Μνήμη της θυσίας των θυμάτων της πυρκαγιάς της 30ης Ιουλίου 1993

Την Τρίτη 30 Ιούλη 2019, 26 χρόνια μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του ’93, συγκεντρώθηκαν συγγενείς, συμπατριώτες και φίλοι, έστω και λιγότεροι φέτος, να ανέβουν εκεί που έχει στηθεί το μνημείο για τα 13 θύματα της πυρκαγιάς, για να θυμηθούν , να μην ξεχάσουν, να τιμήσουν την μνήμη εκείνων που χάθηκαν κι εκείνων που «πρόσφεραν» την ζωή τους με την αυτοθυσία τους.

 

 

 

 

Την διοργάνωση είχε ο Δήμος Ικαρίας, συμπαραστεκόμενος από φορείς της περιοχής του Αγίου Κηρύκου, το Πυροσβεστικό Σώμα, τους εθελοντές πυροσβέστες, αλλά και όλους σχεδόν τους συλλόγους της περιοχής.

 

 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στο μνημείο από ιερείς του Αγίου Κηρύκου. Ακολούθησε μια σύντομη παρέμβαση για το γεγονός της ημέρας, από τον αντιδήμαρχο Αγίου Κηρύκου κ. Νίκο Λαρδά. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τον Έπαρχο Ικαρίας κ. Π. Γενούζο, τον αντιδήμαρχο Αγίου Κηρύκου κ. Ν. Λαρδά, εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των εθελοντών πυροσβεστών Αγίου Κηρύκου, δημοτικής παράταξης, των συγγενών, αλλά και πολλών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Στο τέλος κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το λόγο πήρε αργότερα ο φίλος της Ικαρίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρη Παπαχρήστο (γνωστός και ως «εκφωνητής του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου») ο οποίος έκανε μια αναφορά στο γεγονός μέσα από μια φιλοσοφική σκοπιά.

 

Ακολούθησε παρέμβαση του συμπατριώτη μας σκηνοθέτη κ. Λεωνίδα Βαρδαρού, ο οποίος με το δικό του γλαφυρό Καριώτικο τρόπο αναφέρθηκε στην «θυσία» των τριών συμπατριωτών μας, που έχασαν τη ζωή τους για να σώσουν άλλους συμπατριώτες τους, αλλά είπε και για την αυτοθυσία διαχρονικά των συμπατριωτών μας, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα της πυρκαγιάς.

Ακολούθησε η παρέμβαση της κας. Σταματούλας Τσαγανού, μητέρας του Δημήτρη, ως εκπροσώπου των γονέων, που αναφέρθηκε λεπτομερώς στο γεγονός της πυρκαγιάς του ’93.

Παρέμβαση  έκανε και εκπρόσωπος των εθελοντών πυροσβεστών Αγίου Κηρύκου και την  εκδήλωση έκλεισε η κυρία Τσαγανού, διαβάζοντας ένα ποίημα της γιαγιάς του Δημήτρη Τσαγανού.

Το ραντεβού μνήμης ανανεώθηκε για την 30η Ιουλίου του 2020.

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες : Νίκος Λιτσαρδής

 

Live. Στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς του 1993

Gepostet von Ικαριακή Ραδιοφωνία – ikariaki.gr am Dienstag, 30. Juli 2019

 

Check Also

Υδατικοί πόροι Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝΜΑΣ                   ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ   Η Θάλασσα δεν …