19.1 C
Ikaria
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Το ΠΕΠ κινδυνεύει. Το Βόρειο Αιγαίο κινδυνεύει. Ακούει κανείς;

Στην έκθεση της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Β. Αιγαίου που μόλις σήμερα δημοσιεύθηκε ενόψει της 5ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης, που θα γίνει στις 19 Ιουνίου (http://www.pepba.gr/news/), αναφέρονται αυτολεξεί τα παρακάτω:

« Τα μεγέθη του προγράμματος παρουσιάζονται αναλυτικά στην συνέχεια: o Προϋπολογισμός : 310 εκ. € o Εξειδίκευση : 393,3 εκ. € ή 127%  o Ενεργοποίηση / Προσκλήσεις : 331,6 εκ. € ή 107% o Εντάξεις : 241,5 εκ. € ή 78%  o Συμβάσεις : 117,1 εκ. € ή 38% o Δαπάνες : 54,4 εκ. € ή 18%.

Τα παραπάνω στοιχεία δίνουν την εικόνα ενός Προγράμματος που βρίσκεται κοντά στον εθνικό μέσο όρο σε επίπεδο ενεργοποίησης και εντάξεων, ενώ  κάτω του εθνικού μέσου όρου και στις τελευταίες θέσεις σε σχέση στις συμβάσεις και της δαπάνες του σε επίπεδο κατάταξης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.»

Είναι κάτι που το γνωρίζαμε εδώ και καιρό και όταν το είχαμε δημοσιοποιήσει, η κα Καλογήρου προσπάθησε να πείσει τους πολίτες του Β.Αιγαίου ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και το κατάφερε σε σημαντικό βαθμό, όπως φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική γεγονός που την αναγκάζει, ως πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης, όχι μόνο να υιοθετήσει τις παραπάνω θέσεις της υπηρεσίας αλλά –τι ειρωνεία- και να τις εισηγηθεί.

Το ερώτημα δεν είναι ποιος έχει δίκιο, αλλά τι κάνουμε ώστε όχι μόνο απλά να απορροφήσουμε τους πόρους υλοποιώντας σημαντικά έργα υποδομής, αλλά και αναπτυξιακές δράσεις, δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή, δράσεις για τη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, δράσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση κλπ.

Και δυστυχώς δεν κάνουμε τίποτα ως Περιφέρεια. Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητήσαμε να συγκληθεί άμεσα το ΠΣ για μια σειρά από επείγοντα θέματα μεταξύ των οποίων και το θέμα του ΠΕΠ, αλλά αυτό θα γίνει – αν γίνει τελικά – κατόπιν εορτής αφού ο πρόεδρος του ΠΣ με ενημέρωσε προφορικά ότι η συνεδρίαση θα γίνει την μεθεπόμενη εβδομάδα με άγνωστη μέχρι τώρα ημερήσια διάταξη.

Και το τι κάνουμε δεν αφορά αποκλειστικά την Περιφέρεια – που σαφώς έχει τον κρίσιμο ρόλο του συντονιστή, αλλά και τον ρόλο του φορέα δικαιούχου για εκτέλεση έργων – αλλά και όλους τους άλλους φορείς της Περιφέρειας που είτε ως μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, είτε εκτός αυτής οφείλουν να έχουν ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά και στην παρακολούθηση της υλοποίησης του.

Αυτό που χρειάζεται ΤΩΡΑ είναι:

  • Η άμεση κινητοποίηση μεταξύ των φορέων των νησιών ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει η ένταξη στο πρόγραμμα επιλέξιμων και ώριμων έργων και δράσεων ύψους περίπου 230 εκ € ώστε να απορροφηθούν οι υπάρχοντες πόροι
  • Η συντονισμένη διαβούλευση μεταξύ των φορέων ώστε να ξεκινήσει από τώρα ο σχεδιασμός του επόμενου ΕΣΠΑ 2021-27 που θα δώσει στο Β.Αιγαίο 660εκ €, διπλάσια από το τρέχον. Αξίζει να υπογραμμιστεί εδώ ότι η Περιφέρεια οφείλει να καταθέσει τις αρχικές της προτάσεις στις 7 Σεπτεμβρίου και το θέμα αυτό είναι αντικείμενο της Επιτροπής Παρακολούθησης χωρίς να έχει γίνει η όποια προετοιμασία.

Με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου με το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ που σε λίγους μήνες κλίνει τον κύκλο του, αλλά και από τη θέση του επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είμαι και θα είμαστε παρόντες με προτάσεις και με υποστήριξη κάθε πρωτοβουλίας που κρίνουμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ