Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Η Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Ικαρια ως “Οικολογική Πόλη στη Μεσογειακή Θάλασσα” και μερικές πρώτες σκέψεις

Η Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Ικαρια ως “Οικολογική Πόλη στη Μεσογειακή Θάλασσα” και μερικές πρώτες σκέψεις

by ikariaki.gr
2 views

μεσογειοςΣτις 25 Φεβρουαρίου 2013, η πλειοψηφούσα παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγήθηκε και υπερ-ψήφισε την “αίτηση ένταξης” της Ικαρίας σε ένα σχέδιο δράσης (project) που θα μετατρέψει την Ικαρία μας σε “Οικολογική Πόλη της Μεσογείου“. Ακούσαμε σπουδαία πράγματα: για καθαρισμό ακτών και θαλασσών,  για διαχείριση νερών και σκουπιδιών, για πράσινη ενέργεια και αξιοποίηση των ιαματικών μας πηγών, για προστασία των δασών, βιολογικές καλλιέργειες, εκπαιδευτικά προγράμματα και, όσο θα γίνονται όλα αυτά, θα μας τραβάνε και βίντεο για να μας κάνουνε ντοκυμαντέρ (Για την Εισήγηση πατήστε εδώ)….Μια ουτοπία που και ο Cabet θα ζήλευε αν δεν αναρωτιόταν ποιοί θα τα διαχειρίζονται όλα αυτά που προτείνονται, ποιοί επωφελούνται απ’ αυτά τα έργα

Οι λόγοι των μελών του δημοτικού συμβουλίου κινήθηκαν από την έκφραση ενθουσιώδους αποδοχής, αμφιβολιών (έχει προϋποθέσεις το πρόγραμμα, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; πως θα ξέρουμε αν δε μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα μας λύνει) έως την έκφραση δυσπιστίας και ανησυχίας γι’ αυτή τη πρόταση (πολύ καλή για να ‘ναι αληθινή) και μάλιστα σε μια στιγμή που κυβερνήσεις και πιστωτές ξεπουλούν/ιδιωτικοποιούν τους φυσικούς πόρους της χώρας μας και με μαθηματική ακρίβεια, μέρα με τη μέρα μας βουλιάζουν στην φτώχεια και μας στερούν τα εργατικά μας δικαιώματα.

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των συμβούλων, οι λιγοστοί πολίτες- οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν εκεί για άλλες υποθέσεις- έκαναν τοποθετήσεις και ερωτήσεις. Από αυτές αναδείχθηκε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών του Δημοτικού συμβουλίου και του ντόπιου πληθυσμού, -κάτι που όμως δεν εμπόδισε τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης και τον εκπρόσωπο της Α.Σ.Π.Ι., να ψηφίσουν πανηγυρικά ΝΑΙ. Η Λαϊκή Συσπείρωση, ψήφισε ΟΧΙ, με την αντίστοιχη σιγουριά.

Από τη μεριά μας, θεωρούμε χρέος μας τη σφαιρική και ολόπλευρη ενημέρωση- από πολιτική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά. Ωστόσο, δε μπορούμε να μην επισημάνουμε τουλάχιστον τρία σημεία που μας έκαναν φοβερή εντύπωση:

1. Το γεγονός ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο δράσης για την Ικαρία.

2. Το εμφανές από τη διαλογική συζήτηση στοιχείο της ΑΓΝΟΙΑΣ των δημοτικών συμβούλων (εκτός κι αν γνώριζαν και αρνήθηκαν να μας ενημέρωσουν).

Και αναρωτιόμαστε: Αν πράγματι πρόκειται για τόσο καταπληκτικό σχέδιο, για μοναδική ευκαιρία για την Ικαρία, τότε γιατί αυτή η μυστικοπάθεια; Σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο Δήμαρχος, κ. Σταυρινάδης, το σχέδιο αυτό τους το πρότεινε η κ.Ρόδη Κράτσα. Την εισήγηση (όπως βλέπουμε από τη δημοσίευση) την έγραψε στις 8/2/13 ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, ο κ.Ζ.Κεσσές και στη διάρκεια των επόμενων 15-16 ημερών δεν ακολούθησε καμία ενημέρωση του Αλιευτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Ξενοδοχο-υπαλλήλων, των Κτηνοτρόφων των Συλλόγων των χωριών, και όλων όσων επηρεάζεται άρδην η ζωή τους. Γιατί δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία για αυτό το επενδυτικό σχέδιο που αλλάζει ριζικά τις χρήσεις γης και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουμε και δραστηριοποιούμαστε παραγωγικά;

3. Τέλος, μείναμε με την απορία: τι είναι τελικά “οικολογία” και “πράσινη ανάπτυξη” για τα μέλη της δημοτικής αρχής; Δάση και ακτές περιφραγμένες για τη “προστασία” τους,  η ιδιωτικοποίηση όλων των φυσικών μας πόρων- νερών, δασών, ακτών, ιαματικών- ή πολλές ανεμογεννήτριες πάνω στον Αθέρα- ιδιόκτητο κι αυτόν;

Προς πληροφόρηση των συμπολιτών μας, σας ενημερώνουμε ότι:

Α) το συγκεκριμένο σχέδιο γίνεται προς υλοποίηση και εκτέλεση της Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ένωση για τη Μεσόγειο (2008),  στην οποία ενσωματώνεται η Διακήρυξη της Βαρκελώνης (1995)- για την οποία αξίζει να ενημερωθούμε όλοι. Για να κατεβάσετε μία σύνοψη της Διακήρυξης της Βαρκελώνης, πατήστε εδώ, για ολόκληρη τη Διακήρυξη στα αγγλικά, πατήστε εδώ, και για τη Κοινή Διακήρυξη των Παρισίων για τη Μεσόγειο, πατήστε εδώ(στα ελληνικά). Εκτός από τους στόχους που αναφέρει ο κ.Κεσσές, ένας βασικός στόχος (που παραδόξως δεν αναφέρεται) είναι η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΖΕΣ ή στα αγγλικά FTZ: Free Trade Zone). Η Ζώνη αυτή συνεπάγεται (όπως αναφέρεται στην ίδια τη Διακήρυξη) την σταδιακή άρση των “εμποδίων της αγοράς”- δηλαδή τελωνειακών δασμών και επιδοτήσεων και των κανόνων εγκατάστασης-, την κατοχύρωση πνευματικής και βιομηχανικής  ιδιοκτησίας για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα (Πηγή: Barcelona Process).

banner

Β) Εφόσον -απ’ ότι είπαν στο δημοτικό συμβούλιο- γίνει δεκτή η πρόταση, ο Δήμαρχος Ικαρίας κ.Σταυρινάδης, θα μεταβεί στις 11-12.4.2013 στις Βρυξέλλες με έναν φάκελο που θα περιέχει (όπως μας είπε ο ίδιος) όλα τα νερά της Ικαρίας, συμπεριλαμβανομένου των ιαματικών, δάση, μακροζωϊα και ό,τι άλλο έχει να προσφέρει η Ικαρία.

Από τη πλευρά μας, η ενημέρωση και αλληλο-ενημέρωση συνεχίζεται….

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους

Άγιος Κήρυκος Ικαρίας, 27/2/2013

savepramnos.wordpress.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue