20 C
Ikaria
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Βουλή: Στήριξη όλων κομμάτων για υπερψήφιση τροπολογίας για έκτακτη ενίσχυση υγειονομικών ζήτησε ο υπουργός Υγείας

Κάλεσμα προς όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία που προβλέπει έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου βασικού μηνιαίου μισθού των υγειονομικών, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.

 

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της νέας ρύθμισης, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για την απολιγνιτοποίηση, και επισήμανε ότι θα γίνει νομοτεχνική βελτίωση ώστε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να συμπεριληφθούν εκτός από το υγειονομικό, και το διοικητικό προσωπικό του υπουργείου Άμυνας που παρέχει υπηρεσίες στα εμβολιαστικά κέντρα.

 

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η μείωση στους τρεις από τους έξι μήνες των πιστοποιητικών νόσησης.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να κάνουν την πρώτη δόση όσοι δεν την έχουν κάνει ακόμα και διευκρίνισε ότι όλοι όσων χωρίς δική τους υπαιτιότητα λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης και δεν μπόρεσαν να κάνουν τη δόση του εμβολίου, δεν θα έχουν συνέπειες.

 

Ο κ. Πλεύρης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των ατόμων που θα έχουν κάνει την πρώτη δόση, η Ελλάδα θα φθάσει πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, δηλαδή στο 80% των ενήλικων και στο 70% του συνολικού πληθυσμού.

 

 

Νατάσα Θωμά

A. Ξανθός: “Θετική” , αλλά “δεν αρκεί” η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους του ΕΣΥ

«Η καταβολή μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, ως ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης κοινωνικής προσφοράς τους στη διάρκεια της πανδημίας, είναι μια θετική και επιβεβλημένη κίνηση», σημειώνει σε δήλωση του σήμερα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν αρκεί».

Όπως σχολιάζει, «η έμπρακτη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας πρέπει να συνοδεύεται από βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τόνωση του ηθικού του και άρα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, από μηχανισμό αυτόματης προκήρυξης των κενών οργανικών θέσεων και αναπλήρωσης των απωλειών λόγω συνταξιοδότησης, από διασφάλιση της εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων στο ΕΣΥ και, κυρίως, από μια σοβαρή και μόνιμου χαρακτήρα αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων στο ΕΣΥ συνολικά και ειδικότερα του ιατρικού μισθολογίου, καθώς και την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά». «Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ και το κύμα φυγής νέων γιατρών-επαγγελματιών υγείας από το δημόσιο σύστημα υγείας και από τη χώρα», υπογραμμίζει και εκφράζει την άποψη ότι η τροπολογία του υπουργείου Υγείας πρέπει να υποστεί «νομοτεχνική βελτίωση», έτσι ώστε να συμπεριλάβει τα εξής σημεία:

«Το ποσό που θα καταβληθεί να είναι εκτός από ακατάσχετο και αφορολόγητο, όπως αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί σε άλλες κοινωνικές ομάδες».  

«Να αναφέρονται ρητά οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ και τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΕΚΕΨΥΕ)».

«Να μην εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας από 1-9-2021 και οι οποίοι είναι δίκαιο να λάβουν ένα μέρος της έκτακτης ενίσχυσης (αναλογικά με το χρόνο που έχουν εργαστεί μέχρι 31/8/2021)». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ