Υβριδικός καυστήρας βιομάζας στο Αρχιπέλαγος

arhipelagos1_473_355

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έως και  εξοικονομεί 80%. Το καλό παράδειγμα με αυτόν τον τρόπο δίνει το Ινστιτούτο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ δημιουργώντας ομάδα περιβαλλοντικής καινοτομίας, αφού σημαντική προτεραιότητα έχει την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Δείτε πως εξοικονομεί ενέργεια…

Στην χερσαία βάση  στην Ικαρία βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος ένας υβριδικός καυστήρας βιοντίζελ και βιομάζας, ο οποίος λειτουργεί με πυρινόξυλο και ξύλα που συλλέγουν  από το κλάδεμα των δέντρων και τον καθαρισμό των δασών.

Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται το 80% του ποσού που θα ξόδευαν για θέρμανση με τη χρήση συμβατικού καυστήρα.
 
Ωστόσο το Αρχιπέλαγος δεν μένει μόνο σε αυτό.
 
Η ομάδα περιβαλλοντικής καινοτομίας  στη νέα ερευνητική βάση, στο Πυθαγόρειο της Σάμου,  όχι μόνο μπορεί να μελετήσει το κτίριο και να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να γίνει φιλικότερο προς το περιβάλλον, αλλά και να καταγράψει, βήμα προς βήμα, τα αποτελέσματα της κάθε εργασίας.
 

Οι πρώτες εργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών μονάδων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η παραγωγή βιοντίζελ από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι που συλλέγουν από μικρά νησιά, το οποίο θα κατέληγε διαφορετικά είτε στη θάλασσα είτε στις αποχετεύσεις.
 

images.watchit.gr2Αυτό θα είχε ως συνέπεια είτε τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είτε την καταστροφή των δικτύων αποχέτευσης και των μονάδων βιολογικού καθαρισμού.

Άμεσος στόχος αυτής της δράσης είναι καλύψουν πλήρως τις ανάγκες  σε καύσιμα κίνησης, με προτεραιότητα στο ερευνητικό μας σκάφος, του οποίου τον κινητήρα έχουμε ήδη τροποποιήσει κατάλληλα.
 

Για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, αντικατέστησαν τους συμβατικούς λαμπτήρες με LED και τις ενεργοβόρες συσκευές με σύγχρονης τεχνολογίας, χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης.

Η διαφορά ήταν ορατή από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, αφούη κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 40%. 

Η εγκατάσταση των συστημάτων διαδικτυακής παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο,  επιτρέπει πλέον να έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα του ενεργειακού μας αποτυπώματος.

Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Καινοτομίας σταδιακά συνδέει διαδικτυακά σύστημα παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις βάσεις και τους σταθμούς του Αρχιπελάγους στο Αιγαίο.images.watchit.gr

 

About ikariaki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.