Όταν οι Αιγαιοπελαγίτες έφευγαν πρόσφυγες… Συνέντευξη Νάσου Μπράτσου ΣΤΟΝΗΣΙ

Ένα άγνωστο σε πολλούς κομμάτι της ιστορίας φανέρωσε στο «Ν» ο Νάσος Μπράτσος με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/1/2020

Τροφή, ιατρικός έλεγχος, άλλες φορές κάποιο επιμίσθιο, άλλες φορές ψώνια για τους πρόσφυγες. Όχι τους σημερινούς που συναντά η Λέσβος, αλλά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τους Αιγαιοπελαγίτες που εξωθήθηκαν στην προσφυγιά.

Με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του, ο συνάδελφος Νάσος Μπράτσος μίλησε στο «Ν» γι’ αυτό το άγνωστο σε πολλούς κομμάτι της ιστορίας:

«Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» είναι το θέμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, στις 6:30 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Νέου Κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης (Αργύρη Εφταλιώτη 7) η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ).

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

 

– Παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Τουρκία – Μέση Ανατολή – Αφρική – Κύπρος). Μια οδύσσεια επιβίωσης μέσα από αφηγήσεις των πρωταγωνιστών» (Εκδόσεις “Νότιος Άνεμος” 2017).

– Προβολή αποσπασμάτων του Α΄ Μέρους του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ “Ικαριώτες πρόσφυγες στη Συρία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”

– Παρεμβάσεις Μυρσίνης Τζινέλλη, εκ μέρους της ΕΣΗΕΠΗΝ, και Γιώργου Γαλέτσα, εκ μέρους των ΦΙΜΠΟΔ.

– Μαρτυρίες Γιώργου Τυρίκου-Εργά και Βαγγελιώς Χαλδέζου, συγγενών προσφύγων στη Συρία.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής (ΦΙΜΠΟΔ).

 

stonisi.gr

Check Also

Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας – Φούρνων : Γενική συνέλευση & εκλογές (Ιούλης 2020)

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ   Π Ρ Ο Σ Κ Λ …