21.4 C
Ikaria
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Η Ικαρία τίμησε τον Λευτέρη Πούλη (Σκάτζακα)

Όταν σκέφτηκα αρκετό χρόνο πριν να γίνει μια βραδιά αφιερωμένη στον Λευτέρη τον Πούλη ή όπως τον ξέρουμε όλοι «Σκάτζακα», ήθελα να γίνει κάτι ξεχωριστό που να τιμηθεί ένας κορυφαίος βιολιστής του νησιού μας, από όλους τους ομότεχνους του Ικαριώτες μουσικούς. Μιλώντας μέσω διαδικτύου και με τον γιο του τον Αποστόλη και με νωπές τις εικόνες που είχα από τον μικρό εγγονό του Λευτέρη, μέσα από τα βίντεο, πληροφορήθηκα ότι θα ερχόταν αυτό το καλοκαίρι στο νησί μας να δουν τον πατέρα και παππού τους, λέω να η ευκαιρία. Προτείνω στον Αποστόλη τη σκέψη μου και έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Την πρόταση αυτή την προτείνω και στον Δήμαρχο κ. Νίκο Καλαμπόγια και συμφωνεί και μου λέει προχώρα το. Συνεννοούμαι και με τους συνεργάτες μου στην Ικαριακή Ραδιοφωνία, όπου και αυτοί συμφωνούν. Την πρόταση μου την μεταφέρω και στο Α.Γ.Σ. Διαγόρα και τους βρίσκω και αυτούς σύμφωνους. 

Δίπλα στους Λεωνίδα Τσαντίρη, Φανούρη Καρούτσο και Μακή Κουμιώτη

Ποια ήταν η σκέψη μου; Να βρούμε μια βραδιά «κενή» από υποχρεώσεις όλων των καλλιτεχνών, όπου όλοι θα προσέλθουν δωρεάν, σε μια βραδιά που θα τιμήσουμε τον μεγάλο βιολιστή μας τον Λευτέρη τον Σκάτζακα. Δεν θα είχε κανένα οικονομικό αντίτιμο, θα ήταν μια καθαρά καλλιτεχνική βραδιά όπου Δήμος  Ικαρίας, Ικαριακή Ραδιοφωνία, Α.Γ.Σ. Διαγόρας και όλοι (ή οι περισσότεροι Ικαριώτες μουσικοί) θα τιμούσαμε, όπως του πρέπει, εν ζωή, ένα κορυφαίο βιολιστή του νησιού μας, που πρόσφερε τόσες δεκαετίες τόσα πολλά στην Ικαριακή Παραδοσιακή Μουσική.

Από το φινάλε της εκδήλωσης που βρέθηκαν στη σκηνή 7 καλλιτέχνες για έναν Ικαριώτικο χορό

Άρχισε το τρέξιμο, να ενημερωθούν όλοι οι μουσικοί γι αυτή την βραδιά, αλλά και να βρεθεί και η ημερομηνία, μέσα στον Αύγουστο, για να συνδυασθεί και με το ταξίδι που θα είχαν στην Ελλάδα από την Αυστραλία ο γιος και ο εγγονός του Λευτέρη. Η ημερομηνία βρέθηκε και άρχισε ο άλλος αγώνας να ενημερωθούν όλοι οι μουσικοί, να κλείσουμε τις μικροφωνικές και τους ηχολήπτες. Όλα πήγαν καλά και είχαμε πολλές συμμετοχές (όχι όλοι, για διάφορους λόγους ο καθένας, απόλυτα σεβαστό). Το θετικό όμως ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ικαριωτών μουσικών, δήλωσαν θετικοί να συμμετέχουν με αυτούς τους όρους που θέσαμε. Οι μουσικοί που δήλωσαν συμμετοχή ήταν με σειρά εμφάνισης:

 1. Κώστας Καλογρίδης και παρέα του
 2. Γιώργος Στρούπας και οι «Ζευκαλήδες» Πέτρος Ράπτης, Αστέρης Κωνσταντίνου και Λυκούργος Ζερβάκος
 3. Νίκος Κράτσας
 4. Νίκος Φάκαρος και Τάσος Αντωνίου από τους «Μουσίκαρους»
 5. Παναγιώτης Χούτρας – Επ. Βαλσαμής – Στ. Νικολαΐδης (λύρα)
 6. Αποστόλης Πούλης και Λευτέρης Πούλης (Junior)
 7. Μίμης Ευστρατουδάκης με ένα συνεργάτη του
 8. Δημήτρης Σπανός και Γιάννης Κατσάφαρος

Τάσος Αντωνίου και Νίκος Φάκαρος στη σκηνή

Δεν μπόρεσαν να έλθουν ( ο καθένας για δικούς του λόγους), αλλά έστειλαν θερμές ευχές στον Λευτέρη τον Σκάτζακα οι :

 1. Γιάννης Φράγκος
 2. Γιώργος Πλύστακας
 3. Μάκης Κουτσορνίθης
 4. Δημήτρης Λιγνός

Είχαμε όμως την ευχάριστη έκπληξη να έλθουν στην εκδήλωση και να δηλώσουν συμμετοχή οι :

 1. Λεωνίδας Τσαντίρης  – Δ. Κόχυλας _ Θ. Τσιμπίδης
 2. Μιχάλης Χούτρας – Γιάννης Λούκος (Σχέδιο)

Παρών ήταν και ο Ηλίας Πορής που δήλωσε την πρόθεση του να παίξει κι αυτός στην τιμητική βραδιά για τον Λευτέρη Σκάτζακα.

Με τον Νίκο Φάκαρο

Καταλαβαίνετε τώρα τον προβληματισμό μας και την διάθεση μας να παίξουν όλοι, αλλά με αναπροσαρμογή του προγράμματος εμφάνισης. Είχαμε βέβαια και το γεγονός ότι …λειτούργησαν απόλυτα Ικαριώτικα οι μουσικοί μας (όχι όλοι ευτυχώς) στην προσέλευση τους και στον συντονισμό τους πριν την παράσταση με τους ηχολήπτες.

Συν το γεγονός ότι μετά την καθυστερημένη έναρξη της τιμητικής γιορτής για τον Λευτέρη (22.00), είχαμε να εντάξουμε έστω και την τελευταία στιγμή τους καλλιτέχνες που συμπλήρωσαν το πρόγραμμα. Ο συγκεκριμένος χρόνος παρουσίας, που θέσαμε στους καλλιτέχνες από άλλους τηρήθηκε, από άλλους όχι, με αποτέλεσμα να «ανοίξει» από θέμα χρόνου, επικίνδυνα το πρόγραμμα. Θα μου πείτε γιατί δεν ήσουν απόλυτα αυστηρός στην τήρηση του χρόνου, αλλά πιστέψτε με δεν ήθελα να τους κόψω την παρουσίαση σ’ αυτή την βραδιά γιορτής.

Ο Σωτήρης Πολίτης ανοίγει την εκδήλωση τιμής στον Σκάτζακα

Αφού έγινε ένας μικρός πρόλογος στην έναρξη της βραδιάς, ακολούθησε η βράβευση του Λευτέρη Σκάτζακα με τιμητικές πλακέτες για την προσφορά του στην Ικαριακή Μουσική Παράδοση, εκ μέρους του Δήμου Ικαρίας από εμένα, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Νίκο Καλαμπόγια και από την πλευρά της Ικαριακής Ραδιοφωνίας ο Δημήτρης Φιλιπποπολίτης. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η Ξένια Γώγου, που εξ μέρους του Συλλόγου Ικαριωτών Πετρούπολης απηύθυνε ένα χαιρετισμό στον Λευτέρη τον Σκάτζακα.

Η κα.Ξένια Γώγου εκ’μέρους του Συλλόγου Ικαριωτών Πετρούπολης

Ο πρώτος καλλιτέχνης (σύμφωνα με το πρόγραμμα) Κώστας Καλογρίδης δεν ήταν εκείνη την ώρα παρών και προχωρήσαμε με τον επόμενο Λεωνίδα Τσαντίρη και την ομάδα του, αμέσως μετά ανέβηκε ο Γιώργος Στρούπας με τους «Ζευκαλήδες» και στο τέλος του προγράμματος τους η ομάδα συμπληρώθηκε με τον Νίκο Κράτσα. Στην σκηνή ανέβηκαν μετά ο Παναγιώτης Χούτρας – Επαμεινώντας Βαλσαμής και ο Σταύρος Νικολαΐδης (λύρα) και ακολούθησε ο Μιχάλης Χούτρας με τον Γιάννη Λούκο (Σχέδιο). Η αλλαγή αυτή έγινε μετά από παράκληση τους, επειδή ερχόντουσαν από μακριά (Μαγγανίτη), να φύγουν πιο γρήγορα μια και έχουν μεγάλη απόσταση να κάνουν για να επιστρέψουν στο χωριό τους. Στη διάρκεια των άλλων παρουσιάσεων των μουσικών ήλθε και ο Κώστας Καλογρίδης με την ομάδα του, που συμφωνήθηκε να μπει κι αυτός σε κάποια στιγμή στο πρόγραμμα της βραδιάς. Αμέσως μετά ανέβηκε στη σκηνή ο Νίκος Φάκαρος με τον συνεργάτη του από τους «Μουσίκαρους» Τάσο Αντωνίου. Ακολούθησε η οικογένεια του Λευτέρη του Σκάτζακα με τον γιό του Αποστόλη και τα εγγόνια του Λευτέρη Πούλη (Junior) και Λευτέρη Γενούζο, Η βραδιά συνεχίστηκε με τον Δημήτρη Σπανό και τον Γιάννη Κατσάφαρο. Τέλος καλέσαμε όλους τους μουσικούς που ήταν εκεί να ανέβουν στη σκηνή για ένα όμορφο κλείσιμο της βραδιάς. 

Ο Γιώργος Στρούπας (βιολί) και ο Πέτρος Ράπτης (Φωνή) και όλοι οι Ζευκαλήδες έδωσαν δυναμικό παρών στην εκδήλωση

Πληροφορήθηκα με λύπη μου ότι υπήρξε μια μικρή στεναχώρια στον Κώστα Καλογρίδη που δεν έπαιξε νωρίτερα και αποχώρησε,  αλλά και στον Μίμη τον Ευστρατουδάκη που για άλλο λόγο είχε κι αυτός αποχωρήσει. Μπορεί να υπήρξε λάθος δικό μας που το επιφορτίζομαι όλο εγώ και ζητώ συγγνώμη και από τους δυο καλλιτέχνες με την ομάδα τους και να διαβεβαιώσω ότι δεν έγινε από πρόθεση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αν υπάρχει μια οργανωτική ατέλεια είναι ότι δεν κρατήσαμε αυστηρά τους χρόνους, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει 3 η ώρα το πρωί και να έχει αποχωρήσει ο περισσότερος κόσμος. 

Η πρόταση που είχαμε κάνει από την αρχή στους μουσικούς να καθιερωθεί μια φορά τον χρόνο, πάντα το καλοκαίρι, μια ημέρα που όλοι οι μουσικοί του νησιού θα έχουμε μια βραδιά που όλοι μαζί θα παίζουν δωρεάν για τον κόσμο, με μεγάλη μου χαρά έγινε δεκτή από όλους. Έτσι την ονομάζουμε «Ετήσιο Αντάμωμα Ικαριωτών Μουσικών» και θα γίνεται κάθε χρόνο σε άλλο μέρος του νησιού. Ο επόμενος σταθμός αυτής της συνάντησης ορίστηκε να είναι η πλατεία της Ακαμάτρας το καλοκαίρι του 2023.

Ο Μιχάλης Χούτρας τίμησε τον Λευτέρη Πούλη

Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω τις άπειρες ευχαριστίες μου στους συνεργάτες μου στον Δήμο, τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Νίκο Καλαμπόγια που πίστεψε την ιδέα μου και την κάναμε πράξη, τον Έπαρχο κ. Παναγιώτη Γενούζο που διέθεσε μεταφορικό μέσο για την μεταφορά των ηχητικών μηχανημάτων, τους συνεργάτες μου στην Ικαριακή Ραδιοφωνία που κοπίασαν μαζί μου για το στήσιμο της βραδιάς όσο και για την ζωντανή αναμετάδοση της, τους πολύ καλούς ηχολήπτες Βαγγέλη Φάμπα και Κώστα Παπανικολάου, αλλά και τον συμπατριώτη μας Φίλιππο Σακούτη που έστησε τη σκηνή, τόσο για τη προηγούμενη μέρα στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, όσο και στη βραδιά Τιμής στον Λευτέρη Σκάτζακα. Τέλος και τη διοίκηση του Α.Γ.Σ. του Διαγόρα που συμμετείχε κι αυτή στην συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Αλλά και σ΄ όλο τον κόσμο που συμμετείχε σ’ αυτή τη γιορτή.

Να είσαστε όλοι καλά και ραντεβού του χρόνου στην Ακαμάτρα.

Σωτήρης Πολίτης

Η Παράδοση σε μια εικόνα…
Ο Δημήτρης Σπανός δείχνει στον μικρό Λευτέρη τα ”πατήματα” της λύρας

Ο Δημήτρης Φιλιπποπολίτης δίνει πλακέτα για την πολύτιμη προσφορά στη διάσωση και διάδοση της Ικαριακής Μουσικής – Σε ευχαριστούμε Λευτέρη!


Η εκδήλωση μεταδόθηκε όλη ζωντανά μέσα από την σελίδα της Ικαριακής Ραδιοφωνίας

« από 2 »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ