Ικαριώτικη χορτόπιτα. Μιά συνταγή της Ικαρίας για πεντανόστιμη πίτα!

xortopita χορτόπιτα(Τη συνταγή για την Ικαριώτικη χορτόπιτα πήραμε από την «Πατριδογευσία» εκδόσεως της πρώην εφημερίδας «Χαραυγή»)

Στην Ικαρία το γλέντι φουντώνει στα καλά καθούμενα σε ένα σπίτι. Ενίοτε τη σκυτάλη της συνέχειας του γλεντιού μπορεί να πάρει κάποιος άλλος καλεσμένος και πάει λέγοντας…

Τυχαία βρεθήκαμε μια κρύα νύχτα (0 βαθμούς C) στο χωριό με την πιο χαμηλή θερμόκρασία, τις Οξέ, στο φιλόξενο και ζεστό σπίτι της Ιωάννας Πασβάνη.

Οι μεζέδες, το ντόπιο κρασί, τα αστεία και τα τραγούδια έδιναν και έπαιρναν. Ανάμεσα στα 4-5 τραπέζια στη σειρά φορτωμένα με λιχουδιές, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τη χορταρόπιτα. Η Δέσποινα Μελιγκάρη, φίλη συνδαιτυμόνας στο γλέντι, μας είπε τη συνταγή. Προϋπόθεση για τη χορταρόπιτα είναι να κατέχεις τη γνώση των ικαριώτικων αγριόχορτων. Ευκαιρία για μια εκδρομή στα βουνά της Ικαρίας μια χειμωνιάτικη μέρα, με το μαχαιράκι, αλλά και με κάποιον που γνωρίζει από χόρτα, εννοείται!

Σέσκουλα, καυκαλήθρες, μάραθο, καθώς επίσης πράσο και 2 κιλά ταμπουρά (γλυκό κολοκύθι).

Πλένουμε καλά τα χόρτα, ψιλοκόβουμε τον ταμπουρά. Σε μια τσανάκα, προσθέτουμε τα χόρτα, το κολοκύθι, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλιές της σούπας ρύζι, για να ρουφήξει τα υγρά και τα ανακατεύουμε.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη για ένα ταψί φούρνου, απαιτείται 1 κιλό αλεύρι, 1 ποτήρι νερό, 3 κουταλιές της σούπας λάδι, αλάτι.
Ανοίγουμε το φύλλο, λαδώνουμε το ταψί, βάζουμε τη γέμιση κι έπειτα το άλλο φύλλο και ψήνουμε στους 180° C για 1 ώρα.
Το μυστικό της νοστιμιάς της πίτας είναι στη γέμιση να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα αγριόχορτα.
Μια άλλη παραλλαγή είναι τα πιταράκια δίχως ρύζι με τα ίδια χόρτα και τη ζύμη, αλλά τηγανητά.

isamos.gr

About ikariaki.gr