12.4 C
Ikaria
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Υπόμνημα της ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων για τις ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία

Θέμα:  « Υπόμνημα  για ζητήματα των σχολικών μονάδων Ικαρίας Φούρνων 2019-20»

 

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε για εμάς και τους μαθητές μας για μια φορά ακόμα, με ευχολόγια και φιοριτούρες από πλευράς του ΥΠAIΘ. Στο χαιρετισμό της για την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Υπουργός Παιδείας μας ενημερώνει πως  «Το σχολείο και φέτος θα έχει σημαντικές καινοτομίες, όλες σχεδιασμένες για να εξασφαλίσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια για τα παιδιά μας…» . Σε ότι δε, αφορά την ευθύνη της  Πολιτείας για την οργάνωση και υλοποίηση των καινοτομιών και των εφοδίων, αφού διαφήμισε στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τις «καινοτομίες» του μέντορα και των ενδοσχολικών συντονιστών, μας ξεκαθάρισε πως: «..Η φετινή χρονιά είναι οργανωμένη νωρίτερα από ποτέ, αφού ήδη είναι γνωστές οι ημερομηνίες-ορόσημα, όπως η λήξη των τριμήνων/τετραμήνων και του διδακτικού έτους και το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων».

Έτσι εξηγείται η κατάσταση στα σχολεία μας, το ΥΠΑΙΘ έριξε το βάρος της οργάνωσης στις ημερομηνίες που τελειώνουν τα τετράμηνα!

Τα κενά στα σχολεία μας που είναι και εφέτος παρόντα και η εκτεταμένη χρήση των διαθέσεων των εκπαιδευτικών σε δυο-τρία  σχολεία , χωρίς ύπαρξη ΚΤΕΛ και με αποστάσεις που φτάνουν τα 40χλμ από τη μια σχολική μονάδα στην άλλη, δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της πλειοψηφίας των σχολείων ενώ δεν επιτρέπουν τη σύνταξη πλήρους ωρολογίου προγράμματος .

Αντικείμενα όπως ξένες γλώσσες, Τεχνολογία, Μουσική θεωρούνται πολυτέλειες και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται τόσο  από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και από τη ΔΙΔΕ Σάμου. Χαρακτηριστική η περίπτωση των Γαλλικών στα σχολεία του Αγ. Κηρύκου, όπου πέρυσι δεν κλήθηκε καθηγητής/τρια Γαλλικών γιατί οι ώρες ειδικότητας που δε ξεπερνούσαν τις 15 θεωρήθηκαν λίγες, και έτσι οι μαθητές/τριες αναγκάστηκαν να αλλάξουν γλώσσα επιλογής σε Γερμανικά. Εφέτος με πρόσχημα ότι πέρυσι δε διδάχθηκαν Γαλλικά στο σχολείο και οι ώρες που απομένουν είναι ακόμη λιγότερες, πάλι δεν κλήθηκε η αντίστοιχη ειδικότητα με αποτέλεσμα να μη ξαναδιδαχθούν στο εξής Γαλλικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγ. Κηρύκου. Με την αντίστοιχη λογική Μουσική, Καλλιτεχνικά (στο σχολείο των Φούρνων), Τεχνολογία, είναι μαθήματα που ενώ προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, δεν προβλέπεται να διδαχθούν στις τάξεις..

Η Ειδική Αγωγή αντί να θεωρηθεί θέμα πρώτιστης σημασίας, με δεδομένο τον αντίκτυπο που έχει η καθυστέρηση αντιμετώπισης των αναγκών ενός μαθητή με σοβαρά μαθησιακά προβλήματα, περνά σε δεύτερη μοίρα. Αποτέλεσμα: Τα τμήματα ένταξης δε λειτουργούν ακόμα πλήρως, η παράλληλη στήριξη λειτουργεί τις μισές ημέρες μιας και οι εκπαιδευτικοί μοιράζονται σε δυο σχολεία και ακόμη, δυο ΓΕΛ ζητάνε τμήμα ένταξης λόγω των πολλών μαθητών με διαγνώσεις μαθησιακών δυσκολιών, χωρίς καμία ανταπόκριση. Το ΕΕΕΕΚ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα,  μιας και λείπουν κρίσιμες ειδικότητες όπως Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ),  Φυσιοθεραπευτής και Κοινωνικός λειτουργός.

            Δεν αποδεχόμαστε πως τα παιδιά των νησιών μας είναι παιδιά δεύτερης διαλογής, πως έχουν λιγότερο δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση απ’ οποιαδήποτε άλλα και πως είναι φυσιολογικό να προχωρούμε κάθε χρόνο με νέες περικοπές και εκπτώσεις στη μόρφωση τους.

Απαιτούμε την εφαρμογή του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος με την κάλυψη όλων των μαθημάτων και όχι μπαλώματα στη λογική «βασικών» και «δευτερευόντων» μαθημάτων.

Άμεσες προσλήψεις ειδικοτήτων για την κάλυψη των κενών σε γενική και ειδική αγωγή.

Να λαμβάνεται υπ’ όψιν στις διαθέσεις εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία ότι στην Ικαρία δεν υπάρχει ΚΤΕΛ και οι αποστάσεις μεταξύ των σχολείων είναι μεγάλες , ως εκ τούτου θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα μετακίνησης του εκπαιδευτικού από και προς το σχολείο.

                                     Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων

Ο Πρόεδρος                                                                                         Η Γ. Γραμματέας

Δάμαλος Χρήστος                                                                                 Τζίνη Ολυμπία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,360ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ