12.2 C
Ikaria
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Ο ΣΕΝΙ θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου στις 11 το πρωί με μοίρασμα προκήρυξης και μικροφωνική

Στα πλαίσια της απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 20/10, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου στις 11 το πρωί με μοίρασμα προκήρυξης και μικροφωνική.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Αν κάτι αποδείχτηκε ξεκάθαρα κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης μιας πλήρως ανεπτυγμένης και στελεχωμένης δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, οι εφαρμοζόμενες εγκληματικές πολιτικές διάλυσης της δημόσιας υγείας έχουν οδηγήσει τις δομές υγείας της χώρας μας να λειτουργούν με 10.000 προσωπικό λιγότερο σε σχέση με πέρυσι και με κονδύλια πετσοκομμένα κατά 1,5 δις την τελευταία διετία της πανδημίας μάλιστα.

Μόνιμες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία φτάνουν τις 40.000 ενώ μέρος των ελλείψεων καλύπτεται με συμβασιούχους εργαζόμενους. Πρόκειται για συναδέλφους μας οι οποίοι ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες εκτελώντας τα ίδια ακριβώς καθήκοντα με τους μόνιμους, εν τούτοις βρίσκονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με την απόλυση. Η πολυτιμότητά τους αποδεικνύεται από το ότι η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των σωματείων και των τραγικών ελλείψεων, αναγκάζεται κάθε χρόνο να τους ανανεώνει τις συμβάσεις εργασίας τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι συμβασιούχοι αποτελούν το 40% των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας.

Κόντρα σε κάθε λογική, 7.000 υγειονομικοί του δημοσίου τομέα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό το καθεστώς της αναστολής εργασίας, στερώντας από τα νοσοκομεία πολύτιμο και έμπειρο υγειονομικό δυναμικό. Και ο παραλογισμός εδώ να είναι εξόφθαλμος καθώς την ίδια στιγμή, τα περισσότερα μέτρα για την πανδημία έχουν αρθεί, ενώ έχει αποδειχθεί περίτρανα πως οι λόγοι της αναστολής δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και κανένα υγειονομικό όφελος εφόσον είναι αποδεδειγμένο πως και οι εμβολιασμένοι συνάδελφοι νοσούν και μεταδίδουν.

Η αποψίλωση της δημόσιας υγείας από προσωπικό και το πετσόκομμα των απαιτούμενων κονδυλίων φέρνουν την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα σε συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων/κλινικών/νοσοκομείων, στους εργολάβους και στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Με άλλα λόγια, στρώνεται ο δρόμος για κλεισίματα, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις πάνω στο φαιδρό επιχείρημα που ακούμε και στον τόπο μας ότι, αφού δεν λειτουργεί ας κλείσει!

Εν έτη 2022, στην Ικαρία:

 • Το νοσοκομείο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να χαροπαλεύουν μέσα στα πλωτά και τα ελικόπτερα.
 • Έχουμε (ξανά) ΕΛΛΕΙΨΗ στην κρισιμότατη και υπερπολύτιμη ειδικότητα του αναισθησιολόγου.
 • Το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου εφημερεύει τις περισσότερες μέρες αποκλειστικά με ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς.
 • Ο χειρουργικός τομέας δεν λειτουργεί.
 • Οι διακομιδές ασθενών με κάθε μέσο έχουν εκτιναχτεί.
 • Δεν μπορεί να προγραμματιστεί ένα χειρουργείο  ή ένας τοκετός.
 • Ο αξονικός τομογράφος είναι κλειδωμένος το μισό μήνα. Που θα απευθύνονται οι ασθενείς όταν υπάρξει ανάγκη να πραγματοποιηθεί αξονική τομογραφία;
 • Τα περιστατικά με κορονοϊό νοσηλεύονται ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ καθημερινά από ειδικευμένο γιατρό.
 • Είναι σύνηθες το φαινόμενο, ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές να αφήνονται στην τύχη τους.
 • Δεν υφίσταται 24 ωρη κάλυψη στη
  Παιδιατρική κλινική. 
  Πως θα νιώσουν ασφάλεια οι γονείς των νησιών μας όταν αρκετές μέρες κάθε μήνα δεν υπάρχει δυνατότητα εξέτασης των παιδιών τους από τον ένα και μοναδικό παιδίατρο που διαθέτουμε;
 • Δεν υπάρχει 2ος νεφρολόγος και το απαραίτητο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με αποτέλεσμα αυτή να υπολειτουργεί.
 • Γιατροί έρχονται και εν μια νυκτί φεύγουν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
 • Οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι με αβέβαιο μέλλον, γεγονός που ναρκοθετεί την λειτουργία τμημάτων/κλινικών.
 • Το ΚΥ Ευδήλου παραμένει ακόμα χωρίς το προσωπικό που προβλέπεται από το οργανόγραμμά του.
 • Το ΚΥ Ευδήλου δεν έχει ακόμα αναβαθμιστεί παρόλο που οι εργαζόμενοι βάλανε πλάτη να δουλέψει κόντρα στα τεράστια κενά σε προσωπικό, όπως του ζητούνταν από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά.
 • Οι κάτοικοι των Φούρνων και της Θύμαινας δεν έχουν την περίθαλψη που δικαιούνται.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Άμεση επιστροφή όλων των υγειονομικών που βρίσκονται από τον Σεπτέμβριο του 2021 σε αναστολή εργασίας, χωρίς δουλειά και μισθό. Δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό όφελος από τις αναστολές ενώ παράλληλα στερούνται κάθε λογικής, ηθικής και επιστημονικής βάσης.
 •  Να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό για την Μονάδα Νεφρού.
 • Να έρθουν ΑΜΕΣΑ παθολόγος, αναισθησιολόγοι, παιδίατρος, νεφρολόγος, ορθοπεδικός, χειρουργός, καρδιολόγος ούτως ώστε να μην υπάρχουν μονήρης ειδικότητες.
 • Ενίσχυση της καθαριότητας με επιπλέον προσωπικό – ¨Όχι στους εργολάβους.

§  Αυτοτελές – αυτόνομο Νοσοκομείο Ικαρίας – Να ακυρωθεί η διασύνδεση με το Νοσοκομείου Σάμου.

§  Να ισχύσει νέος οργανισμός του Νοσοκομείου προβλέποντας διπλές θέσεις γιατρών ανά ειδικότητα, θεσμική κατοχύρωση τμημάτων όπως χειρουργείο και Μονάδα Νεφρού..

§  Να αναβαθμιστούν οργανικά, λειτουργικά κι από άποψης στελέχωσης κι εξοπλισμού οι μονάδες της περιφέρειας (ΚΥ Ευδήλου, πολυδύναμα κι αγροτικά ιατρεία) με βάση τα ισχύοντα οργανογράμματα.

§  Ενίσχυση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με μόνιμους διασώστες. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΑΒ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, από τη στιγμή που αποτελεί ξεχωριστό φορέα. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΑΡΔΙΕΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.

§  Να προχωρήσουν οι διαδικασίες κάλυψης των κενών σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμο προσωπικό που θα εξασφαλίζει την πλήρη λειτουργία τόσο του Νοσοκομείου όσο και των περιφερειακών μονάδων. Όχι σε λύσεις μπαλώματα με συμβασιούχους – επικουρικούς -μπλοκάκια.

§  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθώς όπως αποδεικνύει η ίδια η καθημερινότητα, κρίνονται άκρως απαραίτητοι μιας και καλύπτουν, όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους, πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στελεχώνουν διαχρονικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες στις δομές υγείας των νησιών μας. Απόλυσή τους θα σημάνει κατάρρευση τμημάτων/υπηρεσιών.

§  Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ειδικότητες που δεν καλύφτηκαν ποτέ (πχ ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, ενδοκρινολόγος, πνευμονολόγος κ.α.) 

§  Άμεση πρόσληψη 2 μαιών

§  Ενόψει των επικείμενων αποχωρήσεων ιατρών τον επόμενο χρόνο απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναπλήρωσής τους.

§  Ανάπτυξη, στελέχωση, εξοπλισμός της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού για να εξυπηρετούνται στον τόπο τους όλοι οι νεφροπαθείς συμπατριώτες μας. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η ΜΤΝ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες ανάγκες και πολλοί νεφροπαθείς παραμένουν αποκλεισμένοι.

§  Ανάπτυξη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

§  Ανάπτυξη τμήματος Αιμοδοσίας

§  Εμπλουτισμός των δυνατοτήτων του μικροβιολογικού εργαστηρίου με ευρύτερη γκάμα εργαστηριακών εξετάσεων (πχ προγεννητικός έλεγχος).

§  Θέσπιση επιστημονικών, μισθολογικών και άλλων κινήτρων (πχ κίνητρα στέγασης – επιδότηση ενοικείου – εξασφάλιση στέγης) προκειμένου να καλύπτονται ευκολότερα οι προκυρηχθείσες θέσεις υγειονομικών σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η δική μας.

§  Επιτάχυνση διαδικασιών πρόσληψης ιατρικού και μη προσωπικού.

§  Έξω οι ιδιώτες από την υγεία, ΟΧΙ στις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, ΟΧΙ στους εργολάβους.

§  ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,360ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ