Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Ικαρία, το εντυπωσιακό Ελληνικό νησί των πολλών Μύθων

Ικαρία, το εντυπωσιακό Ελληνικό νησί των πολλών Μύθων

by ikariaki.gr
98 views

 

Η Ικαρία είναι ένα δημοφιλές Ελληνικό νησί στο ανατολικό Αιγαίο πέλαγος. Κατέχει πλούσια ιστορία που φτάνει μέχρι την αρχαιότητα, όπως επίσης και αμέτρητα φυσικά θαύματα. 

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ελληνικών νησιών, δεν είναι γνωστή για τα εντυπωσιακά της τοπία και τα καταγάλανα νερά. 

Είναι διάσημη χάρη στη μακροζωία των κατοίκων της και την πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία Ικαριακή διατροφή.

Είναι το ιδανικό μέρος για να ηρεμήσεις και να κάνεις ένα διάλειμμα από την ταραχώδη καθημερινότητα που κυριαρχεί στη ζωή μας.

Στο νησί επικρατεί μια αρκετά χαλαρή ατμόσφαιρα, και οι περισσότεροι επισκέπτες θα συμφωνήσουν πως οι ντόπιοι δεν παίρνουν τη ζωή πολύ στα σοβαρά. 

Η Ικαρία σου δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά. Αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι ζουν περισσότερο εκεί. 

Η άγρια φυσική ομορφιά του νησιού σου κόβει την ανάσα. Εντυπωσιακά φαράγγια, βραχώδη όρη, γραφικές παραλίες, μονοπάτια πεζοπορίας και ειδυλλιακά χωριά δημιουργούν το ιδανικό τοπίο για ονειρεμένες και ξεκούραστες διακοπές. 

Ikaria. Credit: Rosa-Maria Rinkl /Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Η μυθική ιστορία της Ικαρίας

Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο βασιλιάς της Κρήτης, Μίνωας, είχε προσλάβει τον Δαίδαλο και τον γιο του, Ίκαρο, για να χτίσουν το διάσημο Λαβύρινθο, μέσα στον οποίο έμενε ο Μινώταυρος, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος, μισός ταύρος.

banner

Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος ήταν οι μόνοι θνητοί που ήξεραν πώς να βγουν από το Λαβύρινθο, οπότε ο Μίνωας τους απαγόρεψε να φύγουν από την Κρήτη, φοβούμενος ότι τα μυστικά του Λαβυρίνθου μπορούσαν να μαθευτούν από τρίτους.

Προκειμένου αυτός και ο γιος του να αποδράσουν από το νησί, ο Δαίδαλος κατασκεύασε φτερά από πούπουλα και κερί.

Ο Ίκαρος, παρόλα αυτά, πιστεύοντας πως ήταν εξίσου δυνατός με τους θεούς και μπορούσε να πετάξει ψηλά, δεν ακολούθησε τη σοφή συμβουλή του πατέρα του να μην πετάξει πολύ κοντά στον ήλιο.

Η υπεροψία του, γνωστή και ως ύβρις (ένα συχνό ζήτημα στην Ελληνική μυθολογία) τον έκανε απρόσεκτο, και ως αποτέλεσμα τα φτερά του έλιωσαν και έπεσε στη θάλασσα όπου και πέθανε. 

Icarus falls to his death in the sea. Jacob Peter Gowy’s The Flight of Icarus (1635–1637). Source: Wikimedia Commons/Public Domain

Ο περιβάλλων χώρος πήρε το όνομα του από το άτυχο αγόρι που τόλμησε υπερβολικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μινώταυρος θα κατασπάραζε επτά νέους και επτά νέες από την Αθήνα, ως αντίποινο για το θάνατο του γιου του Μίνωα, Ανδρόγεου, που δολοφονήθηκε στην Αθήνα.

Η θυσία αυτή θα επαναλαμβανόταν κάθε ένα, επτά ή εννέα χρόνια, και κράτησε μέχρι που ο Θησέας εντάχθηκε στην τρίτη αποστολή για θυσία, και σκότωσε το τέρας με τη βοήθεια της κόρης του Μίνωα, Αριάδνης.

Ακολούθησε τη συμβουλή του Δαίδαλου ως προς τον τρόπο απόδρασης από το Λαβύρινθο, δίνοντας στο Θησέα ένα τόπι νήμα, ώστε να βρει ξανά το δρόμο προς την έξοδο.

Αφού σκότωσε το τέρας, ο Θησέας χρησιμοποίησε το νήμα για να βγει από το Λαβύρινθο, και πήρε και την Αριάδνη μαζί του. Στην επιστροφή σταμάτησε στη Νάξο, όπου είδε σε όνειρο το θεό Διόνυσο, ο οποίος του είπε να αφήσει την Αριάδνη στο νησί, καθώς επρόκειτο να γίνει δική του.

Μέσα σε όλη αυτή τη δυσφορία, ο Θησέας ξέχασε να σηκώσει τα κανονικά λευκά πανιά στο πλοίο του, και σήκωσε τα μαύρα αντί αυτού. Αυτό οδήγησε τον πατέρα του, βασιλιά Αιγαία, να πιστέψει ότι είχε πεθάνει.

Ο πατέρας του πήδηξε από το γκρεμό στο Σούνιο, αυτοκτονώντας και στη συνέχεια ονομάστηκε το πέλαγος αυτό Αιγαίο Πέλαγος.

Αξιοθέατα στο όμορφο νησί της Ικαρίας

Historic ancient house at the site of Drakanon, Ikaria. Credit: PanosMtln /Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Η Ικαρία, όπως και πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου, ταλαιπωρήθηκε από τους πειρατές και τους ξένους κατακτητές κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Προκειμένου να προστατευτούν από τους εισβολείς, οι Ικαριώτες είχαν την εξαιρετική ιδέα να χτίσουν τα σπίτια τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζουν με τεράστιες πέτρες από απόσταση.

Τα σπίτια αυτά κατασκευάστηκαν με τεράστιες πέτρες σε τουλάχιστον μια από τις πλευρές του σπιτιού, χωρίς καμινάδες, και χαμηλά ταβάνια, ώστε να μη φαίνεται καθόλου καπνός, ο οποίος θα μπορούσε να βάλει τους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Το Βυζαντινό Ωδείον, ή μικρό θέατρο, στην Ικαρία

Χτισμένο τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν, το Βυζαντινό Ωδείον (μικρό θέατρο), βρίσκεται στο βόρειο και πιο εύφορο κομμάτι της Ικαρίας, τον αρχαιολογικό χώρο της Οινόης.

Το Ωδείον, που κατασκευάστηκε στα πρότυπα των Ρωμαϊκών θεάτρων, χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη, τη σκηνή, την ορχήστρα και το κοίλον.

Η κατασκευή αυτή χρησιμοποιήθηκε ως σημείο συνάντησης για τους ευγενείς της Οινόης, όπου και παρακολουθούσαν θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις.

Ο Ναός της Άρτεμης στο Να

Ο Ναός της Άρτεμης στο Να λέγεται πως χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από τους κάτοικους της Ικαρίας προς τιμήν της θεάς Άρτεμης, προστάτιδας των κυνηγών, των άγριων ζώων, αλλά και των ναυτικών.

Nas, where the Temple of Artemis is located. Credit:Wikimedia Commons/Public Domain

Μεγάλο μέρος του ναού γκρεμίστηκε από τους Ικαριώτες γύρω στο 1830, με τις πέτρες του ναού να χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο μιας εκκλησίας. Πλέον έχουν μείνει μόνο τα θεμέλια του ναού.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το άγαλμα της  θεάς Άρτεμης ήταν κρυμμένο κάπου στον γειτονικό ποταμό.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να δουν τις μεγάλες στήλες του παλιού ναού με κατάδυση στο χώρο ανοικτά της παραλίας.

Στην Ικαρία βρίσκονται αρχαίες ιαματικές πηγές 

Στην Ικαρία βρίσκονται πολλές θεραπευτικές πηγές. μεταξύ των οποίων και μερικές από τις καλύτερες πηγές στον κόσμο.

Τα Θέρμα στην Ικαρία είναι ένα δημοφιλές μέρος, ειδικά για υδροθεραπεία, από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Τα ερείπια των αρχαίων λουτρών αποτελούν μαρτυρία της ύπαρξης των θεραπευτικών πηγών και στην αρχαιότητα.

Πιστεύεται πως οι ιαματικές πηγές μπορούν να θεραπεύσουν μεγάλο αριθμό ασθενειών, όπως αρθρίτιδα, νευραλγία, ρευματισμούς, ακόμα και υπογονιμότητα. 

Στα Θέρμα υπάρχει επίσης ένας γραφικός κόλπος και ένα μικρό λιμανάκι για κολύμβηση.

Πού να κολυμπήσετε στην Ικαρία

Παραλία Λιβάδι

Δίπλα στο χωριό του Αρμενιστή, 48 χιλιόμετρα (30 μίλια) βορειοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, πρωτεύουσας της Ικαρίας, το Λιβάδι αποτελείται από απαλή άμμο και πεντακάθαρα νερά.

The village of Armenistis, Ikaria. Credit: Rosa-Maria Rinkl/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Πλούσια χλωρίδα περιβάλλει την παραλία, και μια στρογγυλή πισίνα που μοιάζει με λιμνοθάλασσα συμπληρώνουν το όμορφο τοπίο.

Μπορείτε να νοικιάσετε ξαπλώστρες και και ομπρέλες, ενώ μια καντίνα προσφέρει σνακ και αναψυκτικά.

Στον κυρίως δρόμο μπορείτε επίσης να βρείτε αρκετές ταβέρνες και καταλύματα. 

Παραλία Μεσακτή

The clear waters of Ikaria. Credit: Mary.d.aga/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Δίπλα στην παραλία Λιβάδι, 47 χιλιόμετρα (29 μίλια) βορειοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, η παραλία Μεσακτή αποτελείται από χρυσή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Δύο μικρά ποτάμια χωρίζουν την παραλία, δημιουργώντας μικρές λιμνοθάλασσες.

Υπάρχει μια καντίνα στην παραλία, καθώς και διαθέσιμες ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση.

Εστιατόρια, κλαμπ, καφετέριες, ξενοδοχεία και καταλύματα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στον κυρίως δρόμο του νησιού. 

Παραλία Νας

55 χιλιόμετρα (34 μίλια) βορειοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, η αμμώδης παραλία του Να αποτελεί μέρος ενός γραφικού όρμου. 

Nas Beach, Ikaria. Credit: Sotiria Pacharaki /Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Λίγα μέτρα πίσω από την παραλία μπορείτε να βρείτε δάση με καταρράκτες και ρυάκια. 

Δίπλα στην παραλία μπορείτε επίσης να δείτε τα ερείπια του ναού αφιερωμένου στη θεά Άρτεμη.

Στο βράχο πάνω από τη  θάλασσα βρίσκονται μερικές πολύ καλές ταβέρνες, απ’ όπου έχεις εκπληκτική θέα στη θάλασσα και στα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.

Παραλία Σεϋχέλλες

Σε ένα γραφικό παρθένο όρμο 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) νοτιοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, η παραλία αυτή θεωρείται μια από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς παραλίες στην Ικαρία.

Sychelles Beach, Ikaria. Credit: Zouzouloo /Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Περιβαλλόμενη από πανύψηλους βράχους, η παραλία αποτελείται από πέτρες,, βότσαλα και αψεγάδιαστα γαλανά νερά, ιδανικά για κολύμβηση.

Μετάφραση στα Ελληνικά: Μαρία Πολίτη (ikariaki.gr)

greekreporter.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue