Ξαναφουντώνει η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο

anergia_0

 

Το τέλος του καλοκαιριού και η μείωση της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ. Ένα ακόμη στοιχείο που οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας, είναι και η ολοκλήρωση εντός του Αυγούστου Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, που έδωσαν δουλειά για πέντε μήνες σε ένα σημαντικό αριθμό ανέργων.

Το Σεπτέμβριο καταγράφηκε μικρή αύξηση των ανέργων που αναζητούν εργασία, οι οποίοι ανήλθαν στους 11.830, όταν τον Αύγουστο ήταν 11.536. Ένα χρόνο πριν, το Σεπτέμβριο του 2013, οι άνεργοι της ίδιας κατηγορίας ήταν 11.796. Ο μέσος όρος των ανέργων που αναζητούν εργασία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, ανήλθε στα 11.830 άτομα, όταν στο σύνολο του 2013 είχε διαμορφωθεί στα 11.908 άτομα.

Η αύξηση του αριθμού των ανέργων αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο, καθώς με την ολοκλήρωση της τουριστικής σαιζόν κλείνει μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων, εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης σε όλα τα νησιά. Συνέπεια αυτού είναι οι εργαζόμενοι εκεί να οδηγούνται στην ανεργία.

Το μόνο στοιχείο που μπορεί να ανακόψει την αυξητική τάση της ανεργίας, είναι τα νέα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Φυσικά, όσοι εντάσσονται σε αυτά, λαμβάνουν πενιχρούς μισθούς και ταυτόχρονα διαγράφονται προσωρινά από τους πίνακες των ανέργων.

Με τη ροή που έχουν τα πράγματα, πιθανότατα ο μέσος όρος των ανέργων το 2014 να είναι υψηλότερος από το μέσο όρο τού 2013, στοιχείο που δείχνει πως τα όποια ψήγματα ανάπτυξης εμφανίζονται στην Ελληνική Οικονομία, δεν έχουν αγγίξει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Από μια άλλη σκοπιά θα μπορούσαμε να πούμε πως η ισχνή αναπτυξιακή τάση που εμφανίζει η οικονομία, δεν είναι ικανή να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στα νησιά της Περιφέρειας.

Από το σύνολο των 11.830 ανέργων που αναζητούσαν εργασία το Σεπτέμβριο, οι 6.325 ήταν μακροχρόνια άνεργοι και οι 5.505 ήταν άνεργοι για διάστημα λιγότερο του ενός έτους.

Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις 1.841 άνεργοι ήταν αυτοί που έλαβαν επίδομα ανεργίας, δηλαδή μόλις το 15,56% του συνόλου των ανέργων του Βορείου Αιγαίου.

Από τους 11.830 ανέργους που αναζητούσαν εργασία, άνδρες ήταν οι 4.157 και γυναίκες οι 7.673. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως το 65% των ανέργων του Βορείου Αιγαίου είναι γυναίκες και άνδρες μόλις το 35%.

Στις παραγωγικές ηλικίες χτυπά

Η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο αριθμό ανέργων που αναζητούν εργασία (4.864 άτομα), είναι αυτή μεταξύ των 30 και 44 ετών. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 25 και 29 ετών, της οποίας οι άνεργοι ανέρχονται σε 2.207. Στους 1.953 ανέρχονται οι άνεργοι της ηλικιακής ομάδας από 45 ως 54 ετών και στους 1.527 οι άνεργοι της ηλικίας από 20 έως 24 ετών. Μόλις 990 είναι οι άνεργοι από 55 έως 64 ετών. Στους 230 ανέρχονται οι άνεργοι από 15 έως 19 ετών και 59 είναι οι άνεργοι από 65 ετών και άνω.

Ο μειωμένος αριθμός ανέργων στις ηλικίες κάτω των 30 ετών οφείλεται στη διαρροή μεγάλου αριθμού νέων προς τις μεγάλες πόλεις και το εξωτερικό. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν δημιουργήσει οικογενειακές υποχρεώσεις και γι’ αυτό τούς είναι εύκολο να μεταναστεύσουν.

Πάνω από τους μισούς ανέργους είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περίπου στο 20% ανέρχονται οι άνεργοι που αναζητούν εργασία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή:  http://www.emprosnet.gr

Check Also

Παρατείνονται ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, τηλεργασία, επιδόματα – Νέα ειδική άδεια για τους γονείς

Την παράταση μέτρων που αφορούν στην αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. …