15.8 C
Ikaria
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Τσίπρας: Προκηρύξτε εκλογές για να ανασάνει ο τόπος

«Θερμό» το κλίμα στη Βουλή σήμερα Παρασκευή, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για την ακρίβεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αποχαιρετώντας τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, έναν «σπουδαίο άνθρωπο», όπως χαρακτήρισε τον εκλιπόντα Ολυμπιονίκη.

Ως προς το θέμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, εστίασε στο γιατί αυτές οφείλονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κι όχι σε εξωγενείς παράγοντες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν επιδοτεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα, αλλά τα καρτέλ, υποστηρίζοντας πως συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ.

«Αφού προηγείστε τόσο άνετα, προκηρύξτε εκλογές, τι φοβάστε», επισήμανε με νόημα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το καλάθι του νοικοκυριού καλάθι του εμπαιγμού κι αναρωτήθηκε για ποιους θα είναι «ανεκτές» οι αυξήσεις σε 50 προϊόντα.

«Κύριε Μητσοτάκη δεν είστε εγγυητής σταθερότητας, αλλά βασικός κίνδυνος για την κοινωνία και την οικονομία. Σχέδιό σας είναι να λεηλατείτε τους πολλούς και να θησαυρίζουν οι λίγοι, είστε η κυβέρνηση των συμφερόντων. Το μόνο Μητσοτάκης effect είναι η ακρίβεια και η φτώχεια στις τσέπες των πολιτών. Είστε ακατάλληλος να καταλάβετε την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της για τους πολίτες. Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας δεν έχει καμία σχέση με αυτή που προπαγανδίζετε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η μόνη σταθερότητα Μητσοτάκη είναι η επιδείνωση της ζωής των πολιτών και η εκτόξευση των κερδών των λίγων: «Βρήκατε ευκαιρία στην κρίση για να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ την ώρα που όλη η Ευρώπη κρατικοποιεί. Έγνοια σας δεν είναι η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, αλλά η σταθερότητα της κερδοφορίας των καρτέλ. Δεν έχετε πάρει δεκάρα τσακιστή από τα υπερκέρδη που είπατε ότι θα φορολογήσετε. Τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί επτά δισ. ευρώ στο οκτάμηνο από την ακρίβεια που σαρώνει. Οι Έλληνες πληρώνουν τα πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με το εισόδημά τους. Κάποιοι θησαυρίζουν και οι πολλοί δεν μπορούν να βγάλουν τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα».

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση Τσίπρα:

«Η ακρίβεια έχει το όνομά σας και γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος για να την κατανοήσετε. Να συναισθανθείτε τις επιπτώσεις της. Να κατανοήσετε και να νιώσετε, τι μπορεί να σημαίνει για παράδειγμα, μια οικογένεια που ζει με το μηνιαίο εισόδημα του κατώτατου μισθού των 700 ευρώ, να χρειάζεται δυο μισθούς σε ετήσια βάση για να πληρώσει το ρεύμα. Τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές γιατί δε μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ. Τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα να σκέφτεται ότι φέτος δε θα μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση. Ή για έναν κτηνοτρόφο, που ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα», ανάφερε χαρακτηριστικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, μιλώντας για ψέματα και με προπαγάνδα, που οι επίσημοι αριθμοί αλλά και οι επιστημονικές έρευνες ήρθαν να διαψεύσουν με πάταγο: «Είμαστε η χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Χειρότερη και από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο. Αλλά εσείς καμαρώνατε επί μήνες ότι τα πάμε περίφημα και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ έχουν διαφορετική τύχη από όσους εντός ΜΕΘ. Αυτά λέγατε χωρίς ντροπή από αυτό εδώ το βήμα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν φταίει η διεθνής συγκυρία για τις αρνητικές μας πρωτιές στην οικονομία και στην πανδημία: «Φταίει ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό δύο σε ένα: που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός, από Μάιο ’21 μέχρι Μάιο 22, στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 62%. 23 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εξήγηση είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έγνοια σας δεν είναι η σταθερότητα η κοινωνική και η οικονομική αλλά η σταθερότητα της υψηλής κερδοφορίας των funds και των καρτέλ στην ενέργεια. Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας. Και χρίσατε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, επίσης, για προσχηματική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού εν τέλει πολλαπλασιάστηκε, σύμφωνα με τη ΡΑΕ Που αποδεικνύει ότι η γενναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών από τα λεφτά των φορολογουμένων, εν τέλει ευνοεί την ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία παραγωγών και προμηθευτών: «Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει από τα υπερκέρδη οκτώ μήνες τώρα. Και ούτε θα πάρετε. Γιατί το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλούς που έχετε λεηλατήσει. Δεν επιδοτείτε το νοικοκυριό ή την επιχείρηση που πασχίζει να τα βγάλει πέρα. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ. Βάζοντας το χέρι στην τσέπη κάθε φορολογούμενου. Διατηρώντας υψηλούς τους φόρους σε καύσιμα και ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Τους λεηλατείτε. Και μετά τους δίνετε μια επιδότηση πολύ μικρότερη από όσο έχουν χάσει, για να πληρώνουν τους λογαριασμούς ώστε να μη χάνουν ούτε ευρώ τα καρτέλ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αύξηση του πληθωρισμού, τον υψηλότερο από το 1993, μιλώντας ειρωνικώς για το καλάθι του νοικοκυριού του «υπουργού της Αναπτύξεως», Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο αποκάλεσε καλάθι του εμπαιγμού: «Δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα παγώσουν οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία “οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές”. Φαίνεται έχετε ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα και εντοπίζετε την ακρίβεια στα μακαρόνια νούμερο έξι. Έχετε ξεχάσει το νούμερο της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου, το νούμερο της τιμής του ρεύματος, το νούμερο του πληθωρισμού, το νούμερο της αμοιβής του κ. Στάσση και των golden boys σας στις ΔΕΚΟ, το νούμερο των απευθείας αναθέσεων. Και βέβαια έχετε ξεχάσει τα νούμερα της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Αποφασίσατε να άρετε την επιδότηση στο diesel. Και πλέον, το diesel κίνησης είναι πιο ακριβό από την αμόλυβδη.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε, εξάλλου, για το πού πήγε εκείνο το «περίφημο Mitsotakis Effect», που δήθεν χαμήλωσε τα επιτόκια και έκανε την Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς: «Όχι το γεγονός ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ούτε το γεγονός ότι ρυθμίσαμε το χρέος. Ούτε ότι αφήσαμε κοντά 40 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ούτε ότι επανήλθαμε μετά από πολλά χρόνια με αξιοπιστία στις αγορές: «Το μόνο Μητσοτάκης effect που φαίνεται, είναι αυτό που αισθάνεται ο κάθε πολίτης στις τσέπες του. Όσο για τη περιβόητη επενδυτική βαθμίδα, τη σημαία της οικονομικής σας πολιτικής, έχει γίνει σαν τον ορίζοντα που όσο προχωράμε τόσο απομακρύνεται».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν είναι εγγυητής της σταθερότητας, αλλά πλέον ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάκαμψη: «Γιατί παραλάβατε μια οικονομία που είχε προοπτικές τέτοιες ώστε να μπορείτε προεκλογικά να τάζετε επενδυτική βαθμίδα σε ενάμισι χρόνο. Και τώρα δε μπορείτε πια ούτε στις αγορές να βγείτε γιατί θα αγοράσετε με πανάκριβο επιτόκιο. Και για αυτό δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που αν δεν είχε ρυθμίσει το χρέος και δεν είχε αφήσει το μαξιλάρι θα είμασταν ήδη από τις αρχές της πανδημίας σε κρίση χρέους, αλλά η δική σας ανεπάρκεια και η δική σας καταστροφική οικονομική πολιτική».

«Η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για τη κοινωνική πλειοψηφία. Για να σταματήσει η αισχροκέρδεια. Να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και ο ΕΦΚ στα καύσιμα. Για να επανέλθει η ΔΕΗ στον ιδρυτικό της σκοπό τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Για να ξηλωθούν τα καρτέλ και να τιμωρηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές. Για να πάψουν τα golden boys να παρασιτούν και να ζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Για να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού».

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,360ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ