18.9 C
Ikaria
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Ικαρία 2014-2019 Μπροστά σε μια επιλογή ευθύνης

profile(1)Ικαρία 2014-2019. Μπροστά σε μια επιλογή ευθύνης.

 

Το 2010 μετά από μια μακρά επαγγελματική πορεία αποφάσισα με την παρότρυνση πολλών φίλων και όχι μόνο από ένα πολιτικό χώρο, να διεκδικήσω την εκλογή μου στο ανώτατο δημοτικό αξίωμα. Δεν είμαι πολιτικός καριέρας ούτε «επαγγελματίας» δήμαρχος και το μοναδικό μου κίνητρο ήταν και είναι η ανιδιοτελής διάθεση προσφοράς. Ομολογώ ότι δεν είχα καμία προηγούμενη ανάλογη εμπειρία και η όλη διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη για εμένα. Ωστόσο κύριο μέλημα και αδιαπραγμάτευτη αρχή μου είναι να καταστεί ο Δήμος προσιτός και ανοιχτός για όλους χωρίς αποκλεισμούς, διχασμούς, κομματικά στεγανά και ετερόφωτες κατευθυνόμενες πολιτικές. Η διαχείριση των ζητημάτων της κοινωνίας της Ικαρίας δεν επιτρέπεται να προσδιορίζεται με βάση τις κομματικές πεποιθήσεις και για αυτό πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις. Διαχειρίστηκα τα τελευταία τρία χρόνια τις δημοτικές υποθέσεις και κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να συνασπίσω το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό και τις εκατέρωθεν απόψεις.

Δεν διεκδικώ καμία αυθεντία και προφανώς έγιναν και λάθη. Αισθάνομαι όμως ότι κινηθήκαμε προς την σωστή κατεύθυνση και υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να θεραπεύσω παθογένειες δεκαετιών ούτε βέβαια υπάρχουν μαγικές λύσεις εν μέσω της χειρότερης μεταπολεμικής ανθρωπιστικής κρίσης. Σε μια λοιπόν εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, εν μέσω της εφαρμογής του άστοχου Καλλικράτη και κόντρα σε μια μηδενιστική αντιπολίτευση πιστεύω ότι έγιναν σαφή βήματα προόδου.

Η διάθεσή μου όμως να συσπειρώσω την Ικαριακή κοινωνία ενάντια στις διχαστικές τακτικές του παρελθόντος, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να επιδοθούν σε σπέκουλες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θέλω να αποκαταστήσω την αλήθεια και να διευκρινίσω συγκεκριμένα ζητήματα:

 1. Στο γνωστό ζήτημα της άδειας παραγωγής για 110 ανεμογεννήτριες η θέση μας ήταν αδιαπραγμάτευτη από την αρχή χωρίς αφορισμούς και άναρθρες κραυγές. Καταθέσαμε προσφυγές ενώπιον της ΡΑΕ και του Υπουργού Περιβάλλοντος, όντας οι μοναδικοί που αντιδράσαμε εμπράκτως σε όλο το νησί πέρα από τις διαδικτυακές διαμαρτυρίες μερίδας συμπολιτών μας. Εγκαινιάσαμε δημόσιο διάλογο με σκοπό να προκύψει μια εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη θέση επί του θέματος και κρατήσαμε διαλεκτική στάση με όλους τους φορείς για λόγους διαφάνειας. Εν τέλει το νέο δημοτικό συμβούλιο και γιατί όχι συλλογικά η Ικαριακή κοινωνία με ένα ανοικτό δημοψήφισμα θα αποφασίσει οριστικά για το έργο. Ενδιάμεσα όμως φροντίσαμε να θωρακίσουμε το νησί, ψηφίζοντας το ΣΧΟΟΑΠ σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, αφήνοντας μια ασφαλή παρακαταθήκη σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που όχι μόνο δεν προστάτευσαν όταν έπρεπε το νησί αλλά άφησαν επιτήδειους να νοικιάζουν δημοτικές εκτάσεις ως ιδιωτικές για τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

 2. Αρνήθηκα να μπώ στη διαδικασία να διεκδικήσω οποιοδήποτε τίτλο αντιμνημονιακού, θεωρώντας απαράδεκτη την οποιαδήποτε διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού αντιμνημονιακών φρονημάτων. Το νησί μας είναι μικρό και όλοι ξέρουμε τις προσωπικές αναφορές και το παρελθόν του καθενός. Ωστόσο ο Δήμος Ικαρίας αντιτάχθηκε με όλα τα διαθέσιμα όπλα απέναντι σε κάθε μνημονιακή πολιτική. Θυμίζω ότι με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου καταψηφίστηκαν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων μέχρι το χαράτσι της ΔΕΗ και από την υποβάθμιση του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας μέχρι τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το κλείσιμο της εφορίας και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ. Πέραν όμως αυτών προσφύγαμε και στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση των περισσότερων ανωτέρω πράξεων, διότι δεν αρκούν μόνο τα λόγια. Συνολικά έγιναν περισσότερες ουσιαστικές ενέργειες για την ενεργητική ακύρωση των αντιλαϊκών μέτρων από ότι έγιναν όχι μόνο σε άλλους δήμους αλλά και στον μοναδικό δήμο στην Ελλάδα, που είχε εκλέξει υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, το Δήμο Πετρούπολης.

 3. Προσπαθήσαμε ιδιαίτερα να προωθήσουμε την εξωστρέφεια και την οικολογική συνείδηση του νησιού μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όπως η ανάπτυξη της ανακύκλωσης, η ενίσχυση των υποδομών με την προμήθεια οχημάτων ανακύκλωσης και η καλλιέργεια ενός κλίματος οικολογικής συνείδησης και υπευθυνότητας. Σε αυτά τα πλαίσια εντάχθηκε η Ικαρία στο πρόγραμμα των οικολογικών οικισμών της Μεσογείου με άμεσο και μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των υποδομών βιολογικού καθαρισμού, την κατάργηση του πλαστικού και την προώθηση βιολογικών καλλιεργειών. Δράσεις που είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα μετά από δεκαετίες το Δάσος του Ράντη ανακηρύχθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καταφύγιο Αγριας Ζωής σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, που απλά δεν έκαναν τίποτα.

 4. Δεν φοβήθηκα να ανοίξω την συζήτηση για θέματα που για χρόνια κρύβονταν μέσα στα συρτάρια των τριών πρώην Δήμων. Συγκεκριμένα ο κανονισμός διαχείρισης βοσκοτόπων, που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11.4.2014 περιλαμβάνει διατάξεις που αποσκοπούν στην επιβολή κανόνων στην διαχείριση των βοσκοτόπων, στην προστασία του υπερβοσκημένου περιβάλλοντος, στην επιβράβευση της ποιμενόμενης παραγωγικής κτηνοτροφίας και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους ανεξέλεγκτα και ανεύθυνα αφήνουν τα ζώα τους. Για πρώτη φορά εισάγονται αυστηρότατες διαδικασίες μίσθωσης δημοτικών εκτάσεων και διαδικασίες πολλαπλού ελέγχου. Για πρώτη φορά προβλέπονται κίνητρα για την παραγωγική κτηνοτροφία, ενώ αναγνωρίζεται ως μοναδική επιτρεπόμενη κτηνοτροφία η ποιμενόμενη.

 5. Στο ζήτημα της παιδείας και κοινωνικής αλληλεγγύης μετά από τρείς δεκαετίες ενεργοποιήσαμε το Ιδρυμα Τσιρικολιά, το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές άπορων οικογενειών.

 6. Αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου, για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν κανόνες διαφάνειας με διενέργεια απογραφής, ισολογισμού έναρξης και απολογισμών ετών χρήσης με πιστοποίηση από Ορκωτούς Λογιστές. Τουλάχιστον κακόβουλη και παραπλανητική είναι η εσφαλμένη αναφορά σε δημόσια οικονομικά στοιχεία για λόγους πολιτικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης από την Λαϊκή Συσπείρωση, όταν μάλιστα το 2011 παραδόθηκε ο Δήμος με ανεξόφλητες οφειλές 424.602€ ενώ στην παρούσα φάση εμφανίζει ταμειακό υπόλοιπο άνω των 2.000.000€, που αφορούν χρήματα δεσμευμένα για έργα που εκτελούνται ήδη, χρηματοδοτήσεις ειδικών σκοπών (σχολεία, πολιτική προστασία, πυρασφάλεια, Θησέας) και μισθοδοσίες.

 7. Στο ζήτημα της δημοτικής περιουσίας, για πρώτη φορά διεκδικήσαμε με προσωπική φθορά μάλιστα την αναγνώριση του διοικητηρίου Αγίου Κηρύκου ως δημοτικής περιουσίας, ενώ προλάβαμε και πήραμε στην ιδιοκτησία του Δήμου τις ιαματικές πηγές Λευκάδας πριν παραχωρηθούν από την ΕΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ.

 8. Στο θέμα της χωροταξίας, ψηφίσαμε το ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο σίγουρα θέλει βελτιώσεις αλλά είναι προαπαιτούμενο για την προστασία του περιβάλλοντος και της Ικαριακής αρχιτεκτονικής. Σημειωτέον ότι οι τρείς προηγούμενες δημοτικές αρχές καταψήφισαν το ΣΧΟΟΑΠ, που αυτοί επιμελήθηκαν διότι δήθεν δεν περιέχει πρόβλεψη για δημιουργία εργατικών κατοικιών αλλά με χαρά δέχτηκαν το ποσό των 500.000€ για την εκπόνησή του.

 9. Στο ζήτημα των έργων υποδομών, είναι σε προχωρημένο στάδιο πολλά σημαντικά έργα όπως ο βιολογικός καθαρισμός Αγίου Κηρύκου, Φάρου και Καραβοστάμου, ο ΧΥΤΥ Ικαρίας, η μαρίνα του Αγίου Κηρύκου, ο δρόμος Νας – Κάλαμος για τον οποίο έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση από τις 6/5/14, ο περιφερειακός Ευδήλου που δημοπρατείται στις 3/6/14 και πολλά άλλα, που θα βελτιώσουν τη μορφή του νησιού και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

 10. Στο ζήτημα των δημοτικών τελών, για πρώτη φορά δεν υπήρχε καμία αύξηση ή επιβάρυνση των δημοτών, ενώ μηχανογραφήθηκαν όλοι οι λογαρισμοί ύδρευσης για την αποφυγή άδικων επιβαρύνσεων.

 11. Στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων ήδη από τις 20.3.2013, πολύ πρίν δηλαδή το ανακαλύψουν όψιμα και προεκλογικά κάποιοι, συνυπογράψαμε το κείμενο καταγγελίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου κατά της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόσαμε τις σχετικές εγκυκλίους.

 12. Σχετικά με τις ιαματικές πηγές, σε αντίθεση με την αδράνεια των προηγούμενων ετών προχωρήσαμε τη διαδικασία πιστοποίησης και αναγνώρισης των πηγών και εντάχθηκαν σε πρόγραμμα αναβάθμισης. Διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη μετά την τραγική και με πολλά ερωτηματικά κίνηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να κλείσει την μοναδική δημοτική επιχείρηση (ΑΔΕΑΚ) για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Αλήθεια πότε θα εξηγήσουν στον Ικαριακό λαό το λόγο για αυτή την επαχθή πράξη και για ποιο λόγο έφτασε να διενεργείται εναντίον τους προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου και έλεγχος από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα οικονομικά της επιχείρησης;

 13. Στο θέμα του εθελοντισμού, στηρίξαμε και συμμετείχαμε σε κάθε εθελοντική δράση (καθαρισμός παραλιών και οικισμών κ.α) όταν η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε εθελοντική δραστηριότητα. Ενισχύσαμε το Σώμα των εθελοντών Πυροσβεστών με εξοπλισμό αξίας 27.000€ ενώ για συντήρηση και βελτίωση των οχημάτων τους δαπανήσαμε 13.000€ και τους ασφαλίσαμε όλους για την περίπτωση ατυχήματος, όταν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είχαν χορηγήσει ούτε ένα ευρώ.

 14. Στο ζήτημα του Συνεταιρισμού Ραχών, μετά από τέσσερις δεκαετίες αποφασίστηκε η ανάκτηση από το Δήμο της πλατείας των Ραχών, που αποτελεί πολύτιμο κοινόχρηστο χώρο με την ταυτόχρονη αποζημίωση των μελών του Συνεταιρισμού.

 15. Τέλος, ιδρύσαμε το Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας στο οποίο υπάγονται και οι Φούρνοι και ανεξαρτητοποιηθήκαμε πλήρως από το αντίστοιχο της Σάμου. Μέσω του Ταμείου αυτού τα έσοδα ελλιμενισμού που εισπράττονται από τα σκάφη θα διατίθενται για την συντήρηση των λιμανιών της Ικαρίας και των Φούρνων.

Εν τέλει το 2014 οι δημότες Ικαρίας βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα, στο οποίο πρέπει να τοποθετηθούν με αίσθημα ευθύνης.

Η απάντηση στα προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο μας είναι η στείρα καταγγελία ή η δυναμική αλλά και δημιουργική διεκδίκηση; Είναι η δήθεν καταγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ταυτόχρονη ανομολόγητη διεκδίκηση κονδυλίων της ή η ολοκληρωμένη αξιοποίηση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων με κανόνες διαφάνειας; Η ετερόφωτη κομματική πολιτική ή η πολιτική συνθέσεων απόψεων και δυνάμεων; Ο αποκλειστικός εναγκαλισμός των ημετέρων ή η συμπόρευση όλων; Η επιστροφή σε αυτούς που για 12 χρόνια δεν έλυσαν κανένα μεγάλο πρόβλημα του νησιού, παρότι διαχειρίστηκαν τεράστιους προϋπολογισμούς ή η πορεία με ανιδιοτελείς και άφθαρτους ανθρώπους; Η επιστροφή σε αυτούς που έκλεισαν την μοναδική δημοτική επιχείρηση για την λειτουργία των ιαματικών πηγών για να τιμωρήσουν την επόμενη δημοτική αρχή ή η ενίσχυση όσων προσπαθούν να θωρακίσουν τη περιουσία του Δήμου χωρίς δεύτερες σκέψεις; Η ενίσχυση όσων καταψήφισαν την δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Μακροζωίας επειδή δήθεν θα υποβαθμίσει την υγεία του νησιού ή η επιδοκιμασία των αυτονόητων για το καλό του νησιού; Η στήριξη αυτών που στο ζήτημα της λειτουργίας του Γηροκομείου Ικαρίας δεν κατέθεσαν καμία πρόταση ή όσων συνειδητά διεκδίκησαν και διεκδικούν τη συνέχιση λειτουργίας του; Η επιδοκιμασία αυτών που κόπτονται για το ακτοπλοϊκό μέσω ανέξοδων επιστολών άνευ παραλήπτη ή όσων ενεργητικά και με προτάσεις παρέστησαν σε κάθε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών τα τελευταία τρία χρόνια; Η επιδοκιμασία όσων καταψήφισαν το χωροταξικό σχέδιο της Ικαρίας παρότι το επιμελήθηκαν και εισέπραξαν 500.000€ ή αυτών που έθεσαν εν τέλει κάποιους κανόνες στη δόμηση και την χωροταξία του νησιού;

Ελπίζω ότι ο λαός της Ικαρίας θα κάνει την επιλογή που του αξίζει.

 

Μετά τιμής

Χρήστος Σταυρινάδης

Δήμαρχος Ικαρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ