Ικαριώτικες συνταγές με υπογραφή Ελληνοαυστραλής ταξιδεύουν στη Γαλλία

0
88

«Το όλο θέμα με τη μακροζωία συζητιέται εδώ και καιρό, αλλά πιστεύω ότι το ενδιαφέρον έχει ξαναζωντανέψει. Και αν μπορούμε να διαφημίσουμε το ελληνικό φαγητό σε άλλες χώρες, γιατί όχι;», λέει η συγγραφέας Meni Valle

Πριν δύο χρόνια, η αγάπη της Meni Valle για το φαγητό και τους ανθρώπους της Ικαρίας αποτυπώθηκε σε βιβλίο μαγειρικής.

«Είχαμε μαγειρέψει όλες τις συνταγές εκεί στο νησί και νομίζω αυτό έκανε τη διαφορά», είχε πει τότε σε συνέντευξη.

Πλέον, το αφήγημα της κατοίκου Μελβούρνης για τη μαγειρική παράδοση των αιωνόβιων έφτασε και σε βιβλιοπωλεία της Γαλίας.

Η συγγραφέας ταξίδεψε πριν λίγες εβδομάδες στο Παρίσι για να υπογράψει αντίτυπα του μεταφρασμένου στα γαλλικά βιβλίου της “Ikaria: Food and life in the Blue Zone”.

«Ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή, ειδικά βλέποντας ότι επρόκειτο για το μοναδικό βιβλίο ελληνικής μαγειρικής σε ένα από τα βιβλιοπωλεία που επισκέφθηκα. Το ενδιαφέρον που είδα για το ελληνικό φαγητό, η αναγνώριση της μεσογειακής κουζίνας ως μίας από τις πιο υγιεινές ήταν μια ιδιαίτερα ξεχωριστές εμπερίες», λέει η κ. Valle στον «Νέο Κόσμο».

Στην ελληνική κουζίνα είχε μυηθεί χάρη στη μητέρα της, αλλά η γνωριμία της με την Ικαριώτικη μαγειρική έγινε όταν άρχισε να μαθαίνει για τις Μπλε Ζώνες, μέρη ανά τον πλανήτη όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και γερνάνε καλύτερα.

Η σύνδεση, λέει, έγινε ισχυρότερη με τα χρόνια μέσα από συχνά ταξίδια, εκδρομές μαγειρικής που διοργάνωνε για Αυστραλούς στο νησί και γνωρίζοντας ντόπιους και την κουλτούρα τους.

Όπως της είχε πει μια από τις γυναίκες του νησιού που γνώρισε: «Εδώ στην Ικαρία δεν προσπαθούμε να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας αλλά ζωή στα χρόνια μας».

Κατά το ταξίδι της κ. Valle στη Γαλλία, άρθρα για το βιβλίο μαγειρικής της φιλοξενήθηκαν στα γνωστά περιοδικά μόδας Vogue και Elle.

Στις συνεντεύξεις, λέει, τη ρωτούσαν αρκετά για «τις πτυχές υγιεινής διατροφής», «τί τρώει κάποιος για να ζει περισσότερα χρόνια» και για τον τρόπο ζωής των αιωνόβιων.

«Το όλο θέμα με τη μακροζωία συζητιέται εδώ και καιρό, αλλά πιστεύω ότι το ενδιαφέρον έχει ξαναζωντανέψει», λέει σε ερώτηση για τη χρονική συγκυρία κυκλοφορίας του βιβλίου στο εξωτερικό.

«Φυσικά η μακροζωία έχει να κάνει με την χορτοφαγία και τον υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά έχει στην καρδιά της και το στοιχείο της συλλογικότητας και νομίζω μετά την πανδημία αυτό έχει αποκτήσει νέο νόημα. Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους. Και αν μπορούμε να διαφημίσουμε το ελληνικό φαγητό σε άλλες χώρες, γιατί όχι;».

Πηγή: neoskosmos.com