Home ΚοινωνίαΕλλάδα Όσα δεν έγραψα κι όσα δεν είπα

Όσα δεν έγραψα κι όσα δεν είπα

by ikariaki.gr
51 views

panaΠώς ο Α. Παπανδρέου έμπλεξε άδικα έναν συμπάροικο στον θάνατο του Παναγούλη.

8 May 2014

«Μην περπατάς πίσω μου, δεν μπορώ να σε οδηγήσω, μην περπατάς μπροστά μου, δεν μπορώ να σε ακολουθήσω, περπάτα πλάι μου και γίνε φίλος μου», Αλέκος Παναγούλης, 2 Ιουλίου 1939 – 1 Μαΐου 1976.

Ο χαμός του Παναγούλη πάγωσε την Πρωτομαγιά του 1976.
Ήταν η χρονιά που είχα πιάσει δουλειά στη «Νέα Ελλάδα» του Δημήτρη Παπαγεωργίου. Με την ευκαιρία, λοιπόν, της επετείου του θανάτου του Παναγούλη -και πάντοτε στο πλαίσιο των αναφορών μου σ’ αυτά που έγιναν στην παροικία μας πριν μερικές δεκαετίες-, ας σταθούμε σ’ αυτό το θέμα που είχε και παροικιακές προεκτάσεις.
Θυμάμαι ακόμα τον αείμνηστο συμπάροικο, Βίκτωρα Νώλλη (Χατζημανώλης ήταν το επώνυμό του, αλλά δεν είχε καμιά συγγένεια με μένα) μερικές εβδομάδες αργότερα να ανεβαίνει ταραγμένος στον 5ο όροφο για να μας βρει και να μας βοηθήσει να συμβάλουμε στην «αποκατάσταση» του ονόματός του…
Βλέπετε, τόσο ο Δημήτρης όσο και εγώ, ήμασταν τότε μέλη του ΠΑΣΟΚ Μελβούρνης.

Θα μου πείτε, τι σχέση είχε ο Νώλλης με τον Παναγούλη…
Ο κορυφαίος αγωνιστής κατά της δικτατορίας, ο άνδρας με την ασυμβίβαστη προσωπικότητα και το εκρηκτικό ταπεραμέντο, σκοτώθηκε σε ένα μυστηριώδες τροχαίο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινωνία, που μόλις είχε βγει από τον…  γύψο της επταετίας και προσδοκούσε από τον Παναγούλη αλήθειες που πιθανόν να την οδηγούσαν σε άλλες επιλογές.

Την βραδιά του τροχαίου είχε βγει για φαγητό με τον Βίκτωρα Νώλλη, τον συμπάροικο, που είχε υπηρετήσει και ως πρόεδρος της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που λειτουργούσε στη Μελβούρνη από τις αρχές της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας στην Ελλάδα.
Το ανακοινωθέν της Τροχαίας έκανε λόγο για τροχαίο, όμως ακόμη και σήμερα τα ερωτηματικά γύρω από το συμβάν παραμένουν αναπάντητα. «Τον σκότωσαν τον Αλέκο» είχε καταγγείλει τότε η οικογένεια. Η περίπτωση της πολιτικής δολοφονίας, εξετάστηκε επίσημα από τον εισαγγελέα Τσεβά, χωρίς, όμως, να καταλήξει σε ανάλογο συμπέρασμα.

Τότε, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ενημερώθηκε ότι ο Βίκτωρας Νώλλης είχε συνφάγει με τον Αλέκο Παναγούλη, με δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι ο συμπάροικος ήταν «πράκτορας» που μπορεί να είχε «παγιδεύσει» τον Παναγούλη και να συνέβαλε στη «δολοφονία του».

Η δήλωση αυτή του Παπανδρέου «πλήγωσε» αφάνταστα τον Νώλλη, έναν ευγενή, αλλά γνήσιο και μαχητή δημοκράτη.
Ο Βίκτωρ Νώλλης (ταξιδιωτικός πράκτορας στο επάγγελμα) αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την ανατροπή της χούντας στην Ελλάδα και, για μερικά χρόνια, μάλιστα, ως πρόεδρος της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Διακρίθηκε ακόμα για τους αγώνες του υπέρ της προόδου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Φανταστείτε, λοιπόν, την πίκρα του μετά τη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ευτυχώς οι συμπάροικοι γνώριζαν τον Νώλλη και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία και δεν έδωσαν σημασία στη δήλωση του Α. Παπανδρέου (που έτσι κι αλλιώς δεν πήρε έκταση στην Αυστραλία) και το θέμα ξεχάστηκε.

Αυτή, βεβαίως, δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Α. Παπανδρέου έσπευσε να «ενοχοποιήσει» κάποιον χωρίς στοιχεία.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 (ως πρωθυπουργός πλέον) είχε κατηγορήσει τον καθηγητή Γιάννη Τσεκούρα (αργότερα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και σημαντικό στέλεχος του ΠΑΚ) ως «εγκέφαλο» της «17 Νοέμβρη».

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΚ και εκ των συνιδρυτών του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε για την επίθεση που δέχτηκε τότε: «Τον Ανδρέα Παπανδρέου πληροφόρησαν κατάλληλα ορισμένοι που επιθυμούσαν την απομάκρυνση του ιδίου από το κόμμα».

banner

Κάτι ανάλογο πίστευε και ο Βίκτωρας Νώλλης για την περίπτωσή του. Ότι, δηλαδή, «χαφιέδες» τον διέβαλαν στον Παπανδρέου.
Κληθείς να εκφράσει τη γνώμη του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Τσεκούρας αποκάλυψε ότι έχει αρχεία του ΠΑΚ τα οποία θα φωτίσουν την προσωπικότητα του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, αν και όταν αποφασίσει να τα δημοσιοποιήσει.

Ο Βίκτωρας Νώλλης μου είχε πει τότε -αλλά και αργότερα- ότι είχε κάποιες υπόνοιες για το ποιοι (από την Αυστραλία) μπορεί να τον διέβαλαν στον Παπανδρέου. Δεν είχε, όμως, στοιχεία. Και έτσι, τουλάχιστον για την ώρα, αυτή η υπόθεση δεν θα φωτιστεί.

Πηγή: http://neoskosmos.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue