Τα Νέα του Φθινοπώρου από το Αρχιπέλαγος

Τα Νέα του Φθινοπώρου από το Αρχιπέλαγος

brabeusi0

Σημαντική Διάκριση του Αρχιπελάγους στο Διεθνή Διαγωνισμό Διαστημικών Εφαρμογών

Την πρώτη θέση έλαβε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος, στην κατηγορία DLR Energy & Environmental Challenge του διεθνούς διαγωνισμού διαστημικών εφαρμογών «Copernicus Masters».

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

foia3555

Νέα Εσκεμμένη Θανάτωση Μεσογειακής Φώκιας

Ένα νέο περιστατικό εσκεμμένης θανάτωσης μεσογειακής φώκιας σημειώθηκε στη Σάμο, εντείνοντας την ανησυχία για τον ρυθμό μείωσης του πληθυσμού του πλέον απειλούμενου με εξαφάνιση είδους θαλάσσιου θηλαστικού στην Ευρώπη.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

xada

Σκουπίδια και Πλαστικά «πνίγουν» την Ελλάδα

Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και τη λήξη της τουριστικής περιόδου, χιλιάδες τόνοι πλαστικών και άλλων απορριμμάτων που συσσωρεύτηκαν στις άκρες των δρόμων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ξεκινούν το καταστροφικό τους ταξίδι χωρίς… επιστροφή για τις ελληνικές θάλασσες.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

kivotos2 -

Η Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου- Κιβωτός δίνει «ζωή» σε σχολικούς κήπους

Επενδύοντας στην παιδεία, τη γνώση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων, η Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου- Κιβωτός του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά τη συνεργασία με σχολεία της χώρας στο πλαίσιο της δημιουργίας σχολικών κήπων, οι οποίοι καλλιεργούνται από σπόρους τοπικών ποικιλιών που φυλάσσονται στην Κιβωτό.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

xameleon1

Μεσογειακός Χαμαιλέων: Ένα Σπάνιο Είδος που Επιβιώνει στο νησί της Σάμου

O μεσογειακός χαμαιλέων (Chamaeleo chamaeleon) αποτελεί ένα σπάνιο είδος ερπετού. Ο μοναδικός πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα επιβιώνει στο νησί της Σάμου.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

mnimoniosinergasias

Μνημόνιο Συνεργασίας του Αρχιπελάγους με το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «INTEC-Asia Campus» από τη Σρι Λάνκα

Μία ακόμη σημαντική συνεργασία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων συνεργασιών με διεθνείς φορείς και μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

photogiasinedrio

Το Αρχιπέλαγος Παρουσιάζει την Προσπάθεια Θεσμοθέτησης Συν-διαχειριζόμενης Ζώνης Αλιείας

Η ελληνική αλιεία και η ορθολογική διαχείρισή της βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της ημερίδας με θέμα «Ελληνική Αλιεία και Περιβάλλον: Πρότυπα, Τάσεις και Προοπτικές», η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

marathi95

Το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο του Αρχιπελάγους στο Μαράθι

Το Μαράθι, μία νησίδα που βρίσκεται στα βόρεια Δωδεκάνησα, είναι μέρος του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής του νησιωτικού συμπλέγματος Αρκιών – Β. Πάτμου που δημιούργησε το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

leipsoi14

Παράνομη αλιεία με βιντζότρατα

Οι πολυάριθμες και ποικίλες παράνομες και καταστρεπτικές αλιευτικές πρακτικές, μεγάλες ή μικρές, είναι μία μάστιγα που συμβάλλει στο ολοένα και μεγαλύτερο άδειασμα των θαλασσών μας.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

IMG 1147

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το THALATTA 2014 στη Σαντορίνη

Οι δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από μία πραγματικά βιώσιμη θαλάσσια οικονομία που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ευημερία των νησιωτικών περιοχών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου συνεδρίου THALATTA, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σαντορίνη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των νησιών μέσα από την αξιοποίηση των πραγματικών συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

DSC00374 copy

Αρχιπέλαγος – Πανεπιστήμιο Cardiff: Κοινή Ωκεανογραφική Άσκηση για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

Με πλήρη επιτυχία oλοκληρώθηκε η πρότυπη ωκεανογραφική άσκηση που διοργανώθηκε για 8η συνεχή χρονιά από το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με 50μελή ομάδα που απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς και φοιτητές από το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Cardiff.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

efrwe

Συνεργασία Αρχιπελάγους – Νορβηγικού Πανεπιστήμιου Επιστημών Ζωής για τη προστασία του Αιγαίου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η συστηματική προσπάθεια των ερευνητών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” για την καταγραφή, τη μελέτη και τη προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου των 14 νησίδων και νησιών του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής Αρκιών και νησίδων Β. Πάτμου.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

uyity

Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Απορρίμματα στη θάλασσα – Οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο»

Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών και εκπροσώπων όλων των τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε η επιμορφωτική ημερίδα «Απορρίμματα στη θάλασσα – Οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο» που διοργάνωσαν η «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου», το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών στο μείζον πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Mπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

delfini95

Βίντεο ευαισθητοποίησης: Τελικά γνωρίζουμε το σπάνιο πλούτο των θαλασσών μας;

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τις δράσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος στην ιστοσελίδα μαςwww.archipelago.gr καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα του Αρχιπελάγους:

www.facebook.com/Archipelago.gr
twitter.com/ArchipelagoGr

Ο καθένας μας μπορεί να στηρίξει τον διαρκή αγώνα του Αρχιπελάγους για την προστασία της σπάνιας φύσης των θαλασσών μας, προσφέροντας:

– είτε μία δωρεά σε είδος (αντικείμενα και εργαλεία, τα οποία δεν σας είναι πλέον χρήσιμα, όπως ένα παλιό αυτοκίνητο, μία παλιά βάρκα, είδη οικιακής χρήσης κα.),

– είτε εθελοντική εργασία από κοντά ή εξ’ αποστάσεως.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης,
Γωγώ Κυριαζή

Check Also

Η τέχνη συμμαχεί με την επιστήμη για την προστασία των θαλασσών μας!

Η Τέχνη Συμμαχεί με την Επιστήμη για την Προστασία των Θαλασσών μας ! Το Ινστιτούτο …