Home ΚοινωνίαΕλλάδα ILO: Παραβιάζει συμβάσεις η υποχρεωτική διαιτησία

ILO: Παραβιάζει συμβάσεις η υποχρεωτική διαιτησία

by ikariaki.gr
7 views

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στο προσκήνιο επανέρχεται, και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης στη Βουλή, το θέμα της διαιτησίας, με την ελληνική κυβέρνηση να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) για τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας που ισχύει στη χώρα μας. Αν και κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των επικεφαλής των δανειστών συμφωνήθηκαν αλλαγές που δεν αλλοιώνουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, η Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Κανόνων Εργασίας του ILO, στο πλαίσιο της 107ης Συνόδου της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας που πραγματοποιείται στη Γενεύη, ελέγχει για μία ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το ILO, με αλλεπάλληλες συστάσεις και αποφάσεις τoυ, έχει κρίνει το σύστημα υποχρεωτικής προσφυγής στη διαιτησία ασύμβατο και αντίθετο με τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 98 (ΔΣΕ 98) που αφορά την «εφαρμογή των αρχών του δικαιώματος στην οργάνωση και συλλογική διαπραγμάτευση». Κάτι που έπραξε και πρόσφατα, και συγκεκριμένα στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου 2018 και η οποία συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην έδρα του ILO στη Γενεύη, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ τονίζει πως η έκθεση αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής: «Κατά γενικό κανόνα, οι νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν σε ένα από τα μέρη να ζητούν μονομερώς την υποχρεωτική διαιτησία για τη διευθέτηση μιας συλλογικής διαφοράς για συλλογική σύμβαση δεν προάγουν τις εθελοντικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και, ως εκ τούτου, αντιβαίνουν στη Σύμβαση». Μάλιστα, επισημαίνει ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση η παριστάμενη υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δέχθηκε κριτική από την Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Κανόνων Εργασίας του ILO και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, εθνικές και διεθνείς, ως προς διαφορετικά σημεία μη συμμόρφωσης της χώρας με την προβλεπόμενη έκθεση για την εφαρμογή της σχετικής σύμβασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, στη Γενεύη, την Επιτροπή για την Εφαρμογή των Διεθνών Κανόνων Εργασίας για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τόσο για τις εξελίξεις στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και για το καθεστώς προσφυγής στη διαιτησία. Η υπουργός σημείωσε ότι ήδη από τον Μάιο του 2017 έχει νομοθετηθεί η επαναφορά τον Αύγουστο του 2018 των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ για τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε στην Επιτροπή ότι η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας, όπως επιβεβαιώθηκε και με απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο ΣΕΒ, πάντως, επισημαίνει ότι το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας πρέπει να μεταρρυθμιστεί, περιοριζόμενο στις περιπτώσεις «ουσιωδών υπηρεσιών» και στις περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η «κοινωνική ειρήνη», θεωρώντας ότι μόνον έτσι θα είναι συμβατό με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και θα πάψει η Ελλάδα να είναι η μοναδική, τακτικά ελεγχόμενη, περίπτωση στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς από το ILO.

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue