20.7 C
Ikaria
Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Η Παρουσίαση του ”Στα Άδυτα των…Δυτών” στην Αθήνα

2014-03-17 19.35.33 (800x600)Την Δευτέρα 17 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στον πολυχώρο «Αίτιον» στην περιοχή Μακρυγιάννη, το μυθιστόρημα της Έλενας Χουσνή «Στα ΄Άδυτα των.. δυτών». Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Νίκος Ορφανός, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, εκπροσωπώντας και την Σαμιακή Αδελφότητα της Αθήνας. Ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε στην παραγωγή της σαμιακής λογοτεχνίας επισημαίνοντας ότι αυτή ανθεί τα τελευταία χρόνια ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο έργο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, που ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος στην εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής» κα Μαρία Ψαρά η οποία αναφέρθηκε στην Έλενα Χουσνή και στην πολύχρονη φιλία τους, τονίζοντας ότι ακόμη και την εποχή που αυτή εργαζόταν στην εφημερίδα «Έθνος» και παρά τα δύσκολα ωράρια της δουλειάς, πάντα έβρισκε τον χρόνο να γράφει όχι γιατί αποσκοπούσε την έκδοση, αλλά γιατί ήταν μια προσωπική της ανάγκη.

Ο πρώτος ομιλητής που αναφέρθηκε στο μυθιστόρημα ήταν ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το έργο και για το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου ξεχωριστά. «Η ιστορία που πραγματεύεται η Έλενα στο βιβλίο, μπορεί να φαίνεται απλή και χιλιοειπωμένη, αλλά ο τρόπος που την διηγείται η συγγραφεύς την κάνει πολύ ενδιαφέρουσα κυρίως στο τέλος της, που μην περιμένετε να σας το αποκαλύψω…. Κρίνοντας από το περιεχόμενο του βιβλίου, την πλοκή, τη δομή, την παράθεση των γεγονότων, το ξετύλιγμα της ιστορίας, τη γλώσσα και τη σύνταξη μπορώ άνετα να ισχυρισθώ, ότι πρόκειται περί ωρίμου συγγραφέως, που η μέχρι τώρα ενασχόλησή της με το γράψιμο σαν συγγραφέας και σαν δημοσιογράφος, ο πλούτος των εμπειριών της, από τις διάφορες μέχρι τώρα ασχολίες της, το επί σειρά ετών διάβασμα χιλιάδων βιβλίων, από τα οποία άντλησε ανεπαίσθητα την πνευματικότητά της, τον πλούτο και την ακρίβεια του λεξιλογίου της, με τον ιδιαίτερο χαρακτηρισμό των λέξεων και των εικόνων που μπορούν να σχηματίσουν αυτές, την μουσικότητα της γλώσσας, το φυσικό της ταλέντο που το ανέπτυξε ποικιλοπράκτως και, δεν αμφιβάλλω με κόπους, και κυρίως το θάρρος να παρουσιάσει τα γραπτά της και την ευχαρίστηση που προσδοκούμε να πάρει από τη χαρά που θα νιώθαμε διαβάζοντάς τα, συνετέλεσαν στο γράψιμο του παρουσιαζόμενου βιβλίου και περιμένουμε να νιώσουμε πολλές φορές τη χαρά αυτή με άλλα ενδιαφέροντα, επίσης βιβλία της» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Ρακιντζής.  Στη διάρκεια της ομιλίας του, αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε η σύζυγός του, φιλόλογος κα Ιωάννα Ρακιντζή.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, συγγραφέας και δοκιμιογράφος κ. Νίκος Ταβουλάρης ο οποίος, ανέφερε, μεταξύ άλλων,  τα εξής: «Το παρουσιαζόμενο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα υψηλών απαιτήσεων, είναι ένα λογοτεχνικό έργο με την κυριολεξία του όρου, όπου ο απαιτητικός αναγνώστης θα ταξιδέψει μαζί του και χωρίς να χάσει καθόλου το αίσθημα της τέρψης, παράλληλα θα βιώσει την ψυχική ικανοποίηση και την πνευματική ευδαιμονία. Στις σελίδες του συναντάμε και τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού μυθιστορήματος: Την Σύνθεση, την αριστοτεχνική ανάπτυξη των χαρακτήρων, τη δράση, τους επιτυχημένους διαλόγους και φυσικά καταστάσεις σύγκρουσης… Η ιστορία του μυθιστορήματος αφορά την σύγχρονη πραγματικότητα. Μιλάει για πράγματα και καταστάσεις που μας αφορούν όλους. Για το λόγο αυτό η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, συναρπαστική τολμώ να πω… Ο αναγνώστης νιώθει ότι παρακολουθεί τρισδιάστατη ταινία και όλα διαδραματίζονται δίπλα του, είναι και αυτός μέρος των καταστάσεων και των γεγονότων. Φυσικά ετούτο το εγχείρημα της συγγραφέως είναι ένα τόλμημα, που την εκθέτει στον κίνδυνο να της προσαφθεί ο χαρακτηρισμός της συνομωσιολόγου και στο βάθος ελλοχεύει ο κίνδυνος της γραφικότητας, όμως η Έλενα Χουσνή με την ικανότητά της όχι μόνο έχει αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο, αλά έχει κατορθώσει να τεκμηριώσει τις θέσεις της τόσο εμπεριστατωμένα, που ακόμη και εκείνοι που διαφωνούν με αυτές, δεν μπορούν παρά να υποκλιθούν στην πνευματική και λογοτεχνική της αρτιότητα… Μέσα από τη δράση των ηρώων του μυθιστορήματος της Έλενας Χουσνή, θα συναντήσουμε εκείνον τον εαυτό μας, που θα μας ζητήσει να αποφασίσουμε, τη δική μας ώρα μηδέν, αν θα θυσιάσουμε τα μικρά και ταπεινά για τα μεγάλα και υψηλά, θα κυριαρχήσουμε στο χωροχρόνο μας ή θα υποταχθούμε στις καταστάσεις, αν θα γίνουμε πραγματικά πνευματικά όντα, «άνω θρώσκωντα» ή θα παραμείνουμε έρποντες σκούληκες στο χώμα και δεν θα αντικρύσουμε ποτέ τ` ασύνορα σύνορα του απείρου… Η Έλενα Χουσνή μας προτρέπει σε τούτο. Δεν μηδενίζει ανθρώπους, ιδιότητες, ζωές, καταστάσεις, δεν κραυγάζει αφρόνως. Αποδίδει τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν, δεν καθιστά όλους τους ανθρώπους συλλήβδην ένοχους. Η συγγραφέας μας προτρέπει να προσπαθήσουμε ώστε μέσα από την αυτογνωσία να κατακτήσουμε την ατομική, την κοινωνική και εν τέλει την πνευματική μας αυτοπραγμάτωση». 

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος Μαρία Χατζηνικολάου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. Η εκδήλωση έκλεισε με την ίδια την συγγραφέα η οποία αναφέρθηκε στο βιβλίο, τονίζοντας ότι η συγγραφή είναι μια μοναχική και επίπονη διαδικασία που, ωστόσο, ανέκαθεν λειτουργούσε λυτρωτικά για την ίδια. Αναφέρθηκε στην υπάρχουσα σήμερα κατάσταση, τονίζοντας ότι έχει οδηγήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών αξιών και ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση καθείς καλείται να επανατοποθετηθεί απέναντι στον ίδιο τον εαυτό του και στην ζωή του, ώστε να παράξει θετικά αποτελέσματα και ότι το θετικό πρόσημο βρίσκεται πάντα στην βάση κάθε πυραμίδας και όχι στη κορυφή της, η οποία ούτως ή άλλως προκύπτει από την πρόσθεση των επιμέρους στοιχείων της βάσης της. Ευχαρίστησε όλους τους παρόντες και ιδιαίτερα τους φίλους της που βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου και ευχήθηκε από την σημερινή κατάσταση όλοι να βγούνε πιο δυνατοί και πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τις πραγματικές ανάγκες και όχι τις πλαστές και ευκαιριακές.

2014-03-17 19.35.33 (800x600)

2014-03-17 19.36.27

2014-03-17 19.40.48 (800x600)

2014-03-17 20.19.20 (800x600)

2014-03-17 21.26.57 (800x600)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,320ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ