8 C
Ikaria
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Η Εύα, ο Αδάμ και ο Κατάρ- αμένος όφις

Βήμα-βήμα ο εξοστρακισμός από την Εδέμ

Μόνο το μήλο φαίνεται ότι έμεινε αφάγωτο στον κήπο του Κατάρ, αφού τελικά αμέτρητα ήταν τα μετρητά που βρέθηκαν σε σακκούλες στο σπίτι της Εύας Καϊλή η οποία συνελήφθη από τις βελγικές αρχές. Κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο χρηματισμού αξιωματούχων της Ευρωβουλής, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Οι πληροφορίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όταν το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου και ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Κατά της Διαφθοράς (!!) ανακοινώθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο πληροφορία περί σύλληψης της. Το όνομά της νωρίτερα είχε φιγουράρει σε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, το οποίο ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές, έπειτα από μεγάλη έρευνα, αποκάλυψαν σκάνδαλο διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων με χρήματα προερχόμενα από το Κατάρ. Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ο Ιταλός σύντροφος της κ. Καϊλή, ότι στο σπίτι της έγινε έλεγχος από τις βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir η επιχείριση σύλληψης ξεκίνησε τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου όπου ειδική μονάδα της αστυνομίας περίμενε έξω από το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύντροφο της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς λόγω της ασυλίας της κυρίας Καϊλή δεν μπορούσε να γίνει επιδρομή στο σπίτι. Η βελγική εφημερίδα γράφει ότι ο Τζιόρτζι, ο ένας εκ των επικεφαλής της ΜΚΟ Fight impunity, είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους της επιχείρησης κατά της διαφθοράς που οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν στις 9 Δεκεμβρίου και σχεδίαζαν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον φάκελο χειρίζονταν λίγοι ερευνητές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα λεπτά της επιχείρησης δεν καταγράφηκαν στην εθνική βάση δεδομένων της βελγικής αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.

Η πρώτη κίνηση για τα μέλη της ομάδας κατά τη διαφθοράς (OCRC) του Βελγίου με επικεφαλής της τον οικονομικό εισαγγελέα Michel Claise ήταν η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του Τζιόρτζι με όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση να τον ακολουθούν από τη στιγμή που έφυγε από το γκαράζ του σπιτιού και τελικά να τον συλλαμβάνουν.

Στο πλαίσιο των ερευνών ελέγχθηκαν τα σπίτια αρκετών βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιωματούχων και πάνω από όλα το σπίτι στις Βρυξέλλες του πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ, Fight Impunity, Αντόνιο Παντζέρι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά καθώς ο κ. Παντσέρι θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης «που ερευνάται για χρηματοδότηση από ξένο κράτος – εν προκειμένω το Κατάρ – για να επηρεάσει με χρήματα και δώρα πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Εκείνο το πρωί, αναφέρει η βελγική εφημερίδα, εκτός από τον Παντσέρι και τον Τζιόρτζι, ψηλά στη λίστα της επιχείρησης ήταν άλλα δύο άτομα: το «αφεντικό» των συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος ήταν άρτι εκλεγείς στην International Trade Union Confederation (ITUC) καθώς και ένας τέταρτο άτομο ιταλικής καταγωγής με ενεργό δράση στην κοινότητα των ΜΚΟ, ο «κύριος Τ.».

«Μέχρι το μεσημέρι η επιχείρηση ήταν ήδη επιτυχής. Είχαν ανακαλυφθεί χρήματα και είχαν κατασχεθεί αρκετά terabytes ψηφιακών δεδομένων. Παράλληλα είχαν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνο και ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ αρκετά γραφεία βοηθών είχαν σφραγιστεί για περαιτέρω έλεγχο» σημειώνει η Le Soir και συνεχίζει: «ανάμεσά τους τα γραφεία των βοηθών των Βέλγων Ευρωβουλευτών, Μαρί Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα. Η «γραμμή άμυνας» της Αρένα ήταν ότι η βοηθός της εργαζόταν για την ΜΚΟ του Παντσέρι και έτσι εξηγείται η έρευνα των αρχών.

Έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες ο πατέρας της Εύας Καϊλή προσαγάγεται από ομάδα της αστυνομίας. Ο πεθερός του Φραντσέσκο Τζόρτζι κρατά μια συνηθισμένη βαλίτσα μόνο που ήταν γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Η βελγική εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά από όσα συνέβησαν έξω από το ξενοδοχείο με τον πατέρα της κυρίας Καϊλή κρίθηκε ότι δεν ίσχυε η ασυλία που απολάμβανε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Άμεσα αποφασίστηκε η κινητοποίηση μιας ομάδας αστυνομικών που συμμετείχαν στις πρωινές έρευνες, της 9ης Δεκεμβρίου. Μαζί τους ήταν ο επικεφαλής οικονομικός εισαγγελέας της επιχείρησης. Η έρευνα στο σπίτι μιας εκ των 14 αντιπροέδρων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν ήταν προγραμματισμένη. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη έκπληξη» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρέθηκαν τσάντες και σακίδια με μετρητά. «Αυτά τα ευρήματα τα εντοπίζουμε συνήθως σε έρευνες σπιτιών διακινητών ναρκωτικών» λέει μια πηγή στη Le Soir. «Τα μετρητά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ύψος του ποσού καθώς τα χρήματα εστάλησαν για ανάλυση στα εργαστήρια. Αλλά από συγκλίνουσες πηγές προκύπτει με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ στις βαλίτσες του πατέρα της Εύας Καϊλή και 150.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Η πολιτική πορεία

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου από το 2014 ενώ από το 2022 υπήρξε και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Στην Ελλάδα εκλέχθηκε βουλευτής το 2007 ενώ το 2015 τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ενώ μεταξύ άλλων διατέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η περίεργα ταχύτατη διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ 

Με ταχύτατες διαδικασίες διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις, η Κα Καϊλή, η οποία είχε χαρακτηριστεί και ως  “Δούρειος Ίππος της Νέας Δημοκρατίας” από τον πρόεδρο του κόμματος. Από ότι φαίνεται η Χαριλάου Τρικούπη δεν ασπάζεται το τεκμήριο της αθωότητας για την Κα Καϊλή. Της είχε γνωστοποιηθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη πως δεν πρόκειται να βρεθεί εκ νέου στα ψηφοδέλτια του κόμματος, μετά από τη στάση της απέναντι στις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, υποβαθμίζοντας με δηλώσεις της, το θέμα.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν ήταν μόνον η στάση της απέναντι στις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη που έφεραν το απόλυτο ρήγμα ανάμεσά τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κος Μάντζος σε συνέντευξη

“στο τέλος Αυγούστου, η κ. Καϊλή, σε αγαστή αρμονία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, εμποδίζει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Εξεταστική Επιτροπή PEGA, να εξετάσουν το ζήτημα

Στο τέλος Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψάλλει παιάνες για το Κατάρ, όταν όλη η Ευρώπη και όλη η υφήλιος μιλά για μία αδιαφανή ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, το κυριότερο, για μία συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή του ανέφερε χαρακτηριστικά : “Αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι φοβερό. Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Από τη μια χρησιμοποίησε την κυρία Καϊλή για να υποβαθμίσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα χρησιμοποιεί την υπόθεση της κυρίας Καϊλή για να νομιμοποιήσει την παρακολούθησή μου. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η προσπάθεια να αμπαλάρουν μέσω του ζητήματος της εθνικής ασφάλειας, μια παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και πολιτικού αρχηγού ενδιαμέσως της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου με τις έρευνες ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπήκαν σε σπίτια ευρωβουλευτών και συνεργατών τους, διότι υπήρχαν πληροφορίες και βρήκαν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία οδηγούν στη δικαιοσύνη για λόγους εγκληματικής πράξης. Δεν καταλαβαίνω, τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης έχει να πει κάτι. Ας το πει δημοσίως”

Για το ΠΑΣΟΚ δε, όπως διαμήνυσε ο εκπρόσωπός του : “Ένας λόγος, λοιπόν, παραπάνω για τον κ. Πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο της ΕΥΠ και να ζητήσει από τους διοικητές της να έρθουν τώρα στη Βουλή και να πουν στους πολίτες το λόγο παρακολούθησής του Νίκου Ανδρουλάκη”.

Οσκαρική ερμηνεία 

Παρά τους περίπου 6.500 νεκρούς εργάτες μόνο για τα έργα του Μουντιάλ η κ. Καϊλή σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου, υμνεί το Κατάρ και κάνει λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα.

Αναλυτικά η ομιλία:

«Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Μόνος μου είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και μειώνοντας τον κατώτατο μισθό. Παρά τις προκλήσεις που ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους, δεσμεύτηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο. Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν να τους κάνουν διακρίσεις. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όποιον τους μιλάει ή εμπλέκεται για διαφθορά. Όμως, εξακολουθούν να παίρνουν το αέριό τους. Ακόμα, έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.

Μου έχουν κάνει διάλεξη ως Έλληνας και θυμίζω σε όλους μας ότι έχουμε χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της αποτυχίας μας για νόμιμους τρόπους μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προβάλλουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για διαλέξεις για να παίρνουμε φτηνή προσοχή από τα ΜΜΕ. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας, τον σεβόμαστε, ακόμα και χωρίς LNG. Πρόκειται για μια νέα γενιά έξυπνων, υψηλά μορφωμένων ανθρώπων. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν. Και είναι διαπραγματευτές για την ειρήνη. Είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Έχουν ήδη πετύχει το ακατόρθωτο».

Πηγές: newsit.gr, in.gr, cnn.gr, Le soir, liberal.gr, capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιωάννα Κυμηνά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ