22 C
Ikaria
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ)

Ξέρει κανείς;

Από τον Απρίλη του 2019 δεν έχει δοθεί στην Ικαρία το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους)

Πάνε τρεις μήνες τώρα που προσπαθώ να βγάλω άκρη ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη να μας απαντήσει γιατί δεν έχει δοθεί στους δικαιούχους το πρόγραμμα ΤΕΒΑ στην Ικαρία από τον Απρίλη του 2019 και γιατί έχει σταματήσει η υλοποίηση του. Σε όλα τα νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κάτι έχει δοθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως όχι ότι ορίζει η απόφαση αλλά ένα μέρος της. Στην Ικαρία όμως τίποτα…

Επίσης ας σημειωθεί ότι τον Απρίλη του 2019 δόθηκε σε όσους οι αιτήσεις είχαν εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι του 2018. Δηλαδή, δικαιούχοι, που η αίτηση τους εγκρίθηκε από τον Σεπτέμβρη του 2018 και μετά δεν έχουν πάρει τίποτα.

Από την κεντρική υπηρεσία του ΤΕΒΑ δεν ξέρουν τίποτα και παραπέμπουν στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Από την περιφέρεια δεν γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει. Οι εκλεγμένοι παραπέμπουν στους υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι, κάνουν όντως φιλότιμες προσπάθειες να βοηθήσουν, παραπέμπουν από τη μία υπηρεσία στην άλλη, μήπως άλλοι συνάδελφοί τους ξέρουν.

Από το γραφείο της περιφέρειας στην περιοχή μας αναμένεται να δοθεί απάντηση από αύριο σε αύριο (τρείς μήνες), γιατί δεν έχει γίνει η διανομή μέχρι τώρα. Πότε θα γίνει ξανά η υλοποίηση του προγράμματος είναι άγνωστο.

Όσοι δικαιούται αυτό το πρόγραμμα το έχουν άμεσα ανάγκη.

Να δώσουν άμεση απάντηση οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τριπολιτσιώτη Κυριακή

Πέμπτη 19/5/2022


Χτεσινή ανάρτηση (19/5/2022) από το ertnews.gr αναφέρει δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Κ.Χατζηδάκη

Απρόσκοπτα θα συνεχιστεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ που ξεκίνησε το 2014 και προσφέρει βοήθεια στους οικονομικά ασθενέστερους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επισκεπτόμενος σήμερα μαζί με την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αμαρουσίου: «το Ευρωπαϊκό Ταμείο τα τελευταία 6 χρόνια έχει βοηθήσει χιλιάδες συμπολίτες μας και συνεχίζουμε. Έχουμε εντάξει το νέο πρόγραμμα στο καινούργιο ΕΣΠΑ με άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ για να συνεχιστεί η ενίσχυση με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Όλα αυτά είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Αμαρουσίου και το Δήμαρχο του Θεόδωρο Αμπατζόγλου για την ουσιαστική δουλειά που γίνεται εδώ στο Μαρούσι και σε άλλους πέντε δήμους της περιοχής του δήμου Αμαρουσίου για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ που έχουν ανάγκη χιλιάδες συμπολίτες και αφορά στη ουσιαστική στήριξη για την καθημερινότητά τους. Κάνουμε πραγματικά κοινωνική πολιτική στην πράξη».

Η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ είναι όσοι δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα. «Θέλουμε να δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι μόνο επιδόματα η κοινωνική πολιτική είναι και υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική και υλική βοήθεια. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Θόδωρος Αμπατζόγλου, Δήμαρχος Αμαρουσίου, επεσήμανε ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου είναι υπεύθυνος για όλο το βόρειο τομέα καθώς είναι επικεφαλής Σύμπραξης 6 ακόμη Δήμων (Πεντέλης Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, Πεύκης, Παπαγου Χολαργού, Φιλοθέης, Ψυχικού), έτσι ώστε οι χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν τις προϋποθέσεις να μπορούν να πάρουν τα είδη πρώτης ανάγκης. Περιμένω το καινούργιο πρόγραμμα που βγαίνει με την φροντίδα , τη βοήθεια την εποπτεία και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας».

Ο Προϊστάμενος διαχειριστικής αρχής στο ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, Γιάννης Πασπάλας, επεσήμανε ότι «το ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας στους απόρους ξεκίνησε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο το 2014 με 330 εκατομμύρια και ενισχύθηκε με την υπογραφή του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από τον Εθνικό προϋπολογισμό με ακόμη 62 εκατομμύρια δηλαδή συνολικά το πρόγραμμα έφτασε σχεδόν στα 400 εκατομμύρια μέχρι σήμερα. Οι ωφελούμενοι το ΤΕΒΑ που έχουν πάρει προϊόντα είναι περίπου 1,5 εκατ. πολίτες. Σε μηνιαία βάση οι ωφελούμενοι είναι 400.000 οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ταυτόχρονα είναι και ωφελούμενοι. Έχουν μοιραστεί χιλιάδες τόνοι προϊόντων έχουν γίνει χιλιάδες διανομές σε 600 σημεία σε όλη τη χώρα όπως αυτό το παράδειγμα που είδαμε σήμερα στον Δήμο Αμαρουσίου. Το σύνολο των δήμων και περιφερειών της χώρας συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα με 57 Συμπράξεις».

Πέραν όμως της διανομής των προϊόντων πρόσθεσε «θα έχουμε και τις εναλλακτικές υπηρεσίες που είναι η κοινωνική επανένταξη γιατί δεν έχει ανάγκη ένας ωφελούμενος οποίος ζει σε ακραία φτώχεια να έχει μόνο μία σακούλα όπως είδατε εδώ τροφίμων αλλά για να έχει και την πολιτική στήριξη και για την κοινωνική επανένταξη τους , τα κοινωνικά φροντιστήρια για τα παιδιά , παρεμβάσεις για τις κακοποιημένες γυναίκες παρέμβαση με κοινωνικούς λειτουργούς για την οικογενειακή βία».

Ρεπορτάζ: Δ. Κυριαζή, Κ. Γράβου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,280ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ