21.3 C
Ikaria
Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας ενάντια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και την καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα τη βάρβαρη και απροσχημάτιστη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε βάρος της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι έχουμε απέναντι μας τον Πούτιν και το καθεστώς του και όχι τον ρωσικό λαό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας υπογραμμίζει την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και τονίζει την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας υπογραμμίζει ότι η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά. Οι ηγεσίες ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν ευθύνες για την κλιμάκωση της κατάστασης με τα λάθη αλλά και τις στρατηγικές επιλογές τους. Η ανοχή, η παθητικότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ηγεσιών απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και του νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, μαρτυρούν το υποκριτικό τους ενδιαφέρον.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του στο λαό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ισχυρές, στοχευόμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης της Ρωσίας προκειμένου να τερματίσει την εισβολή της και να επανέλθει στο δρόμο της διπλωματίας. Παράλληλα αγαπάμε και θαυμάζουμε την ρωσική λογοτεχνία και μουσική, τους χορούς και τη ζωγραφική της, το κλασικό μπαλέτο της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας εκφράζει την αντίθεση του στην αποστολή από την χώρα μας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Η αποστολή θα πρέπει να περιοριστεί σε ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως σε φάρμακα και προϊόντα προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας καλεί τη κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν αντίκτυπο στα νοικοκυριά. Άμεσα να επιδοτήσει τις ακτοπλοϊκές μεταφορές που καθιστούν την μεταφορά προσώπων και αγαθών απαγορευτικές προς τα νησιά μας. Να θωρακίσει την οικονομική επιβίωση πολιτών και επιχειρήσεων στα ακριτικά νησιά, στα σύνορα της ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ικαρίας

Καραγιαννάκης Παναγιώτης

Το παραπανω ψήφισμα ήταν το πλειοψηφικό του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα:

Ικαρία  5/4/2022

           «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας!»

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ικαρίας καταγγέλλει απερίφραστα την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία πρόκειται για την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμαζόταν για καιρό στο έδαφος της συσσωρευμένης έντασης και του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ –  ΕΕ – Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Έναν σκληρό ανταγωνισμό που οδηγεί σε έναν ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ευρώπη, 23 χρόνια μετά τη Γιουγκοσλαβία.

  Οι επικίνδυνες εξελίξεις διαψεύδουν όσους θέλουν να μας πείσουν ότι το δίλημμα είναι να διαλέξουμε εάν θα είμαστε με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία. Αντιθέτως, μόνος δρόμος, τόσο για τον ελληνικό, όσο και για όλους τους λαούς, είναι η απεμπλοκή απ’ αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

  Η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, για λογαριασμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της «συμμαχίας» που έχει σκορπίσει το θάνατο σε όλη την υφήλιο, βάζει στο στόχαστρο και το λαό μας. Κάθε αναταραχή, μπορεί να οδηγήσει σε συνολική ανάφλεξη και ενίσχυση των επιδιώξεων για αλλαγή συνόρων σε όλη την περιοχή, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο και αλλού.

  Καταδικάζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποστείλει με C-130 πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή του στρατιωτικού υλικού στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται, με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.  Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα, να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο. 

  Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΥΣ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση :

  • Να μη χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές στο ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
  • Να μη σταλεί κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα ούτε στην Ουκρανία, ούτε σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,320ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ