16.1 C
Ikaria
Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Το Εξόριστο Σώμα: ταυτότητα-χώρος-μνήμη | Σεμινάριο στον Άγιο Κήρυκο 23-24-25/10

Tο Εξόριστο Σώμα: ταυτότητα. χώρος. μνήμη
Πρόγραμμα Καλλιτεχνικών Σεμιναρίων
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Κέντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του χοροθεάτρου «ΑΚΤΙΣ» της Σοφίας Καραγιάννη, είναι η σύνδεση του σώματος με τον χώρο στον οποίο καλείται να κινηθεί και να υπερασπιστεί την ταυτότητά του. Στο παρόν πρόγραμμα, η μελέτη επικεντρώνεται στον άνθρωπο εκείνο ο οποίος απομονώνεται και τοποθετείται σε ειδικά διαμορφωμένες δομές λόγω οργανικών ή ψυχικών ιδιαιτεροτήτων, πολιτισμικής ταυτότητας ή παραβατικότητας.

Ο προσωπικός χορός και το λεξιλόγιο του κάθε ανθρώπου, υφίστανται στη διάρκεια της ζωής ρωγμές και μεταμορφώσεις οι οποίες εντείνονται υπό τη συνθήκη του εκάστοτε εγκλεισμού. Την ίδια στιγμή, το κύριο σώμα της κοινότητας φροντίζει να φυλά ξεκάθαρα τα όρια ανάμεσα στο «εδώ ασφαλές» και το «εκεί έξω» και να περιορίζει τη συνδιαλλαγή με τον «εξόριστο πληθυσμό».

Οι ποικίλες αυτές αναγνώσεις τόσο του τόπου όσο και του σώματος, της υγείας και της ασθένειας, της οικειότητας και του ξένου αποτελούν ουσιώδη ερωτήματα για την Τέχνη και η Τέχνη εξασφαλίζει έναν ασφαλή χώρο για τη διερεύνησή τους. Το εξόριστο σώμα πάσχει και έπειτα διδάσκει: καινούρια γλώσσα, απόηχους και κραδασμούς, σωματικές μορφές και σχήματα που προσδιορίζουν εκ νέου την ταυτότητα και την παρουσία.

Στόχος του προγράμματος είναι η προσέγγιση των δυσπρόσιτων αυτών ορίων, μέσω των καλλιτεχνικών σεμιναρίων του Χορού, του Θεάτρου και της Δημιουργικής Γραφής. Η Τέχνη ως γνήσιο αγώνισμα δρόμου, τρέχει αέναα και εναγωνίως από τη μία άκρη των συνόρων στην άλλη, καλύπτει τα χάσματα και μεταφέρει τα μηνύματα. Δεν σώζει, δεν θεραπεύει, δεν προφητεύει αλλά αναγγέλλει, καθιστά φανερά τα αιτήματα, αποκαλύπτει τα τραύματα ώστε τίποτα να μη μένει στην ασφάλεια μιας άγνοιας παρηγορητικής.

* Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε Αθήνα και επαρχία με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.

 

 

α. Σεμινάριο Χοροθεάτρου
Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Κηρύκου, Ικαρία
23, 24, 25 Οκτωβρίου 2020

Διδάσκει η Σοφία Καραγιάννη και η Μάτα Καστρησίου

 

Η δομή του Σεμιναρίου ξεκινάει με την έρευνα γύρω από το «απομονωμένο σώμα» και καταλήγει στο «σώμα» το οποίο έξω από ιδιαιτερότητες ή όρια εξακολουθεί να διατηρεί το αίτημά του για έκφραση. Αρχικά, θα προσδιορίσουμε τους σωματικούς περιορισμούς που επιφέρει ο εκάστοτε εγκλεισμός και θα ερευνήσουμε τις φόρμες και τις μορφές που δημιουργούνται.

 

Το ζήτημα του εξόριστου σώματος στα πλαίσια της τέχνης, θα είναι κέντρο της έρευνάς μας. Εξετάζοντας τις πολλαπλές ερμηνείες του «όμορφου σώματος» μέσα στην Τέχνη, θα ανακαλύψουμε πώς σταδιακά η «τελειότητα», το «άρτιο», έπαψαν να αποτελούν το διαπιστευτήριο της ικανότητας για καλλιτεχνική παρουσία και με το πέρασμα του χρόνου έδωσαν τη θέση τους στο σώμα που κουβαλά ρωγμές, στο μεταμορφωμένο σώμα.

 

Η ιστορία, τείνει να αντιμετωπίζει το εξόριστο σώμα όχι ως μονάδα –ατομικότητα- αλλά ως μέλος ενός ευρύτερου συνόλου που φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιλέγοντας να δουλέψουμε στο σεμινάριο με κείμενα που δεν οδηγούν στη δημιουργία ξεκάθαρων ρόλων θα εργαστούμε πάνω στην ομαδική αφήγηση που «κραυγάζει» προς την ίδια κατεύθυνση. Από την άλλη μεριά, θα εξετάσουμε πώς ο κάθε ξεχωριστός αφηγητής δύναται να αντισταθεί στην αποπροσωποποίηση που προκαλείται από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό και να αναπτύξει τα προσωπικά του εκφραστικά μέσα καθιστώντας τον ερμηνευτικό του εαυτό όχι μόνο ορατό αλλά και απαραίτητο.

 

*Πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος: Σοφία Καραγιάννη, 6981172109

Ώρες Σεμιναρίου:

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου: 10.30 – 13.30
Σάββατο 24 Οκτωβρίου: 17.30 – 21.30
Κυριακή 25 Οκτωβρίου: 17.30 – 21.30

Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη. Δεδομένων των συνθηκών του COVID-19, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Ως εκ τούτου θα παρακαλούσαμε να υπάρξει συνέπεια αναφορικά με τις κρατήσεις.

Προτείνονται άνετα ρούχα.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,307ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,170ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ