16.2 C
Ikaria
Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ικαρίας: Αντιπαιδαγωγικές πρακτικές της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο Ειδικό Δημοτικό Ικαρίας και θα θέλαμε να μοιραστούμε με όλη την κοινωνία τα όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν.

Αρχικά, με το που αναλάβαμε υπηρεσία στο σχολείο, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συνθήκη. Το Ειδικό Δημοτικό υποστηρίζει μια και μοναδική μαθήτρια η οποία, λόγω ηλικίας, φοιτεί για τελευταία χρονιά στο σχολείο μας. Από την αρχή λοιπόν της σχολικής χρονιάς, θεωρήσαμε ηθική και εκπαιδευτική μας υποχρέωση να αναλάβουμε δράση ξεκινώντας μία ‘καμπάνια’ ενημέρωσης, η οποία βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει και η οποία αφορά τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.

Η συγκεκριμένη καμπάνια άπτεται γενικών θεμάτων ειδικής αγωγής (πώς λειτουργεί ένα ειδικό σχολείο, από ποιες ειδικότητες στελεχώνεται, τί κάνει η κάθε μία κλπ.) αλλά και ειδικότερων (ποια είναι η τωρινή κατάσταση και ποιες οι πιθανές συνέπειες κλεισίματος του σχολείου). Όλο αυτό γίνεται σε μία προσπάθεια αποδόμησης μύθων και οικοδόμησης αληθειών γύρω από την Ειδική Αγωγή του 2021.

Στην προσπάθεια μας αυτή θεωρήσαμε σημαντικό να συσπειρωθούμε και να έρθουμε σε επαφή με τον νεοσύστατο σύλλογο γονέων και φίλων αναπήρων «Ηλιαχτίδα» ούτως ώστε να λειτουργήσουμε από κοινού δημιουργώντας ένα δίκτυο ενημέρωσης, ανταλλαγής πληροφοριών, απόψεων και υποστήριξης προβλημάτων και γενικότερα θεμάτων που σχετίζονται με την Ειδική Αγωγή.

Φτάνοντας στο σήμερα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα μείζον πρόβλημα το οποίο αν δεν επιλυθεί άμεσα θέτει σε κίνδυνο την γνωστική και κυρίως την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της μαθήτριας μας.

Στις 10/12/21 η ΔΙΠΕ Σάμου επικοινώνησε τηλεφωνικά με την προϊσταμένη και ειδική παιδαγωγό του σχολείου μας. Στο τηλεφώνημα αυτό ενημερώθηκε ότι μετά τα Χριστούγεννα θα επιστρέψει στο σχολείο η μία εκ των τριών μόνιμων εκπαιδευτικών και χωρίς περαιτέρω συζήτηση για τις συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης για το παιδί, της ζητήθηκε να αποστείλει την ανάλογη αίτηση επανατοποθέτησης. Σαν σύλλογος την ίδια κιόλας ημέρα στείλαμε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αίτημα να μας σταλούν εγγράφως και επώνυμα τα όσα ζητήθηκαν τηλεφωνικά από την συνάδελφο.

Μέχρι και τις 17/01/22 η ΔΙΠΕ Σάμου δεν είχε προβεί σε καμία τέτοιου τύπου κίνηση. Μετά από εκ νέου αίτημα μας, μας απάντησαν την συγκεκριμένη ημέρα, παραθέτοντας δύο αποσπάσματα από την κείμενη νομοθεσία. Εμείς από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε τους γονείς για την πιθανότητα αυτή και συν το χρόνω αποστείλαμε και πάλι ηλεκτρονικά προς την ΔΙΠΕ Σάμου πρωτοκολλημένα έγγραφα με τα οποία εξηγούμε όλους τους παιδαγωγικούς λόγους για τους οποίους αιτούμαστε την παραμονή της συναδέλφου στη σχολική μας μονάδα.

Ωστόσο η είδηση αυτή καθαυτή έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο οικογενειακό περιβάλλον της μαθήτριας μας. Οι γονείς της φανερά αναστατωμένοι και γνωρίζοντας τις συνέπειες που θα επιφέρει στο παιδί τους μια τέτοια αλλαγή στα μέσα της σχολικής χρονιάς, αποφάσισαν να λάβουν δράση με γραπτή επιστολή προς την ΔΙΠΕ Σάμου, όπως ακριβώς πράξαμε και εμείς ως σύλλογος διδασκόντων. Στο ίδιο πλαίσιο, μας ενημέρωσαν ότι σε περίπτωση απομάκρυνσης της εκπαιδευτικού θα μετακομίσουν αλλάζοντας σχολικό περιβάλλον.

Θέλουμε να εκφράσουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα των γονέων που προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να ακουστεί η φωνή τους και τη λύπη μας για τις έως τώρα πρακτικές της πρωτοβάθμιας. Ζητούμε την άμεση εύρεση βέλτιστης λύσης στο συγκεκριμένο θέμα η οποία να περιλαμβάνει την παραμονή της εκπαιδευτικού στη σχολική μας μονάδα.

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,270ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ