Home ΚοινωνίαΚόσμος ΠΟΥ: Παγκόσμιος Συναγερμός για την Πολιομελίτιδα

ΠΟΥ: Παγκόσμιος Συναγερμός για την Πολιομελίτιδα

by ikariaki.gr
1 views

Παγκόσμιος συναγερμός γ ια την πολιομυελίτιδα 1Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η εξάπλωση της νόσου

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ύστερα από την έκτακτη σύσκεψη που είχε πραγματοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη, από τη Δευτέρα κήρυξε «παγκόσμιας εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία» μετά τη διάδοση της πολιομυελίτιδας σε πολλές χώρες.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ: «Η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας σε παγκόσμιο επίπεδο εντός του 2014 και μέχρι στιγμής αποτελεί ιδιαίτερο γεγονός και συνιστά απειλή για την δημόσια υγεία κάποιων κρατών για τα οποία απαιτείται μια συντονισμένη διεθνή απάντηση. Αν δεν ελεγχθεί, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία εξάλειψης σε παγκόσμιο επίπεδο μίας εκ των πιο σοβαρών ασθενειών που δύναται να προληφθούν μέσω εμβολιασμού».

Παράλληλα, ο ΠΟΥ συνιστά στους πολίτες χωρών όπου ο ιός είναι διαδεδομένος, όπως το Πακιστάν και η Συρία, να εμβολιαστούν προτού ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει τον εμβολιασμό τους.

Παγκόσμιος συναγερμός γ ια την πολιομυελίτιδα 2Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μπορεί να επιφέρει την παράλυση μέσα σε μερικές ώρες ενώ και σε κάποιες περιπτώσεις είναι θανάσιμη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας έχει μειωθεί κατά 99% από το 1988, περνώντας από τα 350.000 στα 406 καταγεγραμμένα κρούσματα το 2013. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη της νόσου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το 2014, δεν απομένουν παρά μόνο τρεις χώρες όπου η νόσος αυτή θεωρείται ενδημική, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και το Πακιστάν, ενώ το 1988 ήταν περισσότερες από 125.

«Εντούτοις η πολιομυελίτιδα συνεχίζει να διαδίδεται σε διεθνή κλίμακα από τις χώρες στις οποίες ενδημεί καθώς και από τις χώρες στις οποίες εμφανίζονται και πάλι κρούσματα» υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, κατά τη θεωρούμενη «χαμηλή περίοδο» μετάδοσης της πολιομυελίτιδας, έχουν εντοπισθεί τρεις νέες εκδηλώσεις εισαγόμενων κρουσμάτων πολιομυελίτιδας: στην Ασία (από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν), στη Μέση Ανατολή (από τη Συρία στο Ιράκ) και στην κεντρική Αφρική (από το Καμερούν στην Ισημερινή Γουινέα), όπως εξηγεί ο παγκόσμιος οργανισμός.

banner

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue