Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΕκλογές 2014 Πρωτοβουλία Πολιτών Σάμου – Διαδικασία εκλογής υποψήφιου Δημάρχου

Πρωτοβουλία Πολιτών Σάμου – Διαδικασία εκλογής υποψήφιου Δημάρχου

by ikariaki.gr
23 views

πρωτοβουλίαΠρωτοβουλία Πολιτών Σάμου

«Πρωτοβουλία 2013»

Συντονιστική Επιτροπή

 

18 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση

Προσκαλούνται τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Σάμου», καθώς και όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να γίνουν μέλη αυτής να συμμετάσχουν στην Ολομέλεια- Παρουσίαση των υποψήφιων για το «χρίσμα» του υποψηφίου Δημάρχου της δημοτικής μας κίνησης την Παρασκευή 21-2-2014 και ώρα 7 στην Αίθουσα του Ξενοδοχείου «Σάμος» στο Βαθύ. Για αυτή την υποψηφιότητα μπορούν να προταθούν από άλλους ή να αυτοπροταθούν μέλη της Κίνησης έως και την έναρξη της Συνέλευσης.

Στην συνέλευση αυτή θα εγκριθεί και το επίσημο όνομα καθώς και το έμβλημα του δημοτικού συνδυασμού της Κίνησης.

Μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Σάμου» μπορούν να εγγράφονται όλοι οι κάτοικοι του Νησιού που συμφωνούν με την ιδρυτική μας διακήρυξη (1) και το πλαίσιο αρχών (2) που επισυνάπτονται.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του Υποψήφιου Δημάρχου θα διεξαχθεί το Σάββατο 1η Μαρτίου και από ώρα 10 πμ. μέχρι 6 μμ. στον Αγ. Κωνσταντίνο, σε χώρο που θα ανακοινωθεί άμεσα.

banner

Πληροφορίες για την εγγραφή και έντυπα αίτησης εγγραφής καθώς και οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση οι πολίτες μπορούν να έχουν από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και ειδικότερα από τους :

Αλέξανδρο Σταθακιό: 22730 23004 (6936828341)

Ιφιγένεια Τσαμήτρου: 22730 25273 (6976400448)

Ιωάννη Καλτάκη: 22730 81014 (6973525004)

Γιώργο Κουτσοδόντη: 22730 31514 (6948531253)

Ευαγγελία Ρούλια : 22730 27434

Καθώς και στο email της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Σάμου»: protovoulia2013@gmail.com

Μπορούν επίσης να στέλνουν τις αιτήσεις και στο fax :2273081302

Μπορούν να ψηφίσουν στην διαδικασία εκλογής Υποψήφιου Δημάρχου, όσα μέλη της κίνησης έχουν εγγραφεί μέχρι και τις 28-2-2014 και ώρα 2 μμ.

Λειτουργεί Ιστολόγιο της «Πρωτοβουλίας» (http://protovouliasamou.blogspot.gr/), όπου είναι αναρτημένη η ιδρυτική μας διακήρυξη και το πλαίσιο αρχών (καταστατικό), η αίτηση εγγραφής και όλη η δραστηριότητα μας και τμηματικά θα αρχίσει να αναρτάται το πρόγραμμα μας για τις εκλογές του Μαΐου 2014 . Εκεί μπορεί να γίνει και διαδικτυακός διάλογος πάνω σε αυτά τα υλικά.

Για την Συντονιστική Επιτροπή

Α. Σταθακιός, Ι. Καλτάκης, Ιφ. Τσαμήτρου, Γ. Κουτσοδόντης, Ευ. Ρούλια


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ

Ξεκινάμε  τη συγκρότηση της  δημοτικής μας Κίνησης πιστεύοντας ακράδαντα ότι δημιουργούμε ένα «σπίτι» για όλους τους Πολίτες της Σάμου, που ονειρεύονται και θέλουν να πραγματώσουν  μιαν άλλη Αυτοδιοίκηση:  Ένα θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας, της Λογοδοσίας, των Αγώνων αλλά και  της Ανάπτυξης προς όφελος όλων και όχι για την μακροημέρευση διαπλεκόμενων  συμφερόντων.

Δεν έχουμε αυταπάτες για το σημερινό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, του «Καλλικράτη» και των «Μνημονίων», το οποίο απομακρύνει στο μέγιστο βαθμό στους πολίτες από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
 Βλέπουμε ότι τα αιρετά όργανα της Αυτοδιοίκησης  «κατέληξαν» διακοσμητικά.  Γνωρίζουμε ότι θεσμός  έχει μετατραπεί  σε συμπληρωματικό εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού.
Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά πόροι για την στοιχειώδη λειτουργία των αυτοδιοικητικών δομών. Είναι γεγονός ότι δρόμοι, κτήρια και άλλες εγκαταστάσεις του Δήμου (π.χ. αθλητικές) έχουν εγκαταλειφθεί ουσιαστικά χωρίς εκσυγχρονισμό και συντήρηση.
Γνωρίζουμε ότι οι διαθεσιμότητες προσωπικού, που ήδη είναι «προ των πυλών», θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την δουλειά μιας δημοτικής αρχής με όραμα δημιουργίας.

Δεν θα συμβιβαστούμε, δεν θα σηκώσουμε τα χέρια, θα παλέψουμε με κάθε τρόπο να εμποδίσουμε τον μαρασμό και την αποδυνάμωση που μας τάζει το «μνημονιακό» κράτος. Υπάρχουν παραδείγματα δημοτικών συμβουλίων που δεν δίστασαν, για τα ζωτικά δικαιώματα των δημοτών τους, να δώσουν κινηματική διάσταση στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Θα τα ακολουθήσουμε.
Δεν παλεύουμε να φτιάξουμε «νησίδα» μέσα στην οποία η απάνθρωπη πολιτική των μνημονίων θα μετριάζεται, αλλά να γίνει ο Δήμος μας- μαζί με τις άλλες λειτουργίες του- ένα ακόμα «μετερίζι»  γα  την πλήρη ανατροπή αυτής της πολιτικής.  
Δεν θα δεχτούμε την μετατροπή των αναγκαίων  δημόσιων κοινωνικών αγαθών σε υπόθεση ιδιωτικής φροντίδας και φιλανθρωπίας.
Θα αγωνιστούμε ανυποχώρητα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου του Νησιού μας, οργανώνοντας την αντίσταση στο ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Καθήκον μας είναι η ανατροπή της  άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων του Δήμου (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες).
Θα  αρνηθούμε οποιασδήποτε αρμοδιότητα που δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους  και το απαραίτητο προσωπικό. 
Θα παλέψουμε μέχρις εσχάτων για να μην περικοπεί  έστω και  ένα ακόμα Ευρώ από αυτά τα ελάχιστα που προβλέπονται για τον Δήμο μας, ενώ απαιτούμε κάθε μειωμένη καταβολή μέχρι σήμερα να αντισταθμιστεί σύντομα.

Θέλουμε και μπορούμε να ανατρέψουμε και σε τοπικό επίπεδο το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό της στασιμότητας, της συνδιαλλαγής με οικονομικά συμφέροντα και της αναποτελεσματικότητας .

Θέλουμε και μπορούμε να παλέψουμε μαζί με τους συμπολίτες μας για μιαν εναλλακτική πολιτική παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα, να αποτρέψουμε «έξωθεν» και  «άνωθεν» σχεδιασμούς . Να επιβάλλουμε λύσεις στην αντίθετη κατεύθυνση αυτών που σήμερα εφαρμόζονται  επιδεινώνοντας τις συνθήκες της ζωής μας.
Ονειρευόμαστε  και θα αγωνιστούμε για μια βιώσιμη, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση του νησιού που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση και την αρμονική σύνδεση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων του.
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τους συμπολίτες μας για την δημιουργία μιας ριζοσπαστικής εναλλακτικής δημοτικής παράταξης, η οποία θα λειτουργεί ομαδικά με καταστατικές αρχές, όχι ως ένα άθροισμα ατόμων ψηφοθηρικά και ευκαιριακά συνδεδεμένων, αλλά ως μια συλλογικότητα που οραματίζεται, βουλεύεται και υλοποιεί. 
Μια συλλογικότητα που δεν θα έχει «πρωταγωνιστές» και «δευτεραγωνιστές», αλλά καταστατικές αρχές, ισότιμες αποστολές δημιουργίας και εκλογή από την βάση όσων προσώπων κληθούν να αναλάβουν έναν συντονιστικό ρόλο.
Μια παράταξη που σε τοπικό επίπεδο θα προσπαθήσει εδώ και τώρα να εφαρμόσει τις αρχές της αλληλεγγύης, της αυτοδιαχείρησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στόχοι μας:

Πρώτο μέλημα μας η επιβίωση και η ανακούφιση των πολιτών μετά από την βάρβαρη επίθεση των «μνημονιακών» πολιτικών. 
Αυτό σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει πρόγραμμα συμβολής του Δήμου στην διατροφή, την κατοικία, την μετακίνηση, την περίθαλψη όλων των πολιτών που έχουν ανάγκη μέσω του συντονισμού και της υποβοήθησης δράσεων αλληλεγγύης που οργανώνει κάθε φορά  η κοινωνία των πολιτών. 
Ιδιαίτερη μέριμνα σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ( ΑΜΕΑ, κλπ ) για την προσβασιμότητα, την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη τους σε όλους τους τομείς που έχουν ανάγκη.  Κατανοώντας τη γενίκευση της κρίσης παγκοσμίως και μη αγνοώντας πως το νησί μας αποτελεί «Πύλη Εισόδου» των προσφύγων, η  δημοτική αρχή θα φροντίζει  ώστε η διαβίωση  τους να συντελείται σε συνθήκες που θα σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ανάγκες των προσφύγων-μεταναστών, για όσο καιρό βρίσκονται στο Δήμο μας. Πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να βρουν την ανθρωπιά και την στήριξη από την Τοπική Κοινότητα, μπορούν να δώσουν σε συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη. 
Καθημερινή μέριμνα για την καθαριότητα. Γρήγορη εφαρμογή της Ανακύκλωσης στην Διαχείριση των Απορριμμάτων (διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών,  ανακύκλωση, κομποστοποίση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων). Θα συνεργαστούμε, θα ενθαρρύνουμε την  κοινωνική συμμετοχή και θα το πετύχουμε.  Πάνω από όλα θα υπερασπιστούμε την δημόσια λειτουργία του συστήματος. 
Ο προϋπολογισμός του Δήμου θα είναι αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης και συμμετοχικής διαδικασίας από τα κάτω προς τα πάνω. 
Η ουσιαστική διαβούλευση και τα δεσμευτικά δημοψηφίσματα, σε κεντρικά ζητήματα νησιού θα φέρουν την  Άμεση Δημοκρατία στο Δήμο μας.
Ο Δήμος κοντά στον πολίτη και στην πιο μικρή Κοινότητα του Νησιού. Θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα τοπικά συμβούλια, τα οποία αξιοποιώντας και τις Γενικές Συνελεύσεις όλων των κατοίκων της Κοινότητας θα μπορούν να αποφασίσουν για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής τους και να υλοποιούν τα αναγκαία έργα συντήρησης.
Ο Συντονισμός των υπηρεσιών, η σωστή αξιοποίηση του προσωπικού του Δήμου, ώστε ως θεσμός και ως διοικητική δομή να είναι «ο υπηρέτης της καθημερινότητας» των πολιτών.
Διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση τους.
Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού. Η δημιουργία υποδομών και δικτύων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων προσαρμοσμένων στην αισθητική του τοπίου. Άμεση αλλαγή του χωροταξικού με καταγραφή των πραγματικών πλέον συνθηκών και αναγκών του νησιού. Ρεαλιστική εφαρμογή των ζωνών οικιστικού ελέγχου με ισορροπημένη ανάπτυξη και προστασία του φυσικού πλούτου της Σάμου. Επέκταση των σχεδίων πόλεων με σεβασμό στο περιβάλλον .
Η Ισόρροπη και Αειφόρος Ανάπτυξη, δηλαδή: 
Πρωτογενής τομέας με τυποποίηση-  συσκευασία και πιστοποίηση.
Τουριστική ανάπτυξη με ολιστική προσέγγιση. Μέριμνα για την προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων (φυσικών, κοινωνικών, πολιτιστικών).
Τόνωση, προβολή και ανάδειξη της τοπικής αγοράς με συγκεκριμένες δράσεις.
Έμφαση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών και προϊόντων.
Κινητοποίηση και συνεργασία του παραγωγικού, επιστημονικού και πνευματικού δυναμικού του νησιού και ιδιαίτερα των νέων.
Αναπτυξιακό σχέδιο που θα θέτει σε  προτεραιότητα ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με συνακόλουθο «Συμβόλαιο Απασχόλησης» στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου .
Σύνδεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την Κοινωνία.
Δημόσια Σχολεία σύγχρονα, χώροι Ουσιαστικής Παιδείας.
Μόρφωση και Πολιτισμός για όλες τις ηλικίες- Ενίσχυση της τοπικής  Πολιτιστικής Δημιουργίας.
Άμεσος επανασχεδιασμός της Αστικής και Υπεραστικής συγκοινωνίας του Νησιού με στόχο την ολοήμερη εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των κατοίκων σε κάθε γωνιά του Νησιού. Αδυσώπητος αγώνας και προτάσεις για δημόσια, ασφαλή, γρήγορη και οικονομική συγκοινωνία με τον «έξω κόσμο».
Εμπέδωση ομαλών οικονομικών, πολιτιστικών σχέσεων με την απέναντι ακτή. Επαρκής συγκοινωνία με τα Τουρκικά παράλια για όλο τον χρόνο, σύμφωνα με τις πρόνοιες των διεθνών σχέσεων.
Αθλητισμός σε ασφαλή στάδια και άλλες εγκαταστάσεις.
Λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ).
Αναζήτηση και διεκδίκηση πόρων από τα «λιμνάζοντα» του ΕΣΠΑ.
Η κατάργηση του  κατ΄ επίφαση "Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Καλούμε λοιπόν τους Πολίτες που θέλουν να υπηρετήσουν  μια Νέα, Εναλλακτική, Ριζοσπαστική, Δημιουργική, Συμμετοχική,  Κινηματική,  Υπεύθυνη και  Ανατρεπτική συνάμα αντίληψη για τον Δήμο μας, τους Πολίτες που δεν συμβιβάστηκαν  με το σκηνικό της στασιμότητας και της υποταγής , να ενωθούν μαζί μας, θεωρώντας  το παρόν κείμενο αρχών ως αφετηρία ανοικτής και δημοκρατικής διαβούλευσης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: [email protected]


 

Περίληψη Πλαισίου Αρχών Δημοτικής Κίνησης

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

Ο κύριος στόχος της Δημοτικής κίνησης είναι να βοηθήσει να δημιουργηθούν στο Δήμο Σάμου οι συνθήκες εκείνες ώστε οι πολίτες να αρχίσουν και πάλι να ενδιαφέρονται ενεργά για τα προβλήματα και το μέλλον του Δήμου τους, να ενεργοποιούνται και να συμμετέχουν αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά.

Να αποτελέσει το έναυσμα για μια συλλογικότητα και να δραστηριοποιήσει όλους τους κατοίκους της Σάμου, οι οποίοι θέλουν να πραγματώσουν τις αρχές:

               της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής

          την Αλληλεγγύης, της Κοινωνικής δικαιοσύνης και της Ισότητας μεταξύ όλων των ανθρώπων

               της Βιώσιμης Οικονομικής και Πολιτισμικής ανάπτυξης

          της Προστασίας του Φυσικού, Κοινωνικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στα πλαίσια της Αυτοδιοίκησης του νησιού της Σάμου

Μια Δημοτική Κίνηση με αρχές που οραματίζεται, βουλεύεται και υλοποιεί, όχι μόνο με άξονα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά παρεμβαίνει πολλαπλώς στην καθημερινότητα του νησιού.

 

Ειδικότεροι στόχοι:

1.     Να είναι σε επαφή και επικοινωνία με τους συμπολίτες μας στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Δήμου Σάμου, τις συνοικίες και τα χωριά, να καταγράφει τα προβλήματα, να τα δημοσιοποιεί και μέσω του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού να προωθεί λύσεις ή να ασκεί ουσιαστική κριτική στη δημοτική αρχή.

2.     Να συγκροτεί τεκμηριωμένη παρέμβαση στα όργανα του Δήμου.

3.     Να ζωντανεύει τις διαδικασίες λογοδοσίας και λαϊκής συμμετοχής στις Δημοτικές Ενότητες, τις Κοινότητες και σε κάθε επί μέρους θεσμική οντότητα του Δήμου.

4.     Να οργανώνει δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης καθώς και υπεράσπισης του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου του Νησιού μας, οργανώνοντας την αντίσταση στην άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων του Δήμου (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες).

5.     Να απαιτεί την  «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» σε όλες τις πράξεις και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής.

6.     Η συνεργασία, η ευημερία, η πρόοδος, η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της, των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου Σάμου, με γνώμονα την ελευθερία της σκέψης και της κοινωνικής συνείδησης.

7.     Η ταυτόχρονη ανάπτυξη του πνεύματος του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

8.     Η δημιουργία περιβαλλοντολογικής και οικολογικής, συνείδησης και πράξης.

9.     Να συνεργάζεται και να δικτυώνεται με άλλες Κινηματικές προσπάθειες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπου μπορεί να επιτευχθεί σύγκλιση των απόψεων.

10. Να προωθεί την ενίσχυση δομών Αυτοδιαχείρησης στο Νησί.

11. Η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών μέσω ανακοινώσεων και εντύπων ή ηλεκτρονικών μέσων.

12. Η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, συσκέψεων, ημερίδων και άλλων μαζικών δράσεων που θα συμβάλουν ταυτόχρονα στη συλλογική σκέψη και την επεξεργασία προτάσεων.

ΜΕΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Μέλος της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Σάμου μπορεί να είναι κάθε άνδρας ή γυναίκα που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος, διαμένει ή δραστηριοποιείται επαγγελματικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, στο Δήμο Σάμου, αποδέχεται τις αρχές αυτής της Δημοτικής Κίνησης και δεν συμμετέχει ή δεν προσφέρει παράλληλα τις υπηρεσίες του σε άλλη Δημοτική Κίνηση.

Όλα τα μέλη είναι ισότιμα και υποχρεούνται να λειτουργούν με σεβασμό στις αρχές τις δημοκρατίας. Η μη τήρηση των αρχών της δημοκρατίας αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την Δημοτική Κίνηση με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ : Συνδρομές Μελών, Εισπράξεις από εκδηλώσεις κλπ, υποχρεωτικές καταβολές ποσοστού της αμοιβής των μελών που καταλαμβάνουν Δημοτικές θέσεις επ’ αμοιβή, Το ποσοστό αυτό ορίζεται από την Γενική Συνέλευση, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες εκάστου μέλους που κατέλαβε θέση και το ύψος της προβλεπόμενης αμοιβής.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Οι Γενικές Συνελεύσεις της ολομέλειας αποτελούν το ανώτατο όργανο αυτής της Δημοτικής Κίνησης . Η ολομέλεια συνεδριάζει κάθε μήνα και έκτακτα όποτε η Συντονιστική Επιτροπή κρίνει απαραίτητο ή απαιτηθεί από το 10% των μελών της κίνησης γραπτά ή ηλεκτρονικά.

ΣΥΝOΤΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Σ.Ε.) Η Συντονιστική επιτροπή είναι 21 μελής και εκλέγεται από την ολομέλεια με ανοιχτή ή μυστική ψηφοφορία, με δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής και περισσοτέρων ατόμων. Η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να εκλέξει μικρότερο όργανο "Εκτελεστική Γραμματεία" για την καθημερινή δουλειά και εκπροσώπηση της κίνησης, καθώς και τον συντονιστή αυτής.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Συγκροτούνται ειδικές ομάδες για θέματα ενδιαφέροντος με εθελοντική συμμετοχή στους παρακάτω τομείς:

·         Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταποίησης, Εμπορίου & Τουρισμού

·         Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος

·         Υγείας, -Κοινωνικής Πολιτικής & Κοινωνικών Παρεμβάσεων

·         Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού 

·         Υποδομών, Δικτύων και Τεχνικών Έργων 

·         Δημοτικού Προγραμματισμού 

·         Δικαιωμάτων & Διαφάνειας  

ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Μπορούν να συγκροτηθούν ανά Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 3 μέλη της κίνησης. Μπορούν να συγκροτηθούν και σε Δια-Κοινοτική βάση εφόσον συνενώνουν γειτονικές Κοινότητες, μπορούν να συγκροτηθούν και σε επίπεδο συνοικίας.  Οι Τοπικές Ομάδες, οργανώνουν αυτόνομα τον τρόπο λειτουργίας τους, με έμφαση τόσο στην ανάγκη να εκπροσωπούν την Κίνηση στα Τοπικά Συμβούλια όσο και στο και να βγαίνουν εξωστρεφώς στα χωριά  και να «διαμορφώνουν» (και όχι απλά να παρακολουθούν) την τοπική κοινωνική ατζέντα. Οι Τοπικές Ομάδες μπορεί να συγκαλούν  ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις, στις διαδικασίες των οποίων μπορεί να λαμβάνουν μέρος και μη μέλη της κίνησης.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: Γίνεται από την Γ.Σ.  σε ειδική σύσκεψη όπου παρίσταται υποχρεωτικά το 50% +1 των εγγεγραμμένων μελών, όπου με μυστική ψηφοφορία αναδεικνύεται ο υποψήφιος Δήμαρχος. Δικαίωμα εκλέγεσθαι έχουν όλα τα μέλη. Στην περίπτωση που υπάρχει ένας υποψήφιος, τότε η εκλογή γίνεται δια ανατάσεως της χειρός. Ο Υποψήφιος Δήμαρχος πρέπει να λάβει την πλειοψηφία των 50%+ 1 των θετικών προς το πρόσωπό του ψήφων.

Σε περίπτωση όπου η πρώτη ψηφοφορία δεν αναδείξει δήμαρχο  η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στους 2 πρώτους. Δεν έχει δικαίωμα να οριστεί υποψήφιος Δήμαρχος για τρίτη (3) φορά το ίδιο πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue