22.2 C
Ikaria
Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Τι λέει το ΓΠΑ για την μελλοντική πιστοποίηση του Αναματόμελου και τυρί Καθούρα Ικαρίας ως προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ

Στα νησιά της  ΠΒΑ η βιοποικιλότητα είναι πλούσια, η παράδοση επίσης είναι πολύ πλούσια και  υπάρχουν ιδιαίτερα προϊόντα με ιστορική αναδρομή ενώ παράλληλα  συνυπάρχει ο τουρισμός που συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία

Η  αγροτική παραγωγή  των νησιών μας έχει  πολλά προϊόντα υψηλής ποιότητας που ξεχωρίζουν για το  γενετικό υλικό, τους  παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας και τα  ιδιαίτερα γευστικά και οργανοληπτικά  χαρακτηριστικά τους.

Για την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων ανετέθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  η μελέτη   με θέμα

«Έρευνα για τον προσδιορισμό εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων και φυσικοχημικών-οργανοληπτικών παραμέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες δέκα προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αποδεικνύουν το δεσμό τους με τον τόπο παραγωγής τους: Σύνταξη των φακέλων για την κατοχύρωση τριών εξ αυτών ως προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ»

  Ένα  πιστοποιημένο προϊόν  Π.Ο.Π.(προϊόν ονομασίας προέλευσης) / Π.Γ.Ε. (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), συμβάλλει στην  αειφόρο ανάπτυξη  και στη συγκράτηση νέων στην Περιφέρεια αλλά και βοηθά στη διεκδίκηση τουριστών από την παγκόσμια τουριστική αγορά.

Στα πλαίσια αυτής της μελέτης προτείναμε την αξιολόγηση προς πιστοποίηση των παρακάτω παραδοσιακών προϊόντων τα οποία έχουν μεγάλη προοπτική για να διεκδικήσουν ένα τέτοιο σήμα  και να προχωρήσουν στην κατάκτηση μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς:

  1. Σαρδέλα Καλλονής
  2. Μέλι Άναμα Ικαρίας
  3. Άνυδρο Τοματάκι Χίου
  4. Μέλι Χίου
  5. Τριαντάφυλλο Χίου
  6. Καθούρα Ικαρίας
  7. Μπούκνα Σάμου
  8. Κρεμμύδι Κουμεϊκων
  9. Μέλι Ψαρών
  10. Ελιά Κολοβή Λέσβου

 

Για τα τρία πρώτα εξ αυτών θα συνεχιστεί η έρευνα με στόχο τη σύνταξη φακέλου πιστοποίησης ως προϊόντων ΠΟΠ .

Για τα υπόλοιπα προϊόντα θα  εξεταστεί το εύρος της παραγωγής και οι ιδιαιτερότητές τους  ώστε να  γίνει  περαιτέρω μελέτη τους.

Το παραπάνω κείμενο συνέταξε η κ. Ευμορφία Χριστινίδου, Προισταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κατόπιν προφορικού αιτήματός της κ. Άννης Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειαρχης Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου 

 

 

Ακολουθεί η απαντηση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα προιοντα του τόπου μας (Μπούκνα Σάμου, Κρεμμύδι Κουμεϊκων, Καθούρα Ικαρίας).

Από τα υπολειπόμενα προϊόντα,  μια σημαντική προοπτική διαβλέπεται για τα προϊόντα της Σάμου σύκα ποικιλίας Μπούκνα και κρεμμύδια Κουμέικων, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητάς τους η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική τους πιστοποίηση.

Όμως, για την περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας πιστοποίησης των προϊόντων αυτών υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που συνδέονται κυρίως με το εύρος της παραγωγής τους και ίσως κάποια σημεία της ιδιαιτερότητας που θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω, κυρίως για το κρεμμύδι. Έτσι, απαιτείται άμεση συνεννόηση-συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και -σε μεταγενέστερο χρόνο- η διενέργεια περαιτέρω έρευνας.

Αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για την Καθούρα της Ικαρίας, ένα τυρί που θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει προϊόν προς κατοχύρωση και ανάδειξη αφού όμως ολοκληρωθεί μια σειρά μελετών για το προϊόν, τη διατροφική του αξία και την ιδιαιτερότητά του. Επίσης, εάν ληφθεί υπόψη ότι η πιστοποίηση στοχεύει στην επέκταση του όγκου της παραγωγής (και την αύξηση των παραγωγών-τυροκόμων) ερώτημα αποτελεί η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής με δεδομένα τα όρια του νησιού και της τοπικής κτηνοτροφίας.

Αναλυτικά η μελέτη .

Samos24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,320ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ