Home ΠεριβάλλονΑνεμογεννήτριες ΝΑΙ η ΟΧΙ στις Ανεμογεννήτριες

ΝΑΙ η ΟΧΙ στις Ανεμογεννήτριες

by ikariaki.gr
8 views

Bladeless-Turbine-Tesla-EndAllDisease-1

 

Είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι η παραγωγή ενέργειας είναι μία αναγκαία μορφή παραγωγής, ενός εμπορεύσιμου αγαθού και όχι γενικά κοινωνικού αγαθού. Είναι μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας και το προϊόν αυτό πωλείται, εκτός από την μερίδα εκείνη των πολιτών που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας όπου καλό είναι να είναι δωρεάν μέχρι όμως ενός ορίου στοιχειώδους κατανάλωσης.
Εάν ένας τόπος μπορεί να παράγει ενέργεια με όρους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, δηλαδή χωρίς αυτό να είναι ανεπανόρθωτα βλαπτικό για άλλα κρίσιμα οικοσυστήματα, εφόσον μάλιστα γίνεται στα πλαίσια μιας υγιούς επιχειρηματικότητας, καλώς το κάνει.
 Όταν μάλιστα αυτό γίνεται με ΑΠΕ ακόμη καλύτερα, διότι υπάρχει και η μεγάλη χιονοστιβάδα της κλιματικής αλλαγής. Η Ικαρία, αλλά και όλα τα νησιά με αυτόνομα ενεργειακά συστήματα, είναι καλύτερο να διασυνδεθούν είτε μεταξύ τους είτε με το ηπειρωτικό δίκτυο. Η εξαγωγή ρεύματος δεν έχει καμία διαφορά με την εξαγωγή οποιουδήποτε αγαθού, ενώ ταυτόχρονα έχουμε σημαντική αύξηση των πράσινων θέσεων εργασίας.
 
Το να παράγει κανείς ένα μέρος η το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών (αυτοπαραγωγός ενέργειας, όπως κάνουμε ορισμένοι εδώ στο νησί) είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν έχει σχέση με την βιομηχανική παραγωγή. Όπως ακριβώς το γεγονός ότι εμείς φυτεύομαι και παράγουμε τα λαχανικά και φρούτα μας, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τους επαγγελματίες γεωργούς από την δουλεία τους και θα κλείσουμε τα μανάβικα, αφού άλλωστε κάποιοι άλλοι τα χρειάζονται και θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα τους. 
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Με βάση το ΣΧΟΑΠ που οι λαϊκιστές δήμαρχοι της ΛΑ.Σ αρνήθηκαν να επικυρώσουν, αλλά που η σημερινή δημοτική αρχή τελικά το αποδέχτηκε, παρά τις κάποιες ατέλειες και υπερβολές του,  ζήτησε-ανάμεσα στις προσθήκες της τελευταίας προσαρμογής- την απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε όλη την κορυφογραμμή του Πράμνου, από Κάβο Πάπα μέχρι Φάρο. 
 
Οπότε το θέμα "Μυτιληναίος" έχει ουσιαστικά τελειώσει, τουλάχιστον μέχρι να υπάρχει δικαίωμα αναθεώρησης του ΣΧΟΑΠ , κάτι που μπορεί να ζητηθεί σε 3,5 χρόνια από σήμερα. Τότε θα πρέπει να έχουμε μια αξιόπιστη και υψηλής επιστημονικής αξίας περιβαλλοντική μελέτη, που θα μας χρησιμεύσει και για τα ηλιακά πάρκα και για την εκμετάλλευση της γεωθερμία αλλά και όλων των ΑΠΕ. Κάποια αντίστοιχη μελέτη δεν είχαμε ποτέ μέχρι σήμερα. Άρα ερωτήσεις του στυλ "με την γεωθερμία ο Δήμαρχος τι έκανε;" είναι αστείες, ιδιαίτερα από επιστήμονες, όταν αυτές κοστίζουν εκατομμύρια, διότι εκτός των άλλων απαιτούν πολύχρονες καταγραφές και έρευνες. 
ΝΑ σημειώσουμε ότι η κατά πολύ απλούστερη καταγραφεί δεδομένων για να πιστοποιηθεί από παγκόσμιο οργανισμό η ποιότητα των ιαματικών πηγών ήδη κρατάει 2 χρόνια. Να σημειώσουμε ακόμη ότι τα συνολικά έσοδα του Δήμου σήμερα, το 2014, για μικρά έργα και μελέτες είναι μόλις 350-380,000 ευρώ και άρα εάν δεν βρεθούν χρήματα απευθείας από την ΕΕ δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
 Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμη. Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής λειτουργεί συλλογικά και αποδέχεται έξυπνες και δημιουργικές προτάσεις. Δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο τον τύπο των ανεμογεννητριών που τελικά θα επιλεγούν από την μελέτη να εγκατασταθούν στην Ικαρία. Σε αντίθεση με τα ογκώδη κλασσικά μοντέλα, υπάρχουν οι ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα που περιορίζουν τον όγκο στον μισό σε σχέση με τις κλασσικές. Αλλά και η εκπληκτικής σχεδίασης αιολικές μηχανές του Tesla (είτε η κλασσική είτε η κατά πολύ ανώτερη υβριδική) που αποδίδουν την ίδια παραγωγή με μέχρι 6 φορές μικρότερο όγκο. Να σημειώσουμε ακόμη ότι το κόστος της επένδυσης στην περίπτωση tesla είναι σημαντικά μικρότερο και συγκεκριμένα τα 330 ΜW αντί για το 1 δις που προβάλει ο Μυτιληναίος, περιορίζονται σε μόλις 180 εκατομμύρια.
 Το θέμα των ανεμογεννητριών μπορεί να γίνει μοχλός που θα απογειώσει το νησί. Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμη . Η παραγωγή ενέργειας είναι 100% επιχειρηματική δραστηριότητα και ο Δήμος δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει σε αντίστοιχα σχήματα. Οι διάφορες μορφές του δημοσίου διαχειρίζονται τα κοινά και αναδιανέμουν το εισόδημα. Ανοίγουν τον δρόμο σε όσους τολμούν. Κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνουν επιχειρηματικά ρίσκα, δεν ανταγωνίζονται ιδιώτες και δεν κάνουν business. Αυτό ισχύει και για το υβριδικό της Επιχείρησης ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιοχή της Προεσπέρας στο οποίο ο Δήμος δεν έχει κανένα λόγο να είναι μέτοχος όπως αστήρικτα υποστηρίζουν κάποιοι.
Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται μία κακόβουλη και υβριστική παραπληροφόρηση σε βάρος του σημερινού Δήμαρχου Χρήστου Σταυρινάδη. Η στείρα άρνηση από μέρους κάποιων είναι δεδομένη, όπως και από όλους όσους πετάνε ένα ξερό "ΟΧΙ" χωρίς να κάνουν κουβέντα για το "ΜΕΤΆ". Για έναν έντιμο άνθρωπο, ή πρόταξη ενός "ΟΧΙ" προϋποθέτει αμέσως μετά, μια θετική πρόταση,ένα "ΝΑΙ" που να υποκαθιστά τις απώλειες του "ΟΧΙ", τουλάχιστον στην παραγωγή προϊόντων και απασχόλησης. 
Σε ορισμένους μάλιστα που εμφανίζονται και ως τελευταίας κοπής εκπρόσωποι της οικολογίας, να τους επισημάνουμε ότι: Όσοι βάζουν εμπόδια στον πιο σημαντικό στόχο του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος, που είναι η κλιματική απειλή, συμπαρατάσσονται με τις πλέον αντι-οικολογικές δυνάμεις, χώρες και μονοπώλια που οδηγούν την ανθρωπότητα στο χάος. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το ισχυρό λόμπι της πυρηνικής ενέργειας που με συνέπεια υπηρετούν όσοι αρνούνται συνολικά και πάντοτε κάθε εγκατάσταση ΑΠΕ.
Όσοι ήμασταν μέλη του οικολογικού κινήματος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80 και αγωνιζόμασταν με όλες μας τις δυνάμεις κατά τις πυρηνικής ενέργειας,  προτείναμε ακριβώς την αντικατάστασή της από τις ΑΠΕ, σε πρώτη γραμμή απο την αιολική. 
Ένα γιγαντιαίο σχέδιο εγκατάστασης ΑΠΕ υλοποιείται σήμερα στην Ιαπωνιά, δυστυχώς όμως αφού πέρασαν από τον όλεθρο της Φουκουσίμα
Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο θέμα των 110 Ανεμογεννητριών οι "παληκαράδες" Δήμαρχοι της ΛΑ.Σ δεν έκαναν απολύτως τίποτα, ενώ είχαν ενημερωθεί από τον Απρίλιο του 2010 για την άδεια που πήρε από την ΡΑΕ η  Ισπανική εταιρεία που μετά πούλησε τα δικαιώματα στον Μυτιληναίο. Ήταν όμως μόνο η διοίκηση Σταυρινάδη που με δύο ενέργειες α)στις 29-07-2011 με κατάθεση προσφυγής κατά της ΡΑΕ και της απόφασης του Υπουργού για χορήγηση άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 330 MW β)στις 8-12-2011 με την κατάθεση αίτησης επανεξέτασης προς το ΥΠΕΚΑ της άδειας παραγωγής ενέργειας.
 Ο Δήμαρχος δεν έχει καμία ευθύνη για τις επιλογές και χειρισμούς του Μυτιληναίου. Σημασία έχει ότι η μη εγκατάσταση μέχρι σήμερα των 110   ανεμογεννητριών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην δικαστική εμπλοκή και το ΣΧΟΑΠ και σε καμία περίπτωση από τους λεονταρισμούς κάποιων.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι οι σημερινές ερευνητικές εγκαταστάσεις του Μυτιληναίου στο βουνό, βρίσκονται σε "χώρους" που νοίκιασαν κάποιους ιδιώτες, για του οποίους σύντομα θα ελεγχθεί αν έχουν νόμιμους τίτλους. 
Για να το τελειώσουμε: Η Ικαρία πρέπει να διεκδικήσει αυτό που της αναλογεί στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας. Η εγκατάσταση ΑΠΕ στο νησί είναι κοινωνικά ωφέλιμη και σημαντικό έργο βιώσιμης Πράσινης ανάπτυξης. 

 

 
Φιλικά
Γιώργος Καρίμαλης
Υποψήφιος με την Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής
στην Δημοτική ενότητα (κορμός) Ευδήλου
images-41

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue