Κορωνοϊός: Covid-19 και παιδιά

photo @enallaktikidrasi.com

Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι δεκτικά στον ιό COVID-19 σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics

Ερευνητές  μελέτησαν δεδομένα από 2.135 περιπτώσεις παιδιών με COVID-19 που καταγράφηκαν στο κέντρο Ελέγχου νοσημάτων και πρόληψης της Κίνας.

Παραπάνω από 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά ή εμφάνισαν ήπια ή ενδιάμεσης κλινικής βαρύτητας συμπτώματα, ενώ η μέση περίοδος από την εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση ήταν 2 ημέρες.

Ασαφής παραμένει η αιτία διαφοροποίησης στην κλινική εικόνα της νόσου μεταξύ παιδιών και ενηλίκων ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει και το γιατί η νόσος στα βρέφη είναι δυνατόν να εμφανίσει σοβαρή κλινική εικόνα.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν πως, η συχνή νόσηση των παιδιών από ιογενείς παράγοντες  κατἀ τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ίσως θωρακίζει κατά κάποιο τρόπο το ανοσοποιητικό τους σύστημα που παραμένει  ενεργό και έτοιμο να αμυνθεί εναντίον οποιοδήποτε εχθρού.

Στη χώρα μας η επιστημονική κοινότητα παραμένει  συγκρατημένη όσο αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καλεί  τους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Άλλωστε  το επιστημονικό επιτελείο που ασχολείται με την πανδημία στη χώρα μας τονίζει πως ο έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να διενεργείται στα παιδιά́ ηλικίας κάτω των 16 ετών εφόσον παρατηρηθεί Σοβαρή́ Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού ἠ εἀν πρόκειται για Παιδιά́ με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο.

 

Check Also

Επιλογή απολυμαντικού μέσου στην επεξεργασία νερού

Της Δρος Αικ. Γ. Κωνσταντοπούλου               Γράφει για τις …