13.1 C
Ikaria
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Κτιριακό πρόβλημα σχολείου Αγ.Κηρύκου: Ρεπορτάζ και μία νέα είδηση

Οι τραγικές εικόνες από το κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου και όχι μόνο. Οι φθορές του κτιρίου συνθέτουν ένα μεγάλο κτιριακό πρόβλημα που αφήνει ερωτήματα. Το κύριο ερώτημα είναι γιατί εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδότηση για επισκευές, αφού η εικόνα με τις διαβρώσεις στο σιδηρό οπλισμό απαιτούσε περαιτέρω διερεύνηση για το είδος των εργασιών που χρειάζεται.

Άλλο ερώτημα είναι ότι ενώ υπάρχει πίστωση 200.000,00 € πώς ο εργολάβος κάνει έκπτωση 44%, ο ίδιος μας δήλωσε ότι έχει διακίωμα και το έκανε, και έτσι είναι. Η Περιφέρεια όμως με τί κριτήρια, εκτός από οικονομικά εγκρίνει την ανάθεση σε κάποιον που έχει ρίξει στο μισό την τιμή; Το έργο όπως μας δήλωσε ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ.Γιώργος Βασιλείου, έχει σταματήσει.

Άρα σημαίνει ότι δεν έχει παραλάβει το μέχρι τώρα κομμάτι των εργασιών; Το μπαλάκι στην εξέδρα και στον Δήμο Ικαρίας, ο οποίος καλείται με ελλιπή χρηματοδότηση και μέσα να “μπαλώσει” τα “αμπάλωτα” σαν να μην έγινε ποτέ το έργο επισκευών από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η Ικαριακή Ραδιοφωνία 92.8 fm, ikariaki.gr ασχολήθηκε εξ αρχής με το θέμα βοηθώντας να πάρει δημοσιότητα, στέλνοντας το στο κανάλι mega.

https://www.megatv.com/etvshows/905015/koinonia-ora-mega-25-01-23/

Η προκήρυξη και ανάθεση του έργου επισκευών και η θέση Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Όλα ξεκινούν το 2018 όπου η διεύθυνση και η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Λυκείου Αγίου Κηρύκου ζητά βοήθεια για τα νερά που εισέρχονται στο κτίριο. Ο Δήμος Ικαρίας δηλώνει αδυναμία λόγω έλλειψης χρημάτων.

Τότε, όπως μας λέει και ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ.Γιώργος Βασιλείου, μετά από παρέμβαση του ιδίου στην τότε Περιφερειάρχη Κα Καλογήρου, δεσμεύεται το ποσό των 200.000,00 € για επισκευές. ”Λανθασμένα η κοινή γνώμη νόμιζε πως τα χρήματα αφορούσαν για να φτιαχτεί ένα νέο σχολείο, καθώς το κονδύλι ήταν μόνο για επισκευές” λέει ο Κος Βασιλείου στην Ικαριακή Ραδιοφωνία. Έτσι λοιπόν, γίνεται μια μελέτη έργου και μετά από προκήρυξη, προκύπτει και ανάθεση στον εργολάβο Κο Ξενοκράτη Δηλανά ο οποίος έκανε και έκπτωση 44%.

Η πρώτη σύμβαση

Στη πρώτη σύμβαση δεν περιγράφονται ακριβώς ποιές θα είναι οι επικευές και παραμβάσεις, λογικά αναγράφονται στη μελέτη, την οποία δεν έχουμε δει ακόμα.

Η δεύτερη σύμβαση

Χρειάστηκε και δεύτερη σύμβαση με ποσό για να καλύψει τα απρόβλεπτα

”Η Περιφέρεια τελικά αποχώρησε από το έργο καθώς τα προβλήματα ήταν συνεχιζόμενα στο κτίριο” λέει ο Κος Βασιλείου και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις εργασίες που έκανε ο εργολάβος καθώς και με τον ίδιο, και έχει ενημερώσει σχετικά τον Δήμο Ικαρίας για την κακή κατάσταση του σχολείου.

Η διεύθυνση και οι γονείς του σχολείου – Επιφυλάξεις για τη στατικότητα – Ο εισαγγελέας καλεί τους γονείς

Η διεύθυνση του σχολείου μιλάει για κακοτεχνίες του εργολάβου αλλά ως κύριο και μείζον θέμα προτάσσει την ασφάλεια των παιδιών και στοχεύει στην οριστική επίλυση του θέματος, στο τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωρούν οι Σύλλογοι Γονέων του σχολείου αφού πρώτα βρίσκονται στο γραφείο του Δημάρχου και συζητούν. Δείτε Γονείς και διευθυντές στο Δήμαρχο Ικαρίας για το κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου-Τι ειπώθηκε Στη συνέλευση παρευρέθηκαν ο Έπαρχος Ικαρίας και Φούρνων κ.Γενούζος και ο Δήμαρχος Ικαρίας κ.Καλαμπόγιας, όπου δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν το κτιριακό πρόβλημα. Ο Δήμος Ικαρίας στέλνει μηχανικό του Δήμου οποίος αφού εξετάζει το κτίριο διαβεβαιώνει προφορικά ότι δεν υπάρχει θέμα στατικότητας, κάτι που θα το παραδώσει και γραπτά σε διάστημα περίπου τριών μηνών.

Δείτε σχετικά με τη συνέλευση Ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος στη συνέλευση γονέων Γυμνασίου-Λυκείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

Σε ψήφισμα καταλήγουν οι γονείς το οποίο απευθύνεται και στην εισαγγελία Σάμου και ζητά άμεση λύση για να μην υπάρχει κίνδυνος για τους μαθητές: Το ψήφισμα των Συλλόγων Γονέων που απέστειλαν στην Εισαγγελία Σάμου

Νέα είδηση : Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες η Εισαγγελία Σάμου καλεί τους γονείς για καταθέσεις.

Ο εργολάβος: “Έχει θιχτεί η αξιοπρέπειά μου και η επαγγελματική μου δραστηριότητα”

Δηλώνει αγανακτισμένος από τις κατηγορίες που του προσάπτονται για κακοτεχνίες από τη διεύθυνση του σχολείου. “Η υγρομόνωση που μου ανατέθηκε αφορά 150μ2, στη ταράτσα, πάνω από το Χημείο ενώ το σχολείο είναι πάνω από 700μ2″ μας λέει αγανακτιμένος. “Είναι απολύτως ψευδές αυτό που λέει ο διευθυντής του Λυκείου, ότι κύριο αντικείμενο του έργου ήταν οι μονώσεις”. Δείτε “Το κτίριο χρειάζεται στατική μελέτη”- Συνέντευξη εργολάβου για το σχολικό κτίριο Ικαρίας

Δηλώνει ότι δεν φέρει ευθύνη αν η μελέτη του έργου είναι ελλιπής και ότι υπάρχει επίσημη αλληλογραφία σχετικά με αυτό, μεταξύ αυτού και των αρμοδίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Πρόεδρος ΤΕΕ Β. Αιγαίου: Το σχολικό κτίριο στην Ικαρία δείχνει να έχει πρόβλημα

Σε συνέχεια του ζητήματος η Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8 ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ.Στράτο Μανωλακέλλη.

Ο κ.Μανωλακέλλης δηλώνει πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις γίνεται μια τεχνική έκθεση που πιστοποιεί την κατάσταση του κτιρίου. Σε περίπτωση που οι αρμόδιοι φορείς δηλώσουν αδυναμία τότε διατάσσεται μια πραγματογνωμοσύνη από το Τεχνικό Επιμελητήριο ή ακόμα και την Εισαγγελία.

Υπάρχουν δύο λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις όπως μας πληροφορεί ο κ.Μανωλακέλλης: να επισκευαστούν με πάχυνση τα υποστυλώματα που είναι φθαρμένα, ή να γίνει επισκευή με υλικό FRP που θα τονώσουν τον σιδηρό οπλισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γίνει στατική και μια μελέτη επισκευών που ο μελετητής θα κρίνει ποια λύση θα δοθεί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ