16.4 C
Ikaria
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

Συνοπτικός Απολογισμός Περιφερειακού Συμβούλου-Έπαρχου κ.Κουλουλία

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΚΑΡΙΑ 08- 05-2014

ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ – ΚΟΡΣΑΙΩΝ – 2011 – 2014 Αριθ.Πρωτ. : 302

 

 

Από τον

Περιφερειακό Σύμβουλο και Έπαρχο

Νίκο Γ. Κουλουλία

 

Αγαπητοί, συντοπίτισσες και συντοπίτες μου,

Με την συμπλήρωση 3 1/2 χρόνων της σύντομης θητείας μου 2011 – 2014, που με επιλέξατε να σας εκπροσωπήσω στην «Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» σας παρουσιάζω τεκμηριωμένα και υπεύθυνα συνοπτικό Απολογισμό Προσφοράς στους πολίτες της Ικαρίας και των Φούρνων – Κορσαιών που είχα την ευθύνη της λειτουργίας της.

Παρά την μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, την συνέχιση της ασφυκτικής εξάρτησής μας, Διοικητικά και Οικονομικά από την πρώην Νομαρχία Σάμου και τα ελάχιστα λειτουργικά μέσα που διαθέτουμε, πραγματοποιήσαμε αξιόλογο δημιουργικό έργο.

Πετύχαμε, με διάσκεψη – τηλεδιάσκεψη, για τα προβλήματα της παιδείας (15-10-2012), την συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων, μεταφορέων και εκπροσώπων του κράτους, την περιστολή της σπατάλης και την συνέχιση με δύσκολες συνθήκες, λόγω της διασποράς των χωριών μας και την δυσβατότητα του οδικού μας δικτύου, της μεταφοράς των 700 περίπου μεταφερομένων μαθητών στα σχολεία μας.

Ολοκληρώσαμε τα ημιτελή έργα υδροδότησης Καραβοστάμου, Στελίου Κοσσοικίων και Βρεφονηπιακού Σταθμού Ραχών.

Συμβάλαμε στην επιτάχυνση της κατασκευής του εποπτευομένου από την «Εγνατία Α.Ε.» λιμανιού Ευδήλου, τη συνέχιση της κατασκευής από την περιφέρεια του αλιευτικού Γιαλισκαρίου και την βελτίωση της λειτουργίας του αλιευτικού Καρκιναγρίου.

Με συνεχείς δυναμικές παρεμβάσεις και εισηγήσεις, συνεδρίαση 28/5/2013 και αποφάσεις του Περ. Συμβουλίου συμβάλαμε τα μέγιστα στην τελική ένταξη και δημοπράτηση του τουριστικού αγκυροβολίου Αγίου Κυρήκου και της παραλιακής οδού Νας-Κάλαμος και την βελτίωση της βατότητας της οδού Θύμενας – Κεραμιδούς

Με τις εισηγήσεις μας 22-11-2011 και 158/29-3-2012 στο «Περιφ. Συμβούλιο» χαρακτηρίστηκε η οδός ζωτικής σημασίας, Ράχες – Φραντάτο – Στελλί «ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ» και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες που αποτελούσαν απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική ένταξη και κατασκευή. Όμως το έργο παρά τις αγωνιστικές μας προσπάθειες δεν εντάχθηκε με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν χρήματα. Τώρα είναι πανέτοιμο για ένταξη και κατασκευή κατά προτεραιότητα στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Συνεχίζουμε δυναμικά την στήριξη μας, κόντρα στα συμφέροντα που το υπονομεύουν, στο κατασκευαζόμενο από την «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» του πρωτοποριακού υβριδικού ενεργειακού έργου της Ικαρίας με ορατά τα πρώτα οφέλη στην Ικαριακή κοινωνία. Καινούργιο δίκτυο διανομής του ηλ. ρεύματος, οδοποιία, προστασία περιβάλλοντος, ανάπτυξη της τεχνολογίας, επάρκεια ρεύματος, τόνωση της οικονομίας κ.α.

Για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων προωθήσαμε για προγραμματισμό και υλοποίηση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και με συνεργασία και με άλλων συναρμοδίων φορέων:

  • Θεσμοθέτηση ΠΥΛΗΣ ελεύθερης διακίνησης ατόμων και πραγμάτων με χώρες του εξωτερικού.

  • Ίδρυση Ανώτερης σχολής Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  • Ίδρυση οργανωμένων καταδυτικών πάρκων σε Ικαρία και Φούρνους.

    • Άνοιγμα τοπικών αγορών για την προώθηση των τοπικών προϊόντων μας στα λιμάνια Ευδήλου, Αγίου Κήρυκου και Φούρνων.

    • Προωθήσαμε τις εργασίες αναπαλαίωσης του «Σπιτιού-μνημείου των εξόριστων αγωνιστών και συμφιλίωσης Μίκης Θεοδωράκης» σε συνεργασία Δήμου, Περιφερειακής Ενότητος Ικαρίας και Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής. Το έργο βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και τους προσεχείς μήνες αρχίζει την λειτουργία του.

    • Με την συνεργασία της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Γ. Γραμματείας του Υπουργείου Αιγαίου, της Ιερής Μητρόπολης, συντοπιτών μας αρχαιολόγων, σπηλαιολόγων, αρχιτεκτόνων, πολιστικών Συλλόγων υπηρεσιακών στελεχών και του προσωπικού του Επαρχείου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη έρευνα απογραφής της μοναδικής λαϊκής παραδοσιακής αντιπειρατικής αρχιτεκτονικής.

Οι πιο αξιόλογοι αντιπειρατικοί οικισμοί που αξιολογούνται από την απογραφή, προτείνονται στις καινοτόμες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ με την 196/26-3-2014 εισήγησή μας και ομόφωνη απόφαση του Π.Σ. για αναπαλαίωση και προσβασιμότητα στους επισκέπτες.

Πραγματοποιήθηκε με αίτημά μας στις 14-10-2013, για πρώτη φορά στην Ικαρία ανοιχτή ιστορική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων Μυτιλήνης, Λήμνου, Χίου, Σάμου, οι Δημοτικές αρχές Ικαρίας και Φούρνων, αναπτυξιακοί, πολιτιστικοί φορείς, υπηρεσιακά στελέχη και πολύς κόσμος. Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκε από τον περιφερειακό Σύμβουλο και Έπαρχο Νίκο Κουλουλία και από άλλους ομιλητές μεγαλύτερη αγωνιστική διεκδίκηση για τα ζωτικά προβλήματα. Αξιόπλοες συγκοινωνίες, επείγουσα επισκευή της βατότητας του οδικού μας δικτύου. Απόφραξη των ρεμάτων. Αναβάθμιση και αυτοτέλεια του νοσοκομείου μας, προστασία του περιβάλλοντος, επιτάχυνση της κατασκευής των έργων που καθυστερούν αδικαιολόγητα και πολλά άλλα. Στη συνέχεια, στα πλαίσια ανάδειξης της αξιοσύνης που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο των κοινωνιών απενεμήθησαν συμβολικές τιμητικές διακρίσεις, σε φορείς και άτομα που με την κοινωνική τους προσφορά, στους τομείς των επιστημών της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης τίμησαν την Ικαρία και τους Φούρνους στην παγκόσμια κοινωνία.

Με την 196/26-3-2014 εισήγησή μας που εγκρίθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία από το Π. Συμβούλιο αποφασίστηκε ένταξη κατά προτεραιότητα στις καινοτόμες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η κατασκευή στην Ικαρία του «Ινστιτούτου Έρευνας της μακροζωίας». Το έργο θα συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα και την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής, την ανάπτυξη από την έρευνα του ιαματικού,

επαρχειο 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ