12.4 C
Ikaria
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού στην Ικαρία

Οδηγοί - Ικαρία 01Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού επισκέφτηκε και φέτος την Ικαρία και με τη παρουσία τους ομαδάρχες και μέλη δώσανε αλλά και ”πήρανε”από τον τόπο που όπως δήλωσε η επικεφαλής τους αγκάλιασε όσο λίγοι άλλοι…

Η ομαδάχης κ.Ιωάννα Πλιάτσικα μίλησε στην Ικαριακή Ραδιοφωνία και στον Σωτήρη Πολίτη και μείναμε με την υπόσχεση πως θα επιστρέψουν και πάλι στην Ικαρία με νέες δράσεις, ιδέες και δραστηριότητες πάντα στο πνεύμα του Εθελοντισμού!

Βρισκόμαστε στο λιμάνι του Ευδήλου στο κατευόδιο της ομάδας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού με την υπεύθυνη κυρία Ιωάννα Πλιάτσικα.

Πείτε μας όλη τη παρουσία σας στο νησί μας από πού έρχονται όλα αυτά τα παιδιά…

 

Οδηγοί - Ικαρία 02Η κατασκήνωση αποτελείται ουσιαστικά από 60 ανθρώπους 40 εξ’αυτων είναι έφηβοι(εμείς τους ονομάζουμε Μεγάλους Οδηγούς) ηλικίας από 14 έως 18 χρονών και 20 ενήλικα στελέχη που είναι οι συνοδοί αλλά και οι παιδαγωγοί των παιδιών όλη τη χρονιά, γιατί τα προγράμματα δεν είναι μόνο η κατασκήνωση είναι ένα πρόγραμμα που ξεκινάει στην αρχή της χρονιάς και η κορύφωση είναι η κατασκήνωση.

Η κατασκήνωση αυτή είναι κατασκήνωση κοινοτικής ανάπτυξης αυτές τις κατασκηνώσεις κάνει το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού για αυτή την ηλικία, ουσιαστικά είναι κατασκηνώσεις προσφοράς. Βρίσκουμε ένα τόπο και βλέπουμε ποιες είναι οι πιθανές ανάγκες, ανάγκες που μπορούν να καλύψουν τα παιδιά μέσα από δράσεις που στα αλήθεια μπορεί να πάει και τα παιδιά ένα βήμα παραπέρα άρα αυτές οι κατασκηνώσεις είναι για μας ένα παιδαγωγικό μέσο, για να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες στα παιδιά και να δίνουμε και πίσω στο τόπο στα πλαίσια εθελοντικής προσφοράς. Φέτος επιλέξαμε την Ικαρία ήρθαμε στην Ικαρία στις 27 του μήνα και φεύγουμε σήμερα 7 του μήνα(Αυγούστου).Κατασκηνώσαμε στη Φλές για να είμαστε κοντά στον Εύδηλο, γιατί στον Εύδηλο βρήκαμε και πράγματα αλλά και ανθρώπους που ήταν αρωγοί για αυτή τη προσπάθεια. Συγκεκριμένα μας βοήθησε πάρα πολύ ο Αντιδήμαρχος ο κύριος Λεριάδης αλλά και άλλοι άνθρωποι έξω από τις τοπικές αρχές όπως ο Άγγελος Καλοκαιρινός ή ο Βαγγέλης Φάμπας αλλά και πολλοί άλλοι που συχνά βοηθούσαν σε αυτές τις δράσεις.

 

 

Ποιές είναι αυτές οι δράσεις τώρα…

  • Η πρώτη δράση ήταν ο θερινός κινηματογράφος του Ευδήλου ουσιαστικά ήταν η διαμόρφωση του χώρου το βάψιμο το να έρθουμε σε επικοινωνία με ανθρώπους για να γίνει μια πρώτη προβολή φέραμε και περίπου 200 ταινίες για να δημιουργηθεί μια άτυπη ταινιοθήκη που παραδώσαμε στον Αντιδήμαρχο.
  • Η δεύτερη δράση ήταν η βιβλιοθήκη, υπήρχε ανάγκη να αλλάξει ο χώρος στέγασης της βιβλιοθήκης και έτσι μεταφέραμε τα βιβλία στο παλιό δημαρχείο έγινε αρχειοθέτηση και ταξινόμηση με το σύστημα Dewey που είναι το σύστημα που χρησιμοποιούν παγκοσμίως οι βιβλιοθήκες για τη ταξινόμηση τους και φτιάξαμε και μια παιδική γωνιά με παιδικά βιβλία που φέραμε από διάφορες χορηγίες που αναζητήσαμε.
  • Η τρίτη δράση ήταν η διάνοιξη του μονοπατιού και ο καθαρισμός και η σηματοδότηση από το Κεραμέ μέχρι το Δρούτσουλα. Δράση που συναντιέται άμεσα έναν από τους στόχους μας που είναι η επαφή με τη φύση.
  • Η τέταρτη δράση μας είναι η ενασχόληση μας με τους Πανικαριακούς Αγώνες, αναζητήσαμε πληροφορίες έτσι ώστε να προωθήσουμε αυτό το θεσμό που είδαμε ότι έχει ατονήσει δημιουργήσαμε ένα ντοκιμαντέρ και κάναμε και ένα event προετοιμασίας με μικρά παιδιά με αγωνίσματα μια μέρα πριν την εκδήλωση μας.
  • Η πέμπτη και τελευταία δράση μας ήταν μια θεατρική παράσταση, τον Αχόρταγο του Δημήτρη Ψαθά.

Οδηγοί - Ικαρία 03

Βλέπουμε λοιπόν κυρία Πλιάτσικα πως κάνετε μια πολύ μεγάλη δραστηριότητα-κοινωνική προσφορά για την Ικαρία μέσω του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και είσαστε άξιοι συγχαρητηρίων . Σε κάθε περιοχή που περνάτε μέσω των δραστηριοτήτων σας ιδίως η Βιβλιοθήκη αλλά και στη συντήρηση ενός μονοπατιού. Όπως και στη βοήθεια σας στη διοργάνωση ενός παραδοσιακού πανηγυριού, αυτού του Σταύλου. Η Ικαριακή Ραδιοφωνία σας συγχαίρει και σας ευχαριστεί για την προσφορά σας εκ’μέρους της Ικαριακής Κοινωνίας.

Οδηγοί - Ικαρία 04Και εμείς ευχαριστούμε καθώς για κάθε δράση χρειάζεται συνεργασία. Η Ικαρία είναι από τους λίγους τόπους που μας έχουν βοηθήσει, φιλοξενήσει με τέτοια θέρμη, πραγματικά αυτό μας βοηθάει γιατί και εμείς εθελοντικά δρούμε οπότε και εμάς τα μέσα μας είναι περιορισμένα αλλά τα χέρια μας λύνονται όταν υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για αυτό που κάνουμε.

 

Αυτή η δράση σας έγινε και πέρσι αλλά από άλλη ηλικία;

Ουσιαστικά ο κάθε αρχηγός επιλέγει που θα κάνει τη κάθε κατασκήνωση. Φέτος με αυτή την ηλικία γίνονται 7 κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα, έλαχε να επιλέξω εγώ ως αρχηγός την Ικαρία αλλά κάθε χρονιά γίνονται τέτοιες κατασκηνώσεις.

 

Είναι η Ικαρία προορισμός για κάποια επόμενη εξόρμηση του Σώματος Οδηγών;

Σίγουρα είναι προορισμός που θα προτείνω ανεπιφύλακτα γιατί βλέπω πως ο τόπος και από άποψη πολιτών αλλά και από τη πλευρά των τοπικών αρχών πόσο πολύ μας αγκαλιάζει, είναι ένας τόπος πάρα πολύ δεκτικός.

Από ότι ξέρετε εδώ υπήρχε τοπική κοινωνική συνεισφορά από πιο παλιά…

Φυσικά το γνωρίζουμε ”Σκαλίζουμε” ένα τόπο πριν τον επισκεφτούμε!

Αυτό που κάνετε είναι μια συνέχεια αυτού που κάνανε οι Ικαριώτες τα παλιότερα χρόνια και τιμάει το Σώμα σας και σε εσάς και σε όλα τα παιδιά, μια πολυπληθείς ομάδα τα οποία σε ένα προς ένα τα μέλη της αξίζουν συγχαρητήρια.

Κυρίως στα παιδιά που αποφασίζουν να μην κάνουν διακοπές και να βιώσουν έτσι το καλοκαίρι!

Οδηγοί - Ικαρία 05

Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,360ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ