15.7 C
Ikaria
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Νέα Έκδοση: Σαράντος Φράγκος – Οι ”Καλομοίρες”

Η Ικαρία, η Νικαριά βρίσκεται πίσω απ’ όλα. Η Ικαρία και η ιστορία. Η ιστορία η μικρή, η καθημερινή που πολλές φορές διαφεύγει. Ο συγγραφέας προσπαθεί να την ”αιχμαλωτίσει” και να τη φωτίσει με οδηγό το βίωμα και τη μνήμη. Μικρές ιστορίες, ποτισμένες με ρομαντισμό και νοσταλγία για την εποχή της νεότητας. Έτσι θα μπορούσε επιγραμματικά να οριστεί το πρώτο βιβλίο του Σαράντου Φράγκου με τίτλο ”Καλομοίρες”. Μία ομάδα μικρών αφηγημάτων στα οποία συνυπάρχουν η μεταπολεμική περίοδος, χαρακτηριστικές ανθρώπινες φιγούρες και γεγονότα, αναμνήσεις μιας δύσκολης πολιτικά εποχής, συνήθειες, αντιλήψεις και κώδικες αξιών μιας ιδιαίτερης κοινωνίας. Μια υποκειμενική ματιά, ένα πλάνο στο χτες, στο κατατρεγμένο μα και φιλόξενο. Οικείες οι σκηνές, τα τοπία, μέχρι και κάποια πρόσωπα, για όσους έχουν μπει, έστω και για λίγο, στη διαδικασία να γνωρίσουν το νησί του Ικάρου.

Τα διηγήματα του Σαράντου Φράγκου είναι ζωντανά. Μαρτυρούν και μεταφέρουν αναπόφευκτα τη θητεία του στο θέατρο και μοιάζουν ένα προς ένα με σενάρια ταινίας μικρού μήκους. Θα σπρώξουν τον αναγνώστη να αναζητήσει τα πρόσωπα και τα γεγονότα που κρύβονται πίσω από τις ανώνυμες μυστηριώδεις φιγούρες των πρωταγωνιστών και την αχλύ του χρόνου, παρότι ο συγγραφέας τονίζει εξαρχής ότι το έργο του είναι προϊόν μυθοπλασίας….

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Ταξιδεύει πάντα στην τρίτη θέση, την οικονομική, όπως οι περισσότεροι. Εκεί που μαζεύεται το λεφούσι της εσωτερικής μετανάστευσης και η νεολαιίστικη μαρίδα, εκεί που οι συζητήσεις για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα και χτες αποχτούν μιαν άλλη διάσταση, ένα πλάτεμα και ταυτόχρονα μιαν αφαίρεση που σπάνια συναντάς.

Η τρίτη θέση είναι η ανθρωπογεωγραφία της τάξης του. Έχει αυτό το προτέρημα το καράβι, με το που μπαίνεις σε κατατάσσει εκεί που ανήκεις. Η τρίτη θέση για τους πληβείους και τους ακρινούς, η δεύτερη για τους μέτοικους και η πρώτη για τους ιππείς.

Τη θάλασσα την έχει συνηθίσει από τότε που έκανε το ναυτεργάτη για ένα διάστημα με διαβατήριο, γιατί για φυλλάδιο δε γινότανε λόγος εξ’ αιτίας του φακέλου κοινωνικών φρονημάτων που τον ακολουθούσε. Έχει εξοικειωθεί με τη φουρτούνα, με όλες τις φουρτούνες, έτσι του φαίνεται αστεία η κακοκεφιά μερικών που ζαλίζονται με το πρώτο κούνημα μόλις το καράβι πιάνει τον Κάβο-Ντόρο.


Σαράντου Φράγκου

Οι «Καλομοίρες»

Συγγραφέας:  Σράντος Φράγκος , ΕκδόσειςΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, Έτος έκδοσης: 2021, Διαστάσεις: (14 x 21 εκ.)

ISBN 978-960-9511-86-5, Αριθμός σελίδων: 88

ΔΙΑΘΕΣΗ : ΠΟΛΙΤΕΙΑ, βιβλιοπωλείο ΠΡΟΚΟΠΗΣ (Ζωγράφου), βιβλιοπωλείο ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ (Εύδηλος), πρακτορείο ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ (Μυτιληνού, Άγιος Κήρυκος), ΚΟΥΒΔΟΥ (Ράχες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,359ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,210ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ