«Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» στην ΕΡΤ1 – Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 στις 18.35

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

«Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 10 Αυγούστου 2019, στις 18:35

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019.
Η κάμερα της ΕΡΤ ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πάνω από 30.000 νησιώτες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, στις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα. Ακόμη, μιλούν για τη σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς και για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.
Επίσης, το συνεργείο της ΕΡΤ προσέγγισε δια θαλάσσης και κατέγραψε τα δυσπρόσιτα σημεία της διαφυγής, που επιλέγονταν για να μην εντοπιστούν οι πρόσφυγες από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, ενώ παρουσιάζονται έγγραφα και φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Χριστόδουλος Σταυρινάδης (το προσφυγόπουλο που έγινε δήμαρχος Ικαρίας [2010-2014]), Μάκης Καβουριάρης (πρόσφυγας πολέμου, πανεπιστημιακός), Πάτρα Σιμάκη-Σπέη (πρόσφυγας πολέμου), Μαρία Σπανού-Πατεράκη (πρόσφυγας πολέμου), Μαρία Τσαντέ (απόγονος προσφυγικής οικογένειας), Αντιγόνη Ρωμυλίου (πρόσφυγας πολέμου & στρατιωτική νοσοκόμα στη Μέση Ανατολή), Κούλα Καβουριάρη και Πολυξένη Τριπόδη (παρέμειναν και περιγράφουν τις συνθήκες ζωής που οδήγησαν στην προσφυγιά), Στέλιος Σταμούλος (δήμαρχος  Ικαρίας [2014-2019]).

Δημοσιογραφική έρευνα-παρoυσίαση: Νάσος Μπράτσος.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Τούμπης.
Μοντάζ: Θανάσης Παπακώστας.
Κάμερα: Ανδρέας Λιακόπουλος.
Ηχολήπτης: Αντώνης Κυπραίος.

ΕΡΤ1 – Εβδομαδιαίο πρόγραμμα 10-16.08.2019

Για να δείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πατήστε εδώ.

 

Οι Ικαριώτες Πρόσφυγες και στην ERT WORLD για τον απόδημο ελληνισμό

ERT WORLD – Εβδομαδιαίο πρόγραμμα 10-16.08.2019
Για να δείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πατήστε εδώ.

 

Η ERT WORLD είναι η δορυφορική μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος για τον απόδημο ελληνισμό και το πρόγραμμά της δεν είναι αυτούσιο της ΕΡΤ1, ή της ΕΡΤ2 αλλά σύνθεση αυτών. Μάλιστα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα το παίξει και σε επανάληψη στις 3πμ της Κυριακής 11/8.

Στην Ελλάδα είναι δυνατή η παρακολούθηση της ERT WORD μόνο από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το https://webtv.ert.gr/ το οποίο μας ανοίγει επιλογή για το ποιο κανάλι της ΕΡΤ θέλουμε να επιλέξουμε για να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά.

O Ριζοσπάστης της 9/8/2019 και Η ΑΥΓΗ της 8/8/2019

Check Also

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο Ίκαρος και η δική του πατρίδα – Στο θέατρο της Πηγής

  ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ… ΙΚΑΡΟΥ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ! Με το βιβλίο της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ  ΣΙΜΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ …