9 C
Ikaria
Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Τα Άγια Θεοφάνεια και τα Κάλαντα των Φώτων της Ικαρίας

6 του Ιανουαρίου και η Ορθόδοξη πίστη, εορτάζει τα Άγια Θεοφάνεια διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του Ορθόδοξου Συναξαριστή τα παρακάτω

Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της βάπτισης έχει ως εξής: Μετά από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε κάποια ημέρα ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί. Ο Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν εκείνος που του ζητούσε να βαπτισθεί, στην αρχή αρνείται να τον βαπτίσει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς όμως του εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και τον έπεισε να τον βαπτίσει. Και τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών διαδραματίσθηκε μία μοναδική και μεγαλειώδης σκηνή, όταν με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»).

Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω». Ο Κύριος με το να βαπτιστεί αγίασε το νερό, το έκανε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με το Θεό. Έτσι η Βάπτιση του Κυρίου άνοιξε τη θύρα του Μυστηρίου του Βαπτίσματος. Με την καθαρτική χάρη του αγίου Βαπτίσματος ο παλαιός αμαρτωλός άνθρωπος ανακαινίζεται και με την τήρηση των θείων εντολών γίνεται κληρονόμος της βασιλείας των ουρανών.


Και στην Ικαρία όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα ο εορτασμός με την δοξολογία και τον αγιασμό των υδάτων βρίσκει τους πιστούς όπως κάθε χρόνο στις εκκλησιές στα σπίτια των πιστών όπου οι Ιερείς ”έψελναν τον Ιορδάνη” στα εκάστοτε επίνεια όπου οι νέοι βουτούν για να ”πιάσουν” τον Σταυρό. Με τον εορτασμό των Θεοφανείων ολοκληρώνεται το ”Δωδεκαήμερο των εορτών” που περιέχουν τις γιορτές των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Τα κάλαντα των Φώτων της Ικαρίας θα παραθέσουμε παρακάτω όπως τα βρίσκουμε στο βιβλίο του Αλέξη Ι. Πουλιανού ”Λαϊκά Τραγούδια της Ικαρίας” που όπως αναφέρει την καταγραφή έχει κάνει η Σοφία Καμπούρη από την Δάφνη Ικαρίας το 1958 σε ηλικία 73 ετών.

 

Μηνύματα χαρμόσυνα ήρταμε να σας πούμε,

πως ο Χριστός βαφτίζεται σήμερα, να χαρούμε.

Σήμερα είναι τωφ Φωτώμ, π’αγιάζουνε τογ κόσμο,

και οι παπάδες πορπατούν με τοσ σταυρόσ στο δρόμο.

Μέσα στα σπίτια μπαίνουνε, και λέν τον Ιορδάνη,

βοήθεια ναχετε Χριστόν, τομ μέγαν Ιωάννη.

Εγώ ‘μαι δούλος σου, Χριστέ, και πως να σε βαφτίσω;

Στην άχραντη σου κορυφή πως ημπορώ να γγίσω;

 

 

Σήμερα ν΄τα Φώτα και οι φωτισμοί

και χαρές μεγάλες και οι αγιασμοί.

Κάτω στον Ιορδάνη, τομ ποταμό,

κάθετ’ η Παναγιά και παρακαλεί.

Άη-Γιάννη, Πρόδρομε και Βαφτιστή

βάφτισε τογ γιόμ μου, βάφτισε και μένανε,

να γίνω Θεού παιδί.

Ν’αγιαστούν οι κάμποι και τα βουνά

κι’ ο αφέντης με τηγ κερά.

Ευχόμαστε σε όλον το κόσμο να έχει Φώτιση με Υγεία και Αγάπη!

Καλή Χρονιά!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,205ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ