8 C
Ikaria
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Συνάντηση Δημάρχων Αιγαίου με Υπουργούς για τις καταργήσεις των Δ.Ο.Υ.

Υπουργείο 01Έγινε σήμερα το απόγευμα στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών, μεγάλη και άκρως σημαντική σύσκεψη Δημάρχων απ’ όλο το Αιγαίο, με τους Υπουργούς Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση και Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, παρόντος και του Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Θεοχάρη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών, με κύριο θέμα τις συγχωνεύσεις πολλών Δ.Ο.Υ. του Αιγαίου.

Υπουργείο 06Ανοίγοντας την συνάντηση ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, έδωσε τη θέση της κυβέρνησης ότι κύριος στόχος είναι η σταδιακή εντός 3-4 μηνών (έως τα μέσα Ιανουαρίου 2013), κατάργηση των πληρωμών, φόρων Φ.Π.Α. και άλλων υποχρεώσεων των φορολογουμένων, από τις Δ.Ο.Υ. και η μεταφορά αυτής της δραστηριότητας ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών. Αυτό βέβαια θα γίνει παράλληλα με τη δημιουργία, στα πλαίσια των Δήμων, των λεγόμενων Κ.Ε.Φ. (κέντρων εξυπηρέτησης φορολογουμένων) ή Κ.Ε.Φ.Υ.Ο. όπως λέγονται, τα οποία θα κρατήσουν τους υπάρχοντες σήμερα υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ., στους τόπους που σήμερα εργάζονται. Τόνισε δε ο κ. Βρούτσης ότι στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα καταργηθεί και ο Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων, άρα δεν χρειάζεται η θεώρηση βιβλίων από τους φορολογούμενους, αφού όλα αυτά μεταφέρονται με βάση την καινούργια ηλεκτρονική μορφή που δίνει η κυβέρνηση, για να περιορίσειο στο ελάχιστο τη ταλαιπωρία των φορολογουμένων (ιδιαίτερα των νησιωτών όπως είπε), αλλά και τη προσπάθεια της παραμονής στον τόπο τους και των υπαλλήλων που μέχρι σήμερα εργάζονται στις τοπικές Δ.Ο.Υ., καλυπτόμενοι από παλαιότερες διατάξεις πρόσληψης (π.χ. λόγω παραμεθορίου κλπ.), αλλά και όλοι οι μετέπειτα προσληφθέντες, το Υπουργείο δεσμεύεται να προσπαθήσει να παραμείνουν σαν υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια των οικείων δήμων.

Ακολουθώντας και τοποθετούμενος ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να «παντρέψουμε τον ορθό λόγο με την βελτίωση παροχής υπηρεσιών στον πολίτη». Άλλωστε όπως είπε η ευαισθησία του Υπουργείου για τους νησιώτες αποδυκνείεται από το γεγονός ότι παραμένουν στο τέλος της εφαρμογής συγχώνευσης των υπηρεσιών Δ.Ο.Υ. (4ο στάδιο). Αυτό γίνεται γιατί σταδιακά σταματάει η πληρωμή Φ.Π.Α., η έκδοση παραβόλων και άλλες υπηρεσίες και μεταφέρονται στις τράπεζες, για να μειωθεί η ταλαιπωρία και να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι φορολογούμενοι.

Στη τοποθέτηση του ο κ. Κορκίδης ( εκπρόσωπος των εμπόρων και επιχειρηματιών) ζήτησε στο συγκεκριμένο μέτρο να συμπεριληφθεί και η συστέγαση στον ίδιο χώρο των Δ.Ο.Υ ή Κ.Ε.Φ. και το Ι.Κ.Α και ο ΟΑΕΕ, για να μπορέσει μέσα από ένα πολυκέντρο εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως επίσης και να σταματήσει το χειρόγραφο σύστημα εξυπηρέτησης των πολιτών (ιδιαίτερα και των επιχειρηματιών) με την ηλεκτρονική μορφή, ένα παλιό αίτημα του κλάδου που εκπροσωπεί. Αμέσως ήλθε και η επιβεβαίωση αυτού του μέτρου από τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.

Υπουργείο 02Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημάρχων του Αιγαίου, με τις επι μέρους παρατηρήσεις για την άμμεση ή έμμεση εφαρμογή αυτού του μέτρου στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Στη τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χ. Σταυρινάδης, τόνισε ότι η Δ.Ο.Υ. Ικαρίας είναι σε ιδιόκτητο κτίριο με μηδαμινά έξοδα λειτουργίας (650 Ευρώ), εξυπηρετεί και τους Φούρνους (σε συνολικό πληθυσμό 10.000 μονίμων κατοίκων), αλλά παρ’ όλα αυτά ζητάει η πολιτεία να συγχωνευθεί με τη Δ.Ο.Υ. Σάμου. Αυτό το περί εξυπηρέτησης των πολιτών, στη περίπτωση της Ικαρίας, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι το χειμώνα η μετακίνηση με πλοίο τρείς φορές την εβδομάδα, υπο καλές συνθήκες, θα έχει μια απίστευτη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους, τρείς μέρες στη καλύτερη περίπτωση, σύν τα έξοδα και αν στο τέλος ο κάτοικος της Ικαρίας και των εξυπηρετηθεί. Μήπως θα ήταν καλύτερο, πρότεινε ο κ. Σταυρινάδης, να εφαρμοσθεί πρώτα το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως είμαστε σήμερα και αφού δούμε τα θετικά του ή αρνητικά του, τότε συζητάμε για τις συγχωνεύσεις. Θετικό, είπε, είναι αυτό που ακούσαμε από τον κ. Υπουργό για τη μη μετακίνηση των υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στις καταργούμενες Δ.Ο.Υ.

Στη συνάντηση υπήρξαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ αυτών και Ικαριώτες. Η συνάντηση συνεχίζεται με τοποθέτηση Δημάρχων και απαντήσεις των αρμοδίων του Υπουργείου καθώς και του κ. Βρούτση (μια και ο κ. Στουρνάρας χρειάστηκε να φύγει νωρίτερα).

Σωτήρης Πολίτης

Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm – www.ikariaki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ