Οι νέοι οδικοί άξονες φέρνουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων;

Με αιχμή τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων λόγω νέων οδικών συνδέσεων και τη λειτουργία των ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών αναμένεται νέο σχέδιο νόμου για αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Το πλαίσιο ρυθμίσεων για «την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων» έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση και έχουν αρχίσει έντονες αντιδράσεις καθώς προβλέπεται ότι θα φέρει μια σειρά από αλλαγές όπως συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αλλαγή οργανογραμμάτων. Έντονη φημολογία υπάρχει σε ιατρικούς κύκλους ότι το νομοσχέδιο θα αλλάξει το τον τρόπο που ασκούν ιατρική οι πανεπιστημιακοί γιατροί, δηλαδή θα θέτει θέμα με τα ιδιωτικά ιατρεία που έχουν. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν μια αντίστοιχη προσπάθεια είχε ακυρωθεί λόγω αντιδράσεων.

Κατά τα λοιπά, προβλέπεται η διασύνδεση των γενικών νοσοκομείων με κοντινές περιφερειακές δομές ( π.χ. Κέντρα Υγείας), αλλά και η ενοποίηση νοσοκομείων. Ειδικά στη Δυτική Ελλάδα φουντώνει η φημολογία ότι λόγω των οδικών έργων πλέον, κάποια από τα νοσοκομεία που βρίσκονται στον άξονα της Ιόνιας Οδού ή της Αθηνών – Πατρών θα συγχωνευτούν. Δηλαδή το Αγρίνιο με το Μεσολόγγι, ή το Αίγιο με την Πάτρα, κάτι άλλωστε που έχει τεθεί επανειλημμένα.

Σύμφωνα πάντως με όσα ανέφερε, πάντως, χθες, μιλώντας στο Real Fm ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τα δημόσια νοσοκομεία φέτος έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, έχουν λάβει παραπάνω χρηματοδότηση κατά 350 εκατομμύρια (κάτι που η ΠΟΕΔΗΝ αμφισβητεί και αναφέρει ότι φέτος είναι λιγότερα). Επίσης τόνισε ότι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν συνολικά αναλάβει υπηρεσία 4.150 άτομα όλων των ειδικοτήτων, ενώ για άλλα 2.700 άτομα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης. Όσον αφορά δε στο διαγωνισμό του ΟΑΕΔ για την κάλυψη 4.000 θέσεων (με θητεία όμως μόλις ενός χρόνου) είπε πως 3.170 άτομα θα έχουν αναλάβει υπηρεσία έως το τέλος Φλεβάρη, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν.

Γιώργος Αλεξάκης

Αναδημοσίευση από : http://www.reporter.gr

Check Also

Επιλογή απολυμαντικού μέσου στην επεξεργασία νερού

Της Δρος Αικ. Γ. Κωνσταντοπούλου               Γράφει για τις …