10.3 C
Ikaria
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Η Συνθήκη και τα νησιά μας

Η Συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923, καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα. Βάσει της συνθήκης της Λωζάννης, παραχωρήθηκαν στην Τουρκία τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην χώρα μας.

Το άρθρο 26 της Συνθήκης ορίζει, ότι αν οι Οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα έχαναν την κυριαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία θα μπορούσε να ενσωματώσει η Ελλάδα…

Τα τελευταία χρόνια, οι Τούρκοι αμφισβητούν συστηματικά και μεθοδευμένα την συνθήκη αυτή. Επικαλούνται το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” , δηλαδή ένα εφεύρημα χωρίς καμία ιστορική, γεωγραφική και νομική βάση. Ένα εφεύρημα που χρησιμοποιεί γεωγραφικά δεδομένα, που βασίζονται στην πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία !…

Πριν από μήνες, είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος:

“Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 να δεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;”

Και συνέχισε: “Όσοι κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς”.

Δηλαδή ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ουσιαστικός ιδρυτής του σύγχρονου Τουρκικού κοσμικού κράτους, κατά τον σημερινό Τούρκο πρόεδρο, χαρακτηρίζεται αδύναμος!…

Σήμερα παρακολουθούμε καθημερινά προκλητικές δηλώσεις από κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους, δηλώσεις που αμφισβητούν την συνθήκη της Λωζάννης, θέτουν θέμα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και έμπρακτα παραβιάζουν στο πεδίο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην θάλασσα και στον αέρα. Οι δηλώσεις αυτές , εμπεριέχουν ευθέως απειλή πολέμου και επιτάθηκαν μετα την υπογραφή της Εληνο-Γαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και την αγορά συγχρόνου αμυντικού υλικού από την Γαλλία.

“…Δώσαμε, είπε τότε στην ίδια συνέντευξή ο Τούρκος πρόεδρος, στους Έλληνες τα νησιά, που είναι τόσο κοντά στις Τουρκικές(;) ακτές, που αν φωνάξουν (οι Τούρκοι), θα ακουστούν απέναντι!“. Κατ αρχήν με την λογική αυτή και οι Τουρκικές ακτές είναι τόσο κοντά στα Ελληνικά νησιά, που αν φωνάξουν οι νησιώτες μας θα ακουστούν απέναντι! Και θα φωνάξουν με την γλώσσα που θα καταλάβουν οι λίγοι εναπομείναντες εκεί Έλληνες και ίσως “ακούσουν” εκατοντάδες χιλιάδες σφαγιασμένοι… Ενώ, αν φωνάξουν οι Τούρκοι, δεν θα ακουστούν . Γιατί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν γνωρίζουν την Τούρκικη γλώσσα. Αφού κατοικούνται αποκλειστικά από Έλληνες. Όχι μόνο σήμερα. Αλλά από την αρχαιότητα, όταν οι γείτονές μας, ως περιπλανώμενες ασύντακτες ομάδες, κατοικούσαν στις στέπες της ανατολικής Ασίας… Και από την γλώσσα των Τούρκων, οι Έλληνες νησιώτες θυμούνται μόνο τις άγριες άναρθρες κραυγές που συνόδευαν τις σφαγές της Σμύρνης ,της Χίου , των Ψαρών…

Ο Τούρκος πρόεδρος, το Τουρκικό κατεστημένο για την ακρίβεια, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο διεκδικήσεων από την χώρα μας. Που όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για εσωτερική μόνο κατανάλωση, εν τούτοις στον πυρήνα του και στην διαχρονικότητά του, φαίνεται ξεκάθαρα ο Τουρκικός επεκτατισμός.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαχρονικότητας του Τουρκικού επεκτατικού δόγματος. : Ένας φίλος μου γιατρός, απόστρατος ναύαρχος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μού διηγήθηκε ένα περιστατικό που βίωσε. Πριν δεκαετίες, ήταν ως νεαρός ανθυποπλοίαρχος, σε αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ιταλία. Σε μια συζήτηση πού είχε με ένα Τούρκο ομόλογό του γιατρό, εκείνος του είπε: “Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι δικά μας… Μας τα πήρατε με βάση μια απαράδεκτη συνθήκη!…” Δηλαδή, στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, διαχρονικά και μεθοδικά καλλιεργείται ο επεκτατισμός σε βάρος της χώρας μας.

Επομένως, αυτή την ιστορική στιγμή χρειάζεται, όσο ποτέ, η ομοψυχία!

Και πέρα από ιδεολογικές διαφορές και ιδεοληψίες, πολιτικές συγκρούσεις , αναμόχλευση παθών από το παρελθόν και ταξικών συγκρούσεων, ίσως πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του κράτους του Ισραήλ. Αφού με το κράτος αυτό, έχουμε πολλές ομοιότητες:

-Είμαστε “ανάδελφοι”, όπως εκείνοι…
-Έχουμε ένα τεράστιο αριθμό ομογενών στην παγκόσμια διασπορά, όπως εκείνοι…
-Απειλούμαστε συνεχώς από γειτονική χώρα, όπως εκείνοι…
Τι έκανε το Ισραήλ απέναντι στις έμπρακτες απειλές των γειτόνων του;
-Επιστράτευσε και εμπέδωσε απέναντι στον κίνδυνο ύπαρξης του, την άρρηκτη
ομοψυχία…
-Κράτησε κοντά του και ενέπνευσε διαχρονικά την παγκόσμια Ισραηλινή κοινότητα.
-Οργάνωσε μια ισχυρή πολεμική μηχανή…

Νομίζω, αντικειμενικά, ότι η παρούσα Ελληνική κυβέρνηση, εργάζεται πάνω σε αυτούς του άξονες. Δηλαδή προσπαθεί για κατοχύρωση της ομοψυχίας, “αγκαλιάζει” τους απανταχού ομογενείς, επιζητά και εδραιώνει ισχυρές συμμαχίες και εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις.

Γιατί, όπως είχε πει το έτος 2496 π.Χ., ο Μιλτιάδης θέλοντας να εμψυχώσει τους Μαραθωνομάχους : “ Aν νικήσουμε εμείς τους Πέρσες, αυτοί έχουν πατρίδα να γυρίσουν. Αν μας νικήσουν, εμείς δεν έχουμε που να πάμε…’’.
Και οι Έλληνες νίκησαν!

Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας

Protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ