13.1 C
Ikaria
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Ο Γιώργος Νούλας για ελληνοτουρκικά-εκλογές-νησιωτικότητα-υγεία

Ο Δικηγόρος-Διεθνολόγος και πολιτευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Γεώργιος Νούλας βρέθηκε στην Ικαρία και παρέδωσε ομιλία την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στο Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο. Η ομιλία αφορούσε ενημέρωση των Ικαριωτών για θέματα νησιωτικής πολιτικής και τις προοπτικές αξιοποίησης εργαλείων χρηματοδότησης με βάση τις υπάρχουσες κυβερνητικές προτεραιότητες. Η ενημέρωση έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Επαρχείου Ικαρίας – Φούρνων.

Ο κ. Νούλας παραχώρησε συνέντευξη στην ikariaki.gr και μίλησε για θέματα νησιωτικότητας, μπλε ανάπτυξη (ανάπτυξη βασισμένη στα blue zones), για θέματα που αφορούν δάνεια, για τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τα ελληνοτουρκικά με φόντο τον φονικό σεισμό, την εθνική κυριαρχία των νησιών μας και άλλα πολλά.

Εθνικές εκλογές 2023 – Τα ονόματα που επικρατούν για τον Νομό Σάμου

Ο κ. Νούλας είπε ότι είναι νωρίς ακόμα για τις τελικές υποψηφιότητες και ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας. Τα κόμματα βρίσκονται σε διερεύνηση των ονομάτων με τα οποία θα καταρτήσουν τα ψηφοδέλτια. Ένας σημαντικός λόγος που δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο στο Νομό Σάμου είναι ότι δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η γυναίκα που θα συμπληρώσει την τριάδα των υποψηφίων.

Ο κ. Νούλας έχει κάνει επίσημα, μια πρωτοπόρα εισήγηση για την γυναίκα που θα πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο, με συμβολική έννοια, και έχει προτείνει την κ. Αργυρώ Σκλάβου από τους Φούρνους, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φούρνων. Έτσι, τεκμηριώνει, θα τηρηθεί μια γεωγραφική κατανομή των νησιών αφού ένας υποψήφιος θα είναι από τη Σάμο, ένας από την Ικαρία και μία από Φούρνους. Θα ήταν μεγάλη τιμή, όχι μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τον Νομό Σάμου γενικότερα, για πρώτη φορά να εκπροσωπηθεί ένα κυβερνητικό κόμμα από μια εξαιρετική αυτοδιοικήτρια που έχει το προφίλ για μια αξιόπιστη υποψηφιότητα, συμπλήρωσε ο κ. Νούλας.

Εξαιρετικές επιλογές για υποψηφιότητα αλλά και αξιόλογες γυναίκες επίσης ανέφερε ότι είναι η κ. Άννη Ανδρεάδη αλλά και η κ. Μαρία Κονδύλη-Πανουράκη.

“Είθιστε να κατεβαίνει πάλι υποψήφιος ο εν ενεργεία βουλευτής οπότε ο κ. Χριστόδουλος Στεφάναδης είναι λογικό ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την Ικαρία με την ΝΔ” μας δήλωσε ο κ. Νούλας. Από τη Σάμο ακούγεται και γράφεται στις εφημερίδες το όνομα του Γιώργου Νούλα και το όνομα του κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, όμως ο τελευταίος δεν θα κατέβει στις εκλογές.

Οπότε ο κ. Γιώργος Νούλας θα είναι υποψήφιος βουλευτής για τον Νομό Σάμου, μαζί με τον κ. Στεφανάδη και κατά πάσα πιθανότητα την κ. Σκλάβου.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

“Θα έχουμε εκπλήξεις, κάποιοι βιάστηκαν να πάρουν θέσεις” είπε ο κ. Νούλας και μας αποκάλυψε τη πληροφορία, η οποία του γνωστοποιήθηκε από αξιόπιστο άνθρωπο της πολιτικής σκηνής και Ικαριώτη που όλοι γνωρίζουμε, ότι κάποιο δυνατό χαρτί από τον χώρο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, άρα μέχρι τον Οκτώβριο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

“Μάχη θα γίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ικαρία” μας δήλωσε ο κ. Νούλας. “Ο Νίκος Καλαμπόγιας είναι ένας καλός Δήμαρχος αλλά υπάρχουν αρκετά παράπονα”. Επίσης, παράπονο εξέφρασε για την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις επισκέψεις του στο νησί.

Τόνισε, ότι ο Δήμαρχος Φούρνων, κ. Καρύδης έχει κάνει πολλά και σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο μόνος Δήμαρχος που πάει μόνος του, χωρίς τον βουλευτή, να λύσει τα προβλήματα του τόπου του σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Δημάρχους είναι ο κ. Καρύδης και τον συγχαίρω για αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Νούλας.

“Με “περίπατο” θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Καρύδης κατά την άποψη μου” μας είπε και συμπήρωσε ότι στην Ανατ. Σάμο θα γίνει ενδιφέρουσα “μάχη” μεταξύ του κ. Στάντζου και του κ. Παπαγεωργίου. Στη Δυτική Σάμο, ακούγονται ονόματα, όπως του κ. Καρούλια, του κ. Παπαθεοφάνους και του κ. Θαλασσινού  αλλά κατά την άποψη του κ. Νούλα, τον πρώτο λόγο θα έχει ο κ. Λυμπέρης, αν αποφασίσει να συνεχίσει.

“Πετυχημένος Περιφερειάρχης και φαβορί ο κ. Μουτζούρης, θα έχει τον πρώτο λόγο” μας δήλωσε ο κ. Νούλας. “Έχει κάνει έργο αλλά εδώ στη Ικαρία χρειάζεται παραπάνω που έχει να κάνει με τους δρόμους, με το λιμάνι Αγίου Κηρύκου και με τον βιολογικό καθαρισμό. “Θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση στο επόμενο εξάμηνο στην Ικαρία ο κ. Μουτζούρης” τόνισε ο κ. Νούλας. “Δεν γνωρίζω αν θα έχει τη στήριξη της ΝΔ αλλά σίγουρα δεν θα έχει τον πόλεμό της, καθώς οι σχέσεις του με το κόμμα έχουν αποκατασταθεί αλλά δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό” μας είπε.

“Ο κ. Μαλέλης, αν τελικά κατέβει, είναι μια σοβαρή υποψηφιότητα” είπε και συμπλήρωσε ότι “οι τελικές υποψηφιότητες θα φανούν μετά τις εθνικές εκλογές”.

Ελλητουρκικές σχέσεις

Για τη διαφορά Ελλάδας Τουρκίας μας μίλησε ο κ. Νούλας ως διεθνολόγος:

“Για την επίσημη ελληνική διπλωματία από το 1974 και μετά η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι ο καθορισμός συνόρων – θαλασσίων ζωνών  σε θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Το καλοκαίρι 2022 έγινε μια σημαντική ημερίδα από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού* με ομιλητή τον Προκόπη Παυλόπουλο στην οποία συμμετείχα και εγώ, ως διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για θέματα διπλωματίας και διεθνών σχέσεων. Ακούστηκαν νομικά επιχειρήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τη Τουρκία. Ο κος Παυλόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει οι διαφορές μας να παραπεμφθούν και να λυθούν στη Χάγη, κάτι που κατ’εμέ ρισκάρει την ατζέντα για την έκβαση της υπόθεσης και της απόφασης. Η εισήγηση μου ήταν κυρίως νομική αλλά και πολιτική: Να παραμεφθεί η διαφορά στο αρμόδιο δικαστήριο για τον καθορισμό των θαλασσίων στο Αμβούργο,  κάτι το οποίο προβλέπεται από τη σύμβαση διεθνούς δικαίου στο οποίο έχει προσχωρίσει η Ελλάδα αλλά και πολλές χωρές. Η Τουρκία επικαλείται αυτό το δίκαιο, χωρίς να έχει υπογράψει τη σύμβαση”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε τη συμφωνία με την Ιταλία, βάσει της οποίας, επεκτάθηκαν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και το ίδιο έχει συμβεί με την  Αίγυπτο, το  Ισραήλ και με την Κύπρο. Θα μπορούσαμε λοιπόν με αφορμή τη συννενόηση με την Κύπρο να παραπέμψουμε την οριστική επίλυση της χωροθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο στο δικαστήριο του Αμβούργου και να καλέσουμε την Ιταλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το δικαστήριο έχει δικαίωμα να καλέσει την Τουρκία η οποία αν δεν έρθει, η υπόθεση αυτή θα δεσμεύσει ως νομολογία την απόφαση που θα εκδοθεί. Αν έρθει, αυτομάτως θα αναγνωρίσει την Δημοκρατία της Κύπρου, κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ ως τώρα και φυσικά θα τη δεσμεύσει και πάλι το δεδικασμένο. Θα είναι μια έξυπνη λύση, νομική λύση που δίνει και πολιτικές προεκτάσεις στη νομολογία που θα είναι πλέον δεσμευτική.

Η δύναμη της Ελλάδος (με τον εξοπλισμό της αεροπορίας – F35,Rafale – συμφωνίες με Αμερική και Γαλλία) σε συνδυασμό με τη απομόνωση της Τουρκίας οδηγούν τον Ερντογάν να προβαίνει σε επιθετικούς βερμπαλισμούς χωρίς όμως να έχει η Τουρκία ερείσματα.

“Θα υπάρξει περίοδος ύφεσης στα ελληνοτουρκικά λόγω των καταστροφών του σεισμού αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε εντάσεις με την Τουρκία” είπε ο κ. Νούλας.

Δυνατό χαρτί η εξωτερική πολιτική που ασκεί η ΝΔ ως κυβέρνηση για τις εθνικές εκλογές, κ. Νούλας σε αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Ζουράρη από ΣΥΡΙΖΑ που δήλωνε ότι ας δωθούν τα 16 νησιά που ζητάει η Τουρκία.

“Με τούρκικα βουλοκέρια τα εδάφη Ανθρωποφάγων και Αγίου Μηνά είναι παραδωμένα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε Φουρνιώτες και δηλώνονται στο Ε9” μας είπε ο κ. Νούλας και είναι κάτι που δε έχει ακουστεί ποτέ.

*Η Πα.Δ.Ε.Ε. αποτελεί οργανισμό ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής και έχει ως σκοπό: α) την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, και γ) την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Νησιωτική Πολιτική – Μπλε ζώνες 

Να στραφούμε στην πρωτογενή παραγωγή και να εκμεταλλευτούμε τις Μπλε Ζώνες όπως έχει χαρακτηριστεί ο νομός μας, υποστηρίζει ο κ. Νούλας.

Παράδειγμα μας έφερε ένα σαμιώτικο κρασί υψηλής ποιότητας από την Ένωση Οινοποιών Σάμου αξίας 70 ευρώ το οποίο έφτασε να πωλείται στην Κορέα έναντι 700 ευρώ.

Την ελληνοαμερικανική εταιρία Eunice, της οποίας πρόεδρος τελεί ο κ. Καλαβρουζιώτης, έφερε σε επαφή ο κ. Νούλας, με τους Δημάρχους Σάμου και με τον Δήμαρχο Φούρνων. Είχε καλεστεί και ο Δήμαρχος Ικαρίας αλλά δεν μπόρεσε να έρθει.

Η εταιρία Eunice που δραστηριοποείται στον τομέα της ενέργειας, ενδιαφέρθηκε για τον συνδυασμό μη ρυπογόνου ενέργειας και μπλε ζωνών στις οποίες υπάγεται ο Νομός Σάμου. Με εισήγηση του κ. Νούλα και του προέδρου της Πα.Δ.Ε.Ε, συστάθηκε επιτροπή που αποτελείται από ντόπιους ελληνικής και σαμιακής καταγωγής βουλευτές, τον κ. Γιάνναρο, τον κ. Βοριά, τον κ. Στάμα. Στόχος της επιτροπής είναι να βρεθούν πόροι και να δωθούν κίνητρα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους.

Η Eunice μέσω της θυγατρικής της εταιρίας, στην οποία διευθύνοντα σύμβουλο τοποθέτησε τον Σαμιώτη κ. Βοριά, θα συνδέσει Αθήνα, Κρήτη και Αίγυπτο καταργώντας του τουρκολιβυκό συμφωνητικό, καθιστώντας την Ελλάδα, σημαντικό ενεργειακό παίχτη στην Ανατ. Μεσόγειο.

Υγεία: Πλωτά ασθενοφόρα – Κέντρα πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας

Σημαντική ομόφωνη απόφαση έχει λάβει το ΔΣ του Δήμου Φούρνων για τη λειτουργία πλωτών ασθενοφόρων. Υπάρχει συγκεκριμένο business plan και θα υπαχθεί και στον Αναπτυξιακό μας είπε ο κ. Νούλας. Τα πλωτά ασθενοφόρα είναι παντός καιρού, ακόμα και με 10 μποφόρ

Μεταφορές-ακτοπολοϊκό-ΦΠΑ

Ο κ. Νούλας έχει πάρει τη πρωτοβουλία και πρόκειται να καταθέσει κείμενο στην Επιτροπή Αθέμιτου Ανταγωνισμού η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή, για τις τιμές ακτοπλοϊκών και αεροπορικών.

Δεν γίνεται να υπάρχει μία ΔΟΥ και ο ΦΠΑ να είναι διαφορετικός στα νησία μας, είπε ο κ. Νούλας.

Για τις μεταφορές ανάμεσα στα χωριά είπε πως μόνη λύση είναι να συνεργαστεί ο Δήμος Ικαρίας με επαγγελματίες μεταφορείς, μέσω ίδρυσης δημοτικής επιχείρησης.

Κάλεσμα για συζήτηση στο θέμα της υγείας στην Ικαρία

Τέλος, ο κ. Νούλας, καλεί προσωπικό και διοίκηση του Νοσοκομείου, τοπική αυτοδιοίκηση και κατοίκους του νησιού ώστε στην επόμενη επίσκεψή του στην Ικαρία να γίνει μια ουσιώδης ανοιχτή συζήτηση για τον τομέα της υγείας στο νησί.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ