Home ΚοινωνίαΠολιτικήΠολιτικές Ομιλίες Πράσινοι – Πρόταση για διαμόρφωση εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση με πρωτοβουλία της κοινωνίας

Πράσινοι – Πρόταση για διαμόρφωση εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση με πρωτοβουλία της κοινωνίας

by ikariaki.gr
9 views

Prasinoi_Logo

 

Ηράκλειο, 29 Οκτωβρίου 2014
Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πρόταση για διαμόρφωση εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση με πρωτοβουλία της κοινωνίας

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων, συν-επικεφαλής των ΅ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ΅ θα βρίσκεται στο Ηράκλειο 29-31 Οκτωβρίου για μια σειρά επαφών με φορείς με θέμα την πρόταση για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα διαμορφωθεί μέσα από έναν ευρύ διάλογο σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με την συμμετοχή κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και της αυτοδιοίκησης.

Ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με τη Μόνικα Άκερμανς, συνυποψήφια στις ευρωεκλογές 2014 θα συναντήσουν την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου και ώρα 9.30 τον Δήμαρχο Ηρακλείου τον κ. Βασίλη Λαμπρινό και στη συνέχεια θα συναντηθούν με μαθητές και καθηγητές του 6ου ΕΠΑ.Λ Ηράκλειου σχετικά με το project του τομέα Ηλεκτρολόγων, την κατασκευή ηλεκτρικού αυτοκινήτου που φορτίζεται από υδρόψυκτη μονάδα κυψέλης καυσίμου Υδρογόνου. Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στη 13.00 με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και στις 14.00 με τον κ. Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλη Αλιφιεράκη.

Επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882

Πρόταση για τη δημιουργία φόρουμ διαλόγου για ένα νέο σχέδιο διεξόδου από την κρίση με τη συμμετοχή της κοινωνίας

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση για έναν συστηματικό και δομημένο διάλογο που προτείνουμε να ξεκινήσει με τη συμμετοχή κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου διεξόδου της χώρας από την κρίση, κοινωνικά δίκαιου και ισορροπημένου, που θα διαμορφωθεί με την ουσιαστική συμμετοχή επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, της αυτοδιοίκησης, θεσμικών προσωπικοτήτων, αλλά και κομμάτων που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Μια σειρά διεθνείς φορείς (ΔΝΤ), εκθέσεις οικονομολόγων, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν εντοπίσει τα λάθη που έγιναν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ζητάνε πλέον την αξιολόγηση και προσαρμογή του στα νέα δεδομένα. Είναι γεγονός ότι 6 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα ένας δομημένος διάλογος για τα αίτια που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας, αλλά κυρίως για ένα νέο (Πράσινο) Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα συναποφασιστεί μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών εταίρων και θα συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση με τρόπο που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ευημερία, την οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» θεωρούμε ότι η πολιτική συζήτηση επικεντρώνεται πολύ στην εκλογή προέδρου ή/και στις εκλογές ή σε άλλα θέματα που αφορούν τα κόμματα αλλά ελάχιστα ή καθόλου στην άμεση διαμόρφωση ενός ισορροπημένου σχεδίου διεξόδου από την κρίση. Δεν είναι προαπαιτούμενο να υπάρξει εκλογική ή κυβερνητική συνεργασία μεταξύ όλων των κομμάτων για να επιλυθούν 12 σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.

banner

Δεν επιδιώκουμε να συμμετάσχουμε με την πρότασή μας αυτή σε έναν διάλογο που στοχεύει στην ανασυγκρότηση ενός πολιτικού ή κομματικού χώρου, ή στη διαμόρφωση μιας εκλογικής συνεργασίας. Εμείς, έτσι κι αλλιώς, ανήκουμε σε μια διαφορετική πολιτική οικογένεια, τους Πράσινους. Οι κυβερνητικές συνεργασίες – που πρέπει να υπάρχουν – δεν μπορεί παρά να βασίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες, επομένως έτσι κι αλλιώς απαιτείται δημόσιος διάλογος με βάση προγραμματικές προτάσεις.

Επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, ώστε να διαμορφωθούν πολιτικές που θα συμβάλλουν σε λύσεις. Σε αυτή τη βάση είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ένα σύνολο διερευνητικών συναντήσεων, αλλά και σε ένα δομημένο διάλογο με όλους τους φορείς.

Η πρότασή μας δεν περιορίζεται σε ένα διάλογο μόνο μεταξύ κομμάτων, ή μέρους του κομματικού συστήματος. Απευθύνεται, βέβαια σε όλα τα κόμματα (εκτός ΧΑ), αλλά κυρίως απευθύνεται στα περιφερειακά συμβούλια και στα δημοτικά συμβούλια μεγάλων δήμων, σε επαγγελματικές ενώσεις, σε κοινωνικές, μεταναστευτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε πανεπιστημιακούς, πρώην και νυν ευρωβουλευτές, ορισμένες σημαντικές προσωπικότητες, Έλληνες/ Ελληνίδες που έχουν κατά καιρούς αναλάβει σημαντικούς θεσμικούς ρόλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ διαλόγου με στόχο την συζήτηση και την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων σε 12 βασικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία:

(1) Προσαρμογή όλων των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών και των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές (Στρατηγική Ευρώπη 2020, κοινωνικός διάλογος, αντιμετώπιση της φτώχειας, Πλαίσιο για την Υγεία 2024-2020, κα), όπως ζητούν οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στις 13/3/2014. Τήρηση όλων των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που προβλέπονται από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) καθώς και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Δημιουργία ανεξάρτητου παρατηρητηρίου που θα παρακολουθεί την διαδικασία προσαρμογής.

(2) Εξασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, θα έχουν άμεσα πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο δημόσιο σύστημα υγείας. Διαμόρφωση ενός σχεδίου στρατηγικής για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της υγείας, που θα περιλαμβάνει και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και τη ρύθμιση των χρεών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία τους.

(3) Διαμόρφωση ενός σχεδίου αναζωογόνησης της οικονομίας (με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνική οικονομία) και δημιουργίας βιώσιμων, αξιοπρεπών και κοινωνικά χρήσιμων θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με «εγγυημένο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης». Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιο, να στηρίζει την απασχόληση, να συμβάλλει στην πράσινη στροφή της οικονομίας, να στηρίζει την κοινωνική οικονομία. Τερματισμό της σπατάλης πόρων σε αναποτελεσματικές παθητικές πολιτικές που δεν δημιουργούν πραγματικά βιώσιμες θέσεις εργασίας, συμφωνία για μια ενεργητική πολιτική απασχόλησης και δημιουργία κατάλληλων θεσμών που θα στηρίξουν την «Εγγύηση για τη Νεολαία» και θα αξιολογούν συνεχώς την αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται και των πρακτικών που ακολουθούνται.

(4) Διαμόρφωση ενός σταθερού και δίκαιου, διαφανούς και συμβατού με τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων πλαισίου για την προώθηση της κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας. Άρση όλων των εμποδίων που αντίκειται στην ευρωπαϊκή πολιτική για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η κοινωνική συνεργατική οικονομία για την έξοδο από την κρίση.

(5) Επεξεργασία ενός σχεδίου “ενεργειακής μετάβασης”, που θα συμβάλλει στη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, θα είναι συμβατό με τους στόχους που έχει θέσει το Ευρωκοινοβούλιο για την «ενέργεια, κλίμα 2030» καθώς και «ενέργεια, κλίμα 2050» και θα γίνει με τρόπο που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Σύνδεση της πολιτικής για εξάλειψη της φτώχειας με πολιτικές για το κλίμα και την πράσινη οικονομία.

(6) Διαμόρφωση μιας ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου που να είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις και το ανθρωπιστικό δίκαιο και θα αξιοποιεί κατάλληλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και χρηματοδοτήσεις, ώστε η μετανάστευση και η πολιτική ασύλου να είναι προς όφελος τόσο των μεταναστών και αιτούντων άσυλο, όσο και των κατοίκων της χώρας. Μεταξύ άλλων να δοθεί έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών Β΄ γενιάς, την επανένωση οικογενειών, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και screening centers, να χορηγούνται άμεσα νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους/ες παίρνουν άσυλο ώστε να μπορούν να εργάζονται, να μετακινούνται, να έχουν κανονική ζωή.

(7) Διαμόρφωση ενός πλαισίου για το περιβάλλον που θα είναι συμβατό – ακόμα και την περίοδο της κρίσης – με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς νομικές υποχρεώσεις και πρακτικές (πχ οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα, οδηγία πλαίσιο για τα νερά, στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη σε διάφορους τομείς, ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης και θαλάσσια στρατηγική, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, προστασία και διαχείριση φυσικών περιοχών). Επανεξέταση όλων των ρυθμίσεων που αντίκειται στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

(8) Διασφάλιση των δικαιωμάτων των νέων σε θέματα εργασίας, κινητικότητας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης, αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, δημιουργίας θεσμών και πολιτικών για αποτελεσματική εφαρμογή της «Εγγύησης για τη Νεολαία».

(9) Αντιμετώπιση του προβλήματος των κατασχέσεων και της χρεοκοπίας νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο και με βάση τη συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία των υπόχρεων. Στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής ένταξης, με έμφαση στην ενίσχυση της ένταξης ατόμων με αναπηρία, μεταναστών – προσφύγων, μακροχρόνια άνεργων, ηλικιωμένων, μονογονεϊκών οικογενειών, Ρομά, καθώς και ενθάρρυνσης του πολιτισμού και της πολιτισμικής δημιουργίας για την επίτευξη μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής.

(10) Στρατηγική για την κοινωνική κατοικία, κίνητρα και μέτρα για κοινωνικό ενοίκιο, καθώς και ανακατασκευές άδειων κτιρίων για παραχώρηση στους άστεγους που έχουν χάσει λόγω κρίσης την κατοικία τους, υποστηρικτικές δομές σε επίπεδο δήμου για άστεγους που έχουν παράλληλα και άλλα προβλήματα ένταξης.

(11) Διαμόρφωση ενός μεσο-πρόσθεσμου σχεδίου ενίσχυσης της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας και αναδιοργάνωσης της διοίκησης, ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά και η αποτελεσματικότητά τους και να μειωθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεκτική μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, μείωση των ανισοτήτων και ενίσχυση της συνοχής στο εσωτερικών της χώρας και των περιφερειών

(12) Διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της παιδείας ως εργαλείων ενίσχυσης της κριτικής σκέψης, της κοινωνικής συνοχής και των αναγκαίων κοινωνικών, τεχνολογικών και αξιακών αλλαγών για μια περιεκτική κοινωνία. Επίσης, στήριξη της στροφής στη βιωσιμότητα, την οικολογική και κοινωνική έρευνα και καινοτομία.

Προτείνουμε, εφόσον υπάρχουν αποτελέσματα, να επεκταθεί η δομημένη συζήτηση και στο θέμα της βιωσιμότητα του χρέους.

Για το προεδρείο των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Νίκος Χρυσόγελος
Μαρία Πίνιου- Καλλή
Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Όλγα Θεοδωρικάκου
Θανάσης Καρυάμης
Ζωή Βολιώτη
Ευτύχιος Εσμάουι

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue