9.3 C
Ikaria
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Η Κ.Ο του ΚΚΕ για τις υγειονομικές μονάδες στα νησιά των Φούρνων

1 Ιούλιου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Για τις υγειονομικές μονάδες στα νησιά των Φούρνων

 

Τα μέτρα που παίρνονται στο χώρο της Υγείας και οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η μέχρι προχτές τρικομματική κυβέρνηση και η σημερινή δικομματική μετεξέλιξη της, υλοποιούν στο ακέραιο την επικίνδυνη για τον λαό πολιτική για την Υγεία -που τη συνδιαμόρφωσαν με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ- και που την αντιμετωπίζει σαν κόστος και σαν εμπόρευμα, σαν πηγή κέρδους του κεφαλαίου και των ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, και τους ασθενείς και τις οικογένειες τους σαν πελάτες. Γιατί βέβαια είναι κόστος να έχουν τις στοιχειώδεις – ανθρώπινες φροντίδες υγείας οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών και νησιών όπως για παράδειγμα τα νησιά των Φούρνων.

Στα νησιά των Φούρνων (Φούρνοι- Θύμαινα) με τρεις οικισμούς, δυο αγροτικά και ένα πολυδύναμο ιατρείο, με πάνω από 2.000 κατοίκους πληθυσμό, με πολλά παιδιά και οικογένειες νέων, γυναίκες, αλλά και ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, ανθρώπους που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα, με δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο, όλος αυτό ο κόσμος έχει «υγειονομική φροντίδα» από ένα και μόνο αγροτικό γιατρό!

Στο αγροτικό ιατρείο της Θύμαινας (νησάκι με μοναδικό μέσο πρόσβασης σε οποιοδήποτε κέντρο, τις βάρκες), δεν υπηρετεί αγροτικός γιατρός. Στο αγροτικό ιατρείο της Χρυσομηλιάς που βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, με μεγάλη δυσκολία πρόσβασης σε οποιοδήποτε κέντρο (Φούρνοι, Άγιος Κήρυκος), ο αγροτικός γιατρός που είχε τοποθετηθεί, έχει μετακινηθεί στους Φούρνους, γιατί εκεί δεν υπηρετεί κανένας γιατρός!!

Στους Φούρνους, υπάρχει «κατ’ όνομα» πολυδύναμο ιατρείο στο οποίο προβλέπονται δυο θέσεις αγροτικών γιατρών, ένας γενικής ιατρικής, νοσηλεύτρια και μαία. Αυτή τη στιγμή εκεί δεν υπηρετεί κανένας γιατρός!! Υπηρετεί μόνο η νοσηλεύτρια και προκειμένου να «μπαλωθούν» τα κενά και οι τεράστιες ανάγκες, έχει μετακινηθεί ο αγροτικός γιατρός από τη Χρυσομηλιά. Ο οποίος γιατρός έχει την ευθύνη και τη φροντίδα για τρεις οικισμούς, οι δυο απομακρυσμένοι, εφημερεύει σε 24ωρη βάση κάθε μέρα, ενώ πληρώνεται ελάχιστες εφημερίες, εκτελεί χρέη οδηγού ασθενοφόρου καθώς δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο, δεν μπορεί να πάρει ούτε μια μέρα άδεια. Η δε νοσηλεύτρια προστρέχει σε βοήθεια του γιατρού, οποιαδήποτε ώρα, εκτός ωραρίου, χωρίς να καλύπτεται υπηρεσιακά, χωρίς να πληρώνεται!!

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Περιφερειακά Ιατρεία Θύμαινας και Χρυσομηλιάς μένουν ακάλυπτα από γιατρό, ή που στο Πολυδύναμο των Φούρνων δεν υπηρετούν οι γιατροί που προβλέπονται. Να σημειώσουμε δε, ότι οι Φουρνιώτες δεν έχουν δει ποτέ γιατρό ειδικότητας στον τόπο τους!!

Οι κάτοικοι της περιοχής εισπράττουν μεν «συμπάθεια» και «κατανόηση» αλλά η υγεία τους και η ζωή τους τίθενται σε κίνδυνο καθώς στερούνται ακόμα και των στοιχειωδών φροντίδων υγείας στις οποίες έχουν δικαίωμα, εξαιτίας της επικίνδυνης και «θανατηφόρας» διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής που ασκήθηκε στον τομέα της υγείας και σήμερα υλοποιείται από την συγκυβέρνηση .

Η μονότονα επαναλαμβανόμενη απάντηση από την διοίκηση ή από διάφορους αρμόδιους, ότι οι θέσεις προκηρύσσονται, αλλά δεν «έρχεται κανείς», δεν σημαίνει τίποτα, δεν αφορά τους κατοίκους αυτών των νησιών, καθώς είναι υποχρέωση του κράτους να βρει τον τρόπο που θα καλύψει με ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλο προσωπικό τις μονάδες υγείας των Φούρνων εν προκειμένω.

 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και πιο συγκεκριμένα:

  • Να καλυφθούν άμεσα, τώρα τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Περιφερειακά Ιατρεία Θύμαινας και Χρυσομηλιάς και στο Πολυδύναμο των Φούρνων.

  • Για τους Φούρνους άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο.

  • Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο.

  • Ιδιαίτερα στα αγροτικά ιατρεία των απομακρυσμένων χωριών (Θύμαινα, Χρυσομηλιά) και λόγω κακής κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. και καιρικών συνθηκών να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια.

  • Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων ούτε για μισή ώρα.

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στο Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας, και τα Αγροτικά Ιατρεία των νησιών Ικαρίας και Φούρνων, με επαρκές, μόνιμο και ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλες τις μέρες, συνεχώς.

 

Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης Διαμάντω Μανωλάκου Χρήστος Κατσώτης Γιώργος Λαμπρούλης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ