14.9 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Προϋπολογισμός 2022: Οι φτωχοί φτωχότεροι – Οι πλούσιοι πλουσιότεροι

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022:

«ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ – ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ» και οι «ΠΛΟΥΣΙΟΙ – ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ»

Η αντιλαϊκή – αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό. Οι μισθοί μας εξανεμίζονται από τη διαρκή φοροληστεία και την ακρίβεια που εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη (είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενέργεια, κλπ) κάνοντας το κόστος ζωής μας δυσβάσταχτο. Την ίδια ώρα ο ανεκδιήγητος υπουργός ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης δηλώνει πως «εάν αφαιρέσουν από τις τιμές των προϊόντων το κόστος της ενέργειας, τότε δεν υπάρχει καμία αύξηση»!. 

Η ανεργία αυξάνεται την ίδια στιγμή που το έκτρωμα «Χατζηδάκη» οικοδομεί τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, εντείνει την υπερεκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων, διαλύει τις Συλλογικές Συμβάσεις, μετατρέπει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις σε  ελεημοσύνη, βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. 

Τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας – Παιδείας – Πρόνοιας ιδιωτικοποιούνται, ενώ εν μέσω πανδημίας το ίδιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταρρέει κάτω από το βάρος της πολιτικής της εγκατάλειψης. Την ίδια ώρα που το ΕΣΥ έχει μετατραπεί σε σύστημα μίας νόσου, το 80% των χειρουργείων αναβάλλεται επισήμως με υπουργική απόφαση και 7000 υγειονομικοί βρίσκονται αναίτια, όπως αποδεικνύεται τελικά , σε αναστολή από το Σεπτέμβριο, για το 2022 προβλέπεται μείωση των κονδυλίων για την Υγεία !

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση έναν ακόμα αντιλαϊκό – αντικοινωνικό προϋπολογισμό που συμπυκνώνει όλη την ουσία και το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και πάνω από δύο χρόνια στο λαό και στον τόπο. Έναν προϋπολογισμό που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία των εισοδημάτων μας όπως και όλων των λαϊκών στρωμάτων, νέα άγρια φοροληστεία των εργαζομένων, δώρα και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, υποταγή στα δημοσιονομικά σύμφωνα της ΕΕ, αποχώρηση των κρατικών ευθυνών από τα κοινωνικά αγαθά, για να ακολουθήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση τους. 

Όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και τώρα η ΝΔ υπόσχεται ψίχουλα αντί για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις βάζοντας ως προαπαιτούμενο την καπιταλιστική τους «ανάπτυξη» δηλαδή την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων και της εργοδοσίας. Μόνο που οι «λύσεις» τους αποδείχτηκε ότι οδηγούν συνεχώς σε ένα καθεστώς όπου οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

 Όσο κι αν ο Σταϊκούρας διαμαρτύρεται υποκριτικά και αναρωτιέται δημόσια «που είδατε τη λιτότητα. Εμείς μειώνουμε τους φόρους. Εμείς διατηρούμε τη βοήθεια στην κοινωνία και την ενισχύουμε», τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού είναι αμείλικτα!

  • Αύξηση της φορολογίας κατά 3,5 δις ευρώ (7,5%) που θα προέλθει κυρίως από τους έμμεσους φόρους, γονατίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά! Την ίδια ώρα τα ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό δεν ξεπερνούν το 2%!
  • Μείωση κατά 820 εκατ. ευρώ για τη Δημόσια Υγεία! Η κυβερνητική αναλγησία δεν έχει όριο! Εν μέσω πανδημίας μειώνουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά τις περσινές περικοπές των 570 εκατ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες, αφήνοντας τα Δημόσια νοσοκομεία και το λαό στο έλεος της πανδημίας χωρίς ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό! Ωμά και κυνικά η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού προαναγγέλλει μάλιστα 600 εκατ. ευρώ λιγότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας!
  • Οι άνεργοι καταδικάζονται να ζουν κυριολεκτικά κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης αφού προβλέπονται 200 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα ήδη πενιχρά επιδόματά τους. Την ίδια τύχη επιφυλάσσει και για τα επιδόματα αναπηρίας!
  • Επιβάλλουν οικονομική ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία περικόπτοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 3% ή αλλιώς 850 εκατ. ευρώ, τα οποία προσφέρονται απλόχερα στους.. εργοδότες!
  • Έρχεται νέα λεηλασία των συντάξεων αφού προβλέπονται 1,1δις ευρώ λιγότερα για όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει πιο εντατικά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης! Επίσης να σημειωθεί ότι έχει ψηφιστεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης μέσω της οποίας θα διατεθούν στα επενδυτικά funds 900εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για το υφιστάμενο ειδικό επίδομα των συνταξιούχων. 
  • Η λεγόμενη «ανάπτυξη» σημαίνει νέες φοροελαφρύνσεις και ασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο αφού η κυβέρνηση μειώνει κατά 2% τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων και κατά 50% τη φορολογία από τη συγκέντρωση κεφαλαίου! 
  • Οι δαπάνες για την Δημόσια Παιδεία παραμένουν για πολλοστή χρονιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα! Τα κενά στα σχολεία υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε πάνω από 6000, η παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης ανά την Επικράτεια δεν έχουν στελεχωθεί και το μόνο που απασχολεί το ΥΠΑΙΘ είναι η προώθηση της αξιολόγησης – κατηγοριοποίησης-χειραγώγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών λειτουργών, διαδικασία που αν και συνεχίζεται με λυσσασμένο πείσμα, απειλές και πιέσεις από τη μεριά της διοίκησης, βρίσκει ακόμα σθεναρές αντιστάσεις από το μαχόμενο κλάδο των εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανιζόμενη σαν ο καλός στρατιώτης των Αμερικανο–ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών, της ΕΕ και των πολυεθνικών τους, αφού πρώτα μετέτρεψε την χώρα μας σε ένα τεράστιο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, υπηρετώντας τα φιλοπόλεμα τυχοδιωκτικά σχέδια των Ιμπεριαλιστών και του Κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, επιβάλλει τώρα νέες υπέρογκες δαπάνες για όπλα, αεροπλάνα, φρεγάτες: 4 δις ευρώ θα κληθεί να πληρώσει για το ΝΑΤΟ και 3,5 δις για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ποσό που αγγίζει το 6% του ΑΕΠ ή το 10% των κρατικών δαπανών! Το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ ολοκληρώνεται και συνοψίζεται στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο εξωπραγματικό ποσό των 355 δις ευρώ και στο 189,6% του εκτιμώμενου ΑΕΠ.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που είναι στα σκαριά σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση και όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, την επίθεση της κυβέρνησης στους μισθούς και τις συντάξεις, στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα «Χατζηδάκη» θα αξιοποιηθεί ως φόβητρο για να μπουν στο γύψο τα συνδικάτα καθώς επίσης και ο αναγκαίος απεργιακός αγώνας που πρέπει να αναπτυχθεί απέναντι στην βάρβαρη πολιτική τους.

 

Τα σωματεία μας είναι το μόνο ανάχωμα! Μπροστά στη φυγομαχία των συνδικαλιστικών μας ηγεσιών, απέναντι στην αφωνία των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ που για πρώτη φορά στα χρονικά δεν κήρυξαν ούτε καν την «εθιμοτυπική» 24ωρη απεργία εν όψιν κατάθεσης του προϋπολογισμού, έστω ως ελάχιστο δείγμα διαμαρτυρίας, κόντρα στη λογική της μοιρολατρικής αποδοχής και της απραξίας, τα σωματεία μας πρέπει να πάρουν θέσεις μάχης! Το δυστοπικό μέλλον που διαμορφώνεται πλήττει και θα πλήττει εμάς και τα παιδιά μας!

 

Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 16/12/21 για τις 11:00 -14:00

 

Καλούμε         

 

Την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ τη ΔΟΕ και σε συμπόρευση με τις άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο την Πέμπτη 16/12 στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις.

 

          Το ΣΕΠΕ Ικαρίας- Φούρνων, το ΣΕΝΙ , το σωματείο των εργαζόμενων στο Δήμο Ικαρίας να συντονίσουμε τη δράση μας. Να καλέσουμε όλοι τα μέλη μας σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ευδήλου την Πέμπτη 16/12 στις 12:00.

 

Εύδηλος 13/12/21                               

ΕΛΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,270ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ