20.6 C
Ikaria
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Προγράμματα ταχύρυθμης κατάρτισης για επαγγελματίες μελισσοκόμους και ελαιοπαραγωγούς

Στη διενέργεια μίας σειράς δωρεάν ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης ελαιοπαραγωγών και μελισσοκόμων  προχωρεί η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ως ο πλέον  εξειδικευμένος οργανισμός με  γνώσεις, εμπειρία και κατάλληλη επιστημονική υποδομή για να αναλάβει την υλοποίηση  των συγκεκριμένων βραχυχρόνιων Προγραμμάτων Κατάρτισης στα γνωστικά αντικείμενα της Ελαιοκομίας και Μελισσοκομίας, παρέχοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν μεταξύ άλλων και  για θέματα που αφορούν στην  οργάνωση και διοίκηση γεωργικής εκμετάλλευσης, στην επιχειρηματικότητα, marketing, προώθηση προϊόντων, χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σκοπός ωστόσο των σεμιναρίων είναι η παρουσίαση νέων και υφιστάμενων πρακτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων  που σχετίζονται με την καλλιέργεια  της  Ελιάς και  τη Μελισσοκομία.

Ενδεικτικά, κατά την διάρκεια του κύκλου των σεμιναρίων στα νησιά Σάμο, Μυτιλήνη και  Λήμνο θα αναπτυχθεί για τον κλάδο της ελαιοκομίας  η ακόλουθη θεματολογία:

  • Ποικιλίες ελιάς.
  • Εγκατάσταση ελαιώνα.
  • Καλλιεργητικοί χειρισμοί:

Πολλαπλασιασμός, Λίπανση, Άρδευση, Διαχείριση Εδάφους, Κλάδεμα, Συγκομιδή.

  • Εχθροί & Ασθένειες της ελιάς – χειρισμοί πρόληψης και αντιμετώπισης.
  • Πρακτική άσκηση στην εν λόγω θεματολογία.

 

Και για τον κλάδο της μελισσοκομίας :

  • Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου.
  • Σταθερά και ορεινά μελισσοκομεία.
  • Nομαδική μελισσοκομία υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής / Δασικές πυρκαγιές
  • Μελισσοκομικά φυτά
  • Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου.
  • Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο:
  • Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του
  • Μέθοδοι και μέσα απολύμανσης του μελισσοκομικού εξοπλισμού
  • Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Εχθροί και ασθένειες μελισσών και τρόποι αντιμετώπισής τους.
  • Ενδυνάμωση μελισσιών. Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης.

 

Συγκεκριμένα τα ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης ξεκινάνε την 22η Νοεμβρίου 2021 από το νησί της Λέσβου με θέμα την ελαιοκομία. Θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο Γέρας από τις 22 Νοεμβρίου 2021 ημέρα Δευτέρα έως και την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου του 2021.

Παράλληλα ξεκινάει το πρόγραμμα κατάρτισης των μελισσοκόμων στο νησί της Σάμου με την ίδια διάρκεια. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στην αίθουσα του ΚΑΑΕΚ Σάμου.

Στο νησί της Λήμνου το πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκομίας ξεκινάει την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου του 2021 έως και το  Σάββατο 04 Δεκεμβρίου του 2021 στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου του Τμήματος Διατροφής και Τροφίμων.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της επιτυχίας της εκδήλωσης ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κατά συνέπεια παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν άμεσα ήτοι μέχρι  Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 με τους κάτωθι :

 

  • Τον κ. Βλάττα Άγγελο – Λαμπρινό για το νησί της Λήμνου στα τηλ. 22543-51200 και 22543-51201 καθημερινά από τις 9:00 π.μ έως και τις 15:00 μ.μ
  • τον κ. Γεώργιο Λαγουτάρη το νησί της Λέσβου στα τηλ. 2251046660 και 2251042820 καθημερινά από τις 9:00 π.μ έως και τις 15:00 μ.μ
  • τον κ. Σταματούλη Χριστόδουλο για το νησί της Σάμου στο τηλ. 22733-53427 καθημερινά από τις 9:00 π.μ έως και τις 15:00 μ.μ

 

για δηλώσεις συμμετοχής και παροχή διευκρινήσεων.

Για κάθε Πρόγραμμα θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους καταρτιζόμενους με την προϋπόθεση ότι οι απουσίες δεν θα ξεπερνούν το 10% του συνόλου των ωρών παρακολούθησης.

 

*Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του κύκλου σεμιναρίων που αφορούν στην ελαιοκομία και  μελισσοκομία για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Λέσβο, Σάμο , Λήμνο.

*Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

 

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

ΛΕΣΒΟΣ

Ημ/νια/Ώρα Θεματικό περιεχόμενο Διδακτικές

ώρες

Εκπαιδευτές
Δευτέρα

22-11-2021

 

16:00 -21:00

 

 

Έναρξη προγράμματος κατάρτισης. Προσέλευση

·         Ποικιλίες ελιάς.

·         Εγκατάσταση ελαιώνα.

·         Καλλιεργητικοί χειρισμοί:

Πολλαπλασιασμός, Λίπανση, Άρδευση,      Διαχείριση Εδάφους.

5 Βασίλης Γκισάκης

Γεώργιος Ψαρράς

Νεκτάριος Κουργιαλάς

Τρίτη

23-11-2021

 

16:00 -21:00

 

·       Καλλιεργητικοί χειρισμοί

Κλάδεμα, Συγκομιδή.

·         Εχθροί & Ασθένειες της ελιάς – χειρισμοί πρόληψης και αντιμετώπισης.

5 Βασίλης Γκισάκης

Κική Βαρίκου

Νεκτάριος Καβρουλάκης

 

Τετάρτη

24-11-2021

 

08:00 -13:00

Πρακτική άσκηση:

·         Καλλιεργητικοί χειρισμοί

·          Φυτοπροστασία.

5 Βασίλης Γκισάκης

Γεώργιος Ψαρράς

Νεκτάριος Κουργιαλάς

Κική Βαρίκου

Νεκτάριος Καβρουλάκης

Πέμπτη

25-11-2021

 

08:00 -13:00

Οργάνωση και Διοίκηση γεωργικής εκμετάλλευσης. Επιχειρηματικότητα – Marketing – Προώθηση προϊόντων. Χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Λήξη του προγράμματος.

5 Ιωάννης Χανιωτάκης

Νικόλαος Δεδούσης

20 ώρες  

 

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΣ

Ημ/νια/Ώρα Θεματικό περιεχόμενο Διδακτικές

ώρες

Εκπαιδευτές
Δευτέρα

22-11-2021

 

16:00 -21:00

 

 

Έναρξη προγράμματος κατάρτισης. Προσέλευση

 

·         Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου.

·         Σταθερά και ορεινά μελισσοκομεία.

·         Nομαδική μελισσοκομία υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής / Δασικές πυρκαγιές

·         Μελισσοκομικά φυτά

5 Σοφία Γούναρη
Τρίτη

23-11-2021

 

16:00 -21:00

 

Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο.

·         Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του.

·         Μέθοδοι και μέσα απολύμανσης του μελισσοκομικού εξοπλισμού

·         Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους.

 

5 Αλέξανδρος Γκουσιάρης
Τετάρτη

24-11-2021

 

16:00-21:00

Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο.

·         Εχθροί και ασθένειες μελισσών και τρόποι αντιμετώπισής τους.

·         Ενδυνάμωση μελισσιών.

·         Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης.

5 Αλέξανδρος Γκουσιάρης
Πέμπτη

25-11-2021

 

9:00 -14:00

Οργάνωση και Διοίκηση γεωργικής εκμετάλλευσης. Επιχειρηματικότητα – Marketing – Προώθηση προϊόντων. Χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Λήξη του προγράμματος.

5 Ιωάννης Χανιωτάκης ή

Νικόλαος Δεδούσης

20 ώρες  

 

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

ΜΥΡΙΝΑ- ΛΗΜΝΟΣ

Ημ/νια/Ώρα Θεματικό περιεχόμενο Διδακτικές

ώρες

Εκπαιδευτές
Τετάρτη

01-12-2021

 

16:00 -21:00

 

 

Έναρξη προγράμματος κατάρτισης. Προσέλευση

 

·         Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου.

·         Σταθερά και ορεινά μελισσοκομεία.

·         Nομαδική μελισσοκομία υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής / Δασικές πυρκαγιές

·         Μελισσοκομικά φυτά

5 Γεώργιος Γκόρας
Πέμπτη

02-12-2021

 

16:00 -21:00

 

Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο.

·         Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του.

·         Μέθοδοι και μέσα απολύμανσης του μελισσοκομικού εξοπλισμού

·         Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους.

 

5 Αλέξανδρος Γκουσιάρης
Παρασκευή

03-12-2021

 

16:00-21:00

Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο.

·         Εχθροί και ασθένειες μελισσών και τρόποι αντιμετώπισής τους.

·         Ενδυνάμωση μελισσιών.

·         Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης.

5 Αλέξανδρος Γκουσιάρης
Σάββατο

04-12-2021

9:00-14:00

Οργάνωση και Διοίκηση γεωργικής εκμετάλλευσης. Επιχειρηματικότητα – Marketing – Προώθηση προϊόντων. Χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Λήξη του προγράμματος.

5 Ιωάννης Χανιωτάκης  ή

Νικόλαος Δεδούσης

 

20 ώρες  

 

 

Πηγή: samos24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ