Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η οδηγία για πλημμύρες στην Α. Μεσόγειο

Χαρακτηριστικά πέραν του αναμενόμενου καιρού για την ανατολική Μεσόγειο

 

Γιάννος Λύτρας

Μια οδηγία που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ήταν η αφορμή να γεννηθούν διάφορα ερωτήματα όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στην Κύπρο, όσον αφορά την κακοκαιρία και ενδεχόμενα σοβαρά προβλήματα, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης. Για τις απαντήσεις, επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθη Νικολαΐδη, ο οποίος εξήγησε το τι σημαίνει η εν λόγω οδηγία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οδηγία 201901 του Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να επηρεαστεί από βροχοπτώσεις αθροιστικά ψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή, με πιθανότητα πέραν του 90% για την πρώτη εβδομάδα και πιθανότητα 60% ‐ 80% για την επόμενη. Στα αναμενόμενα φαινόμενα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών πλημμυρών για ολόκληρη την περιοχή.

Περιγραφή συνοπτικού καιρού για την περίοδο πρόγνωσης

Οι συνοπτικές μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ανώτερη ατμόσφαιρα δίνονται στο χάρτη ισοβαρικής επιφάνειας στα 300 hPa για τις 9/4/2019 όπου φαίνεται η έκταση του μόνιμου βαρομετρικού ψηλού στις Αζόρες, ασυνήθιστα ψηλή πίεση στην Ισλανδία και μία ζώνη χαμηλών πιέσεων μεταξύ τους η οποία οδηγεί τις υφέσεις που δημιουργούνται προς την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, όπως φαίνεται στο χάρτη επιφάνειας για τις 9/4/2019 (ώρα 08 τοπική).

Όπως εξηγείται στην συνέχεια, κύριο χαρακτηριστικό του χάρτη επιφάνειας για την ανατολική Μεσόγειο, είναι η δημιουργία καλά οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στο βόρειο Αιγαίο το οποίο κινείται ανατολικά συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα και το οποίο αναμένεται να επηρεάσει τις επόμενες ώρες την Κύπρο.

Η θέση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Κληθείς να αναφέρει την θέση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο Διευθυντής της, Κλεάνθης Νικολαΐδης, δήλωσε στο 24News ότι δεν έχει ειπωθεί οτιδήποτε σε σχέση με ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρόκειται, συμπλήρωσε, για μια οδηγία η οποία αναφέρει ότι την τρέχουσα βδομάδα και την επόμενη, αναμένεται ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα δεχθεί βροχές σε ποσοστά πάνω από τα αναμενόμενα για την εποχή. Οι βροχοπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν, ίσως προκαλέσουν πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Τα πιο πάνω δεν τα λέει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, τόνισε, προσθέτοντας ότι, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι αναφορές της πιο πάνω ενημέρωσης, θα εκδοθούν από την Υπηρεσία οι ανάλογες προειδοποιήσεις.

Εμφατικά, αναφέρθηκε στις καθημερινές προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι οποίες, καθημερινά σχεδόν, προβλέπουν βροχές, υπογραμμίζοντας την καταιγίδα που εκδηλώθηκε χθες, Τρίτη 9 Απριλίου, στην ευρύτερη επαρχία Λευκωσίας, καθησυχάζοντας παράλληλα ότι, σε περίπτωση που υπάρξει η ανάγκη για προειδοποίηση του κοινού, αυτό θα γίνει.

 

Αναδημοσίευση από : https://www.24sports.com.cy

About ikariaki.gr