6 C
Ikaria
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Στέλιος Σταυρινάδης – Από Αετόπουλο της ΕΠΟΝ στα δικηγορικά έδρανα πάντα στην υπεράσπιση του λαού

Μια σύντομη αναδρομή στη ζωή του κομμουνιστή δικηγόρου Στέλιου Σταυρινάδη, με αφορμή τη σημερινή τέλεση του μνημοσύνου του στον “Κόκκινο Βράχο” της Ικαρίας.

Τελέστηκε σήμερα (4/8/19)  στην Ακαμάτρα Ικαρίας το μνημόσυνο του Στέλιου Σταυρινάδη, ενός ακούραστου αγωνιστή, που συνέδεσε τη ζωή του με το ΚΚΕ, πρωταγωνιστώντας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του λαϊκού κινήματος.
Συμμετείχε από πολύ νέος στην Αντίσταση, ως Αετόπουλο της ΕΠΟΝ, παραδίδοντας πληροφορίες που αποσπούσε από τους Ιταλούς στους συναγωνιστές του. Παρότι η μοίρα του στέρησε την ελευθερία στην κίνηση, πραγματοποίησε εξαίρετες σπουδές, τελειώνοντας την Πάντειο, τη Νομική, την αγγλική φιλολογία και να ολοκληρώσει – πράγμα σπάνιο εκείνα τα χρόνια – μεταπτυχιακό πρόγραμμα με υποτροφία. Ακολούθησε μια εξαιρετική σταδιοδρομία ως δικηγόρος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρά την αναπηρία του. Δραστηριοποιήθηκε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και στο παράνομο ΚΚΕ.
Η χούντα του απαγόρευσε να ασκεί τη δικηγορία, εκείνος όμως εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα που διέθετε, κατορθώνοντας να διασφαλίσει τη δικηγορική του άδεια. Ήταν παρών στον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ και στη μεταπολίτευση διακρίθηκε για τη συμμετοχή του σε μικρές και μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, αγροτικά μπλόκα, πορείες ειρήνης, αλλά και τη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας από την Πάτρα στην Αθήνα το 2016. Υπήρξε πρόεδρος και μέλος ΔΣ σε μια σειρά πανικάριους συλλόγους, ως ιδιαίτερα δεμένος με την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ συμμετείχε και σε μια σειρά ακόμα πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Αγαπούσε πολύ την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου του, αλλά μελετούσε και επισταμένα την πορεία της Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
Τo 2007, συνυπέγραψε μαζί με άλλους συναδέλφους του νομικούς, μια διακήρυξη ενίσχυσης του ΚΚΕ, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:
Εμείς οι νομικοί που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη διαπιστώνουμε τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα μας με την όξυνση των προβλημάτων και των κινδύνων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και δημόσιας ζωής, όπως στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την απασχόληση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ειρήνη, την κυριαρχία της πατρίδας μας. Ιδιαίτερα μας ανησυχεί και εξεγείρει τη συνείδησή μας ως νομικούς, η εντεινόμενη καταπάτηση και συρρίκνωση των κοινωνικών, εργασιακών, ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, ο κλιμακούμενος αυταρχισμός και η άγρια καταστολή των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων, η εμβάθυνση της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα. Η ζοφερή αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνια εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής όλων των αστικών κομμάτων, που είτε την ασκούν ως κυβέρνηση είτε τη στηρίζουν ως αντιπολίτευση, αφού συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις της ίδιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα εγχώρια και διεθνή μονοπωλιακά συμφέροντα, συναινούν και υπακούουν στις αντιδραστικές επιταγές των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ. Βιώνοντας αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και σιωπηλοί. Για τους παραπάνω λόγους, συναισθανόμενοι και την ιδιαίτερη ευθύνη μας για την εξέλιξη της κοινωνικής και δημόσιας ζωής της χώρας, θεωρούμε ότι πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και να καταψηφιστούν τα κόμματα που την υλοποιούν. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΚΕ, το οποίο με τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις αρχών για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού μας και τις επεξεργασμένες με βάση αυτές προτάσεις του, με τους σοβαρούς ιστορικούς αλλά και σύγχρονους αγώνες του, αποτελεί αποδεδειγμένα τον πιο συνεπή και ουσιαστικό αντίπαλο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Η ενίσχυσή του θα συμβάλει αποτελεσματικά στον άμεσο αναγκαίο αγώνα για την ανακοπή της αρνητικής πορείας πραγμάτων για το λαό και την πατρίδα μας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό θετικό βήμα στην πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του λαού μας, ενώ συγχρόνως θα δώσει νέα ώθηση στην ελπιδοφόρα προοπτική να γίνει επιτέλους αυτός κυρίαρχος στον τόπο μας.
Αναδημοσίευση από : http://www.katiousa.gr

Related Articles

13,733ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ