Ο Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός για τα αθλητικά έργα στην Ικαρία και τη δήλωση του Γ. Πέρρου

Διάβασα με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό Σάμου Γ. Πέρρου, για τα αθλητικά έργα στην Ικαρία.

 

Καταρχήν, θεωρώ θεμιτή τη προσπάθεια κάθε πολιτικής δύναμης ή δημοτικής αρχής να εκθειάσει ότι καλό γίνεται κατά τη διάρκεια μιας θητείας, σε κάθε τόπο.

Εξίσου καλό είναι όταν συνεργάζονται και ομονοούν όλες οι παρατάξεις σε ένα δημοτικό συμβούλιο, όπως ακριβώς έγινε στην Ικαρία όσον αφορά στα αθλητικά έργα. Χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό, αν και θεωρώ αυτονόητη την ευρύτατη ομοθυμία για κοινωνικά έργα που απευθύνονται στη νεολαία και σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Δεν θα έπρεπε να γίνει αλλιώς.

 

Αλλά, να μαλώνει κάποιος τους υπόλοιπους συντελεστές, διεκδικώντας την πατρότητα των έργων, είναι τουλάχιστον αστείο και απορίας άξιο, αν όχι μικροπρεπές. Διότι πολύ απλά, ο υποψήφιος βουλευτής δεν μας εξηγεί τι ακριβώς άλλαξε και υλοποιήθηκαν τα αθλητικά έργα στην Ικαρία, ειδικά αυτή την τετραετία, ειδικά εν μέσω κρίσης και γιατί δεν είχε υλοποιηθεί τίποτα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων θητειών, κυβερνητικών, περιφερειακών ή δημοτικών. Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο εξ ουρανού;

 

Να λοιπόν τι διαφορετικό συνέβη:

 

Έχει τα ηνία της χώρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής τα θέματα της νησιωτικότητας σε όλους τους τομείς, μεταξύ αυτών και στον αθλητισμό. Η οποία κυβέρνηση, κατένειμε τους διαθέσιμους πόρους για τον αθλητισμό σε όλο το Βόρειο Αιγαίο με απόλυτα αντικειμενικούς όρους, με αναπτυξιακή λογική και αθλητική φιλοσοφία. Υπήρξε βέβαια κι ένας Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο οποίος συνέβαλλε σε αυτόν τον νησιώτικο σχεδιασμό, χωρίς η ικαριακή του καταγωγή να επηρεάσει τις κυβερνητικές ιεραρχήσεις και προτεραιότητες με τρόπο που θα αδικούσε κάποιους.

 

Αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός, για τον οποίο ο Γ. Πέρρος δεν έχει συνολική άποψη, συμπεριέλαβε για το Βόρειο Αιγαίο δεκαεννέα (19) αθλητικά έργα προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ και για το Νότιο Αιγαίο είκοσι πέντε (25) έργα με ανάλογα χρήματα. Όλα εντάχθηκαν είτε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΑ, είτε στο πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπ. Εσωτερικών με συνεργασία της ΓΓΑ.

Από αυτά τα προγράμματα έχουν δρομολογηθεί ή έχουν ήδη παραδοθεί σημαντικότατα έργα, όπως για παράδειγμα το κολυμβητήριο Μυτιλήνης, του γήπεδο του Μούδρου στη Λήμνο, το προπονητήριο στα Καρδάμυλα και το Beach Volley στη Χίο, ο ηλεκτροφωτισμός στο γήπεδο στο Βαθύ της Σάμου.

 

Ειδικότερα για την Ικαρία:

Με έγκριση και χρηματοδότηση της ΓΓΑ κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν το γήπεδο 5χ5 στο Λύκειο του Αγίου (24.963 ευρώ), τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ της Ακαμάτρας (26.542 ευρώ) και Αγ. Πολυκάρπου (33.435 ευρώ), ο συνθετικός χλοοτάπητας στο γήπεδο του Αγίου Κηρύκου (261.918 ευρώ), τα αποδυτήρια στο γήπεδο του Αγίου Δημητρίου Ραχών (117.000 ευρώ).

Ενώ πάλι με υπογραφή του ΓΓΑ Ι. Συναδινού και των Υπουργών Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη και Εσωτερικών Α. Χαρίτση εντάχθηκαν σε χρηματοδότηση δυο σημαντικότατες υποδομές,  που βάζουν την Ικαριά στον αθλητικό χάρτη της χώρας: η αναβάθμιση του σταδίου Αγίου Κηρύκου και κατασκευή του ταρτάν στίβου (895.000 ευρώ) και η ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου στις Ράχες (1.639.000 ευρώ).

 

Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν η Ικαριά να απορρόφησε τέτοιους πόρους, κοντά στα τρία εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε και όλα τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όσους απορρόφησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κρίση. Το αξίζουν και το δικαιούνται οι κάτοικοί της μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, Ε, αυτό δεν ήταν φυσικό φαινόμενο, αλλά κυβερνητική επιλογή κι εφαρμοσμένη πολιτική.

 

Θέλουν λοιπόν κάποιοι να βαυκαλίζονται και να διεκδικούν την πατρότητα των έργων, λες και όλοι μας φέρνουμε τα χρήματα από κάποιο προσωπικό σεντούκι; Με γεια τους και χαρά τους. «Άσπρη γάτα-μαύρη γάτα, έλεγε ο Μάο, σημασία έχει να πιάνει ποντικούς», σημασία έχει να γίνονται τα έργα…

 

Όμως προσέξτε δυο πράγματα, έτσι για την υστεροφημία και την αντικειμενικότητα. Το ταρτάν και το κλειστό γυμναστήριο θα έχουν τρεις υπογραφές. Του απερχόμενου δήμαρχου Στέλιου Σταμούλου που ενσάρκωσε την επιθυμία όλου του νησιού, του νέου δήμαρχου Νίκου Καλαμπόγια που θα τα εγκαινιάσει και ενός Γραμματέα Αθλητισμού που πήρε τις αθλητικές υποδομές στη πλάτη σαν ένα στοίχημα κι ένα προσωπικό χρέος στον δημοκρατικό λαό της Ικαριάς.

Τα έργα δρομολογήθηκαν αλλά για να γίνουν πραγματικότητα, απαιτείται συνεργασία και ανοιχτά μάτια από όλους και κυρίως να μη γυρίσει η χώρα στις ατραπούς των μνημονίων και της αρπαχτής, αυτών που μας πτώχευσαν. Γιατί σε αυτή τη περίπτωση, και η επιστροφή της Ικαριάς στις εποχές που δεν σταύρωνε κρατικό φράγκο δεν θα είναι μακριά.

 

Και κάτι ακόμα που δεν κατάλαβα από τη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή: «…πετσόκοψαν τον προϋπολογισμό για τον αθλητισμό και τα έργα που είχε κι έχει ανάγκη η Ικαριά». Τι ακριβώς θέλετε να πείτε κύριε υποψήφιε βουλευτά; Διότι γνωρίζω, καλύτερα από εσάς βεβαίως, ότι ενώ το ταρτάν στο Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης κόστισε 460.000 ευρώ και των Ιωαννίνων 366.000, η μελέτη για το ταρτάν του Αγίου Κηρύκου, που εκπόνησε ο Δήμος κι εγκρίθηκε από την ΓΓΑ, ανέρχεται στις 900.000 ευρώ. Που είδατε το πετσόκομα παρακαλώ;

 

Υστερόγραφο: Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνω την θητεία μου ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, νιώθω μεγάλη τιμή ως ο πρώτος γγΑ της Αριστεράς και ο μακροβιότερος σε αυτή τη θέση ευθύνης. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους που τα έκαναν πλακάκια με τη διαπλοκή, με τους ολιγάρχες των ΜΜΕ και τους παράγοντες, οι συνεργάτες μου κι εγώ είχαμε καθημερινή αγωνία να φτιάξουμε παντού συνθήκες για ένα αθλητισμό για όλους, χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς. Αν καταφέραμε να βάλλουμε ένα λιθαράκι στην Ικαρία, ας το κρίνει ο κόσμος.

 

Ευχαριστώ

Συναδινός Τζούλιος

Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

About ikariaki.gr