Home Αρθρογράφοι Καταγγελίες για τη “Κιβωτό του Κόσμου”: “Βόμβα” ή “Πυροτέχνημα”

Καταγγελίες για τη “Κιβωτό του Κόσμου”: “Βόμβα” ή “Πυροτέχνημα”

by ikariaki.gr
56 views

Σοκ έχει προκαλέσει το θέμα με τις καταγγελίες για τη «Κιβωτό του Κόσμου». Όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελία 19χρονου για κακοποίηση -σεξουαλική και σωματική.

Η καταγγελία του 19χρονου αποτέλεσε μόνο την αρχή των αποκαλύψεων, που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλαπλασιάστηκαν.

Νεαροί ενήλικες που πέρασαν κάποια χρόνια στη δομή καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, ακραίες τιμωρητικές συμπεριφορές αλλά και περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από εργαζόμενους στις δομές της ΜΚΟ.

Στο «κάδρο» των ερευνών έχουν μπει πλέον τέσσερα πρόσωπα -τρεις εργαζόμενοι στη δομή και ο πατήρ Αντώνιος- κατά των οποίων έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Ανηλίκων, ενώ αναμένονται εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Αρχές είναι το για ποιους λόγους ο 19χρονος συνόδεψε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΚΟ σε κάποιο ταξίδι του και εάν αυτό προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΜΚΟ.

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων, αυτή τη στιγμή διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό. Η σύσκεψη πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και του Γ.Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη. Αυτό που τονίζει το Μαξίμου είναι ότι ο στόχος είναι να εξεταστεί το πλαίσιο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών όσο θα διαρκέσει η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών στη δομή, καθώς η εισαγγελία Ανηλίκων ερευνά τις καταγγελίες για περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στη δομή.

Μέχρι να ολοκληρώσει την έρευνα της η Εισαγγελία Ανηλίκων ωστόσο, οι δομές πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργήσουν σωστά. Γι’αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται να διακοπεί η ροή της χρηματοδότησης.

Όσο για την πρόσφατη αναστολή της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών, κυβερνητικές πηγές λένε ότι επρόκειτο για ένα έκτακτο βοήθημα με δωρεές ιδιωτών.

Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα αναζητηθούν – πιθανώς- τρόποι για αντικατάσταση της τωρινής διοίκησης στην Κιβωτό, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, η οποία όπως όλα δείχνουν θα τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

banner

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κυβερνητική πηγή έλεγε ότι χρειάζονται κινήσεις ισορροπημένες και προσοχή, καθώς εάν δεν προχωρήσει η εισαγγελική προκαταρκτική εξέταση, δεν πρέπει η κοινωνία να προχωρήσει σε καταδίκες.

Πάντως έκπληξη προκάλεσε η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος όχι μόνο διαχώρισε τη θέση της Εκκλησίας από τη δομή, αλλά επέβαλλε στον πατέρα Αντώνιο την “ποινή” της παύσης από την ιερουργία μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της η δικαιοσύνη.

“Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης” αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος.

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. “Κιβωτό του Κόσμου”, η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο” καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος, βαθύτατα ενοχλημένος, όπως φαίνεται, από το γεγονός της άρνησης του πατέρα Αντώνιου να συνεργαστεί με την Αρχιεπισκοπή».

Μια εύλογη απορία που δημιουργείται είναι γιατί οι ψυχολόγοι-παιδοψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί των δομών της «Κιβωτού» δεν έχουν πάρει ακόμα θέση δημοσίως. Θεωρώ ότι η επιστημονική ομάδα που φρόντιζε και παρακολουθούσε  την ψυχική υγεία των παιδιών θα πρέπει να μιλήσει δημόσια και να λογοδοτήσει για τα όσα συμβαίνουν. Λογικά, θα υπάρχουν φάκελοι παρακολούθησης για κάθε παιδί της Κιβωτού και καταγραφές περιστατικών.

Άλλο ερώτημα είναι ποιος κρατικός μηχανισμός και υπό ποιές συνθήκες ελέγχει τέτοιου τύπου δομές, τόσο ζωτικής σημασίας, που αφορά απροστάτευτα παιδιά.

Είχαμε παρακολουθήσει επίσκεψη της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , με αρμοδιότητα τα θέματα Πρόνοιας, Κας Δόμνας Μιχαηλίδου στην «Κιβωτό του Κόσμου»:

 

Όλα έμοιαζαν να λειτουργούν αρμονικά στο βίντεο από την επίσκεψη στη Κιβωτό και η ίδια η Υφυπουργός, η οποία φέρει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για τα όσα έρχονται στο φως αναφορικά με την ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτε για όσα φέρεται ότι συνέβαιναν βάσει των καταγγελιών.

Άλλη απορία και προβληματισμός είναι ότι μέχρι να διελευκανθεί η υπόθεση, τι θα γίνει με τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτές τις δομές. Εδώ θα υπενθυμίσω ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν λειτουργούσε υπό τη σκέπη της Αρχιεπισκοπής παρόλο που ο ιδρυτής της πάτερ Αντώνιος είναι ιερωμένος. Αυτή τη στιγμή συζητείται σε συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, και το θέμα της προσωρινής διοίκησης της Κιβωτού. Υπενθυμίζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε μεταξύ άλλων : “ο οποίος (πάτερ Αντώνιος) ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο”.

Ο χρόνος και η εισαγγελική έρευνα θα δείξει την τροπή που θα πάρει η υπόθεση, αν πρόκειται για πραγματική “βόμβα” ή απλώς για “πυροτέχνημα” στο πλαίσιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και αναδιάρθρωσης της “άσκεπης” διοίκησης της δομής. Ωστόσο φάνηκε ακόμα μια φορά πόσο εκτεθειμένοι είναι οι αθώοι και ευάλωτοι αυτού του κόσμου, συγκεκριμένα τα παιδιά. Φάνηκε η επιφανειακή εποπτεία των δομών τέτοιου είδους και όλα αυτά στον απόηχο του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ιωάννα Κυμηνά

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , in.gr, cnn.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue