Κτηματολόγιο στην Ικαρία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου της υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές της Χώρας που η προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου” 

Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 δημοσιεύτηκε απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά (ΦΕΚ 2708/Β/2019) με την οποία ορίζεται παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έως και την 30η Σεπτεμβρίου για τις περιοχές της Χώρας που η σχετική προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου. Με αφορμή την εν λόγω Υπουργική Απόφαση αλλά και σε συνέχεια ανακριβών δημοσιευμάτων και πληροφοριών που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ περί γενικής παράτασης των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε όλη τη Χώρα κατά έξι μήνες, γίνονται γνωστά τα εξής:

Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ισχύουν σύμφωνα με τους πίνακες που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Μάιο αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων έως και έξι (6) μήνες δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη Χώρα. Αντίθετα, η παράταση που προβλέπει η τροπολογία θα δοθεί με την έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, όμοιες της προαναφερθείσας και θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές, περιορισμένες σε αριθμό, για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης επιβεβλημένη.

Σε κάθε περίπτωση η βούληση και η πολιτική του Υπουργείου είναι η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ισχύουν και έχουν ανακοινωθεί, καθώς οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση για τη Χώρα.

Συνεπώς, υπενθυμίζεται για ακόμα μία φορά ότι είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους εγκαίρως μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, όχι τις τελευταίες ημέρες, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ούτως ώστε να λάβουν τη προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση.

Επισημαίνεται τέλος, ότι το Κτηματολόγιο αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο της Χώρας τα τελευταία έτη, συνδέεται άμεσα με την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Χώρας και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν οριστικά τις περιουσίες τους, προς όφελος δικό τους αλλά κυρίως των παιδιών τους.

Νέα παράταση για Ικαρία μέχρι 15/7/2019

 

Ραδιοφωνική συνέντευξη με την κ.Μαρινίκη Τζίφα, Υπεύθυνη του Κτηματολογίου για την Ικαρία.

Η κ.Τζίφα μίλησε στην Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm το πρωινό της Τρίτης 19 Μαρτίου 2019.

Πως εξελίσσετε η διαδικασία των δηλώσεων για το νησί μας σε Ικαρία αλλά και στην Αθήνα, Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην δήλωση των ακινήτων τους, τι πρέπει να έχει κάποιος μαζί του πριν προσέλθει στο γραφείο Κτηματολογίου, τι θα συμβεί αν δεν γίνει η δήλωση του ακινήτου, τι συμβαίνει αν δεν έχω συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά

είναι λίγες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον ραδιοφωνικό μας αέρα.

Καταληκτική ημερομηνία για το πέρας δηλώσεων είναι η 15η Απριλίου 2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και 15 Ιουλίου για κατοίκους εξωτερικού.

Παρατείνεται, έως και την 30η Μαΐου 2019, ύστερα από απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, σε δήμους των Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Σάμου, Ικαρίας και Χίου. (Διαβάστε εδώ σχετικά)

 

Ενθαρρύνονται οι πολίτες να σπεύσουν στα κατά τόπους γραφεία Κτηματολογίου σε:

στον Εύδηλο Δευτέρα 8 το πρωί με 5 το απόγευμα, Τρίτη, Πεμπτη και Παρασκευή 8 με 4, και Τετάρτη 8 με 7,

στον Άγιο Κήρυκο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή  και

στις Ράχες κάθε Πέμπτη

Στα ολυμπιακά ακίνητα στο Γαλάτσι για τους Ικαριώτες της Αθήνας

Τηλεφωνική επικοινωνία στο 2275032222

περισσότερες πληρφορίες στο ktimava.gr

About ikariaki.gr