Home ΚοινωνίαΕλλάδα Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης

Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης

by ikariaki.gr
7 views

Οι δαπάνες, οι δικαιούχοι, η διαδικασία έγκρισης επιχορήγησης, τα δικαιολογητικά πληρωμής.

Δημοσιεύτηκε η απόφαση με την οποία καθορίζονται το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής για την υλοποίηση της δράσης 4.2 «Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης», στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το μελισσοκομικό έτος 2019, με σκοπό τον έλεγχο της ποιότητας του μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων. 

Επιλέξιμες Δαπάνες 

Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράση 4.2, καλύπτονται μέχρι το 100% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και μέχρι συνολικού ποσού επιχορήγησης όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 4 της υπ’ αριθ. 142/41855/1-3-2019 κοινής απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης είναι οι εξής: 

α) Η κάλυψη μέρους της δαπάνης για την απασχόληση επιστημονικού προσωπικού για την πραγματοποίηση των αναλύσεων μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης. Καλύπτεται δαπάνη ύψους μέχρι χίλια Ευρώ (1.000 ευρώ) ανά δικαιούχο φορέα, ανά μήνα απασχόλησης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που αυτός απασχολεί για το σκοπό αυτό.

β) Η προμήθεια αναλωσίμων και αντιδραστηρίων, εργαστηριακού υλικού, και μικροεξοπλισμού (π.χ. πιπέτες, διαθλασίμετρα κ.α.) απαραίτητων για την πραγματοποίηση των αναλύσεων μελιού ή/και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων. Καλύπτεται δαπάνη ύψους μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 ευρώ) ανά δικαιούχο φορέα.

γ) Η απόκτηση πιστοποιητικού ISO ή HACCP για τις ανάγκες λειτουργίας του εργαστηρίου. Καλύπτεται δαπάνη ύψους μέχρι δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (2.500 ευρώ) ανά πιστοποίηση.

δ) Οι δαπάνες για την διαπίστευση υφιστάμενου εργαστηρίου για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων αναλύσεων (πχ για κατάλοιπα, βαρέα μέταλλα, φάρμακα, αντιβιοτικά κλπ) στο μέλι και στα άλλα μελισσοκομικά προϊόντα από το ΕΣΥΔ, ύψους μέχρι επτά χιλιάδων ευρώ (7.000 ευρώ) ανά πεδίο διαπίστευσης.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι συμμετοχής στη δράση είναι οι προβλεπόμενοι στην παρ. 1 του άρθρου 7 της υπ’ αριθ. 142/41855/1-3-2019 κοινής απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομίας & Ανάπτυξης, οι οποίοι υποβάλλουν σχετικό αίτημα στο Τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για ένταξη τους στη Δράση 4.2 «Στήριξη λειτουργίας εργαστηρίων».

Οι φορείς, προκειμένου να ενταχθούν και να επιχορηγηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης της παρούσας, αναλαμβάνουν τη δέσμευση για τουλάχιστον πέντε (5) έτη από την επιχορήγησή τους να διατηρούν σε ορθή λειτουργική κατάσταση τον εξοπλισμό που επιδοτήθηκε και το εργαστήριο να είναι λειτουργικό και να έχει προβλεφθεί η απασχόληση του αναγκαίου προς τούτο επιστημονικού προσωπικού.

Στην περίπτωση υποβολής αιτήματος για την κάλυψη δαπανών απασχόλησης επιστημονικού προσωπικού, προκειμένου να ενταχθούν και επιχορηγηθούν μέσω της παρούσας, οι φορείς οφείλουν να:

α) διαθέτουν εξοπλισμένο εργαστήριο ανάλυσης μελιού ή/και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων στις εγκαταστάσεις τους,

β) το απασχολούμενο προσωπικό να είναι πτυχιούχος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), σχετικής ειδικότητας (τεχνολόγος τροφίμων ή γεωπόνος ή χημικός ή χημικός μηχανικός),

γ) ακολουθούν τις αναγνωρισμένες από τη διεθνή βιβλιογραφία μεθόδους ανάλυσης των φυσικοχημικών – μικροσκοπικών χαρακτηριστικών και καταλοίπων στο μέλι και στα άλλα μελισσοκομικά προϊόντα,

δ) πραγματοποιούν αναλύσεις σε δείγματα μελιού ή/ και άλλων μελισσοκομκών προϊόντων, οι οποίες εγγράφονται σε ειδικό βιβλίο.

Στο ειδικό βιβλίο καταγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία επικοινωνίας του μελισσοκόμου που προσκόμισε το δείγμα (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, Δ/νση κατοικίας, τηλέφωνο), ο κωδικός του δείγματος και οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο δείγμα.

Με την ολοκλήρωση των αναλύσεων, ο μελισσοκόμος που προσκόμισε το δείγμα ενημερώνεται εγγράφως για τα αποτελέσματα της ανάλυσης, ενώ αντίγραφο όλων των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν παραμένει στο αρχείο του εργαστηρίου.

Οι αναλύσεις που δύναται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της παρούσας, δεν ενισχύονται από την δράση 4.1 «Αναλύσεις Μελιού» του μελισσοκομικού προγράμματος 2019, ή άλλων εθνικών ή κοινοτικών προγραμμάτων.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

 

Αναδημοσίευση από: https://www.neapaseges.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue