18.4 C
Ikaria
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ικαρίας για την κατάσταση στην Υγεία

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η αντιλαϊκός κατήφορος στην πολιτική στον τομέα της Υγείας συνεχίζεται!

Για αρχή είχαμε συγχωνεύσεις – διασυνδέσεις νοσοκομείων, περικοπές κλινών, διαθεσιμότητες γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα με το νομοσχέδιο έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα έβγαλαν σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς των νοσοκομείων και τους φύλακες- νυχτοφύλακες και μας είπαν ότι οι διαθεσιμότητες αυτές θα διαρκέσουν μόνο ένα μήνα. Το μόνο που δεν μας είπαν, είναι να πούμε και ευχαριστώ, που δεν θα κρατήσει παραπάνω χρόνο…

Ένα τμήμα των οδηγών θα διατεθεί στα νοσοκομεία, μετά από την ένταξή τους στο ΕΚΑΒ. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, τα κενά που θα προκύψουν από την απουσία των οδηγών θα τα καλύψει το ΕΚΑΒ. Δηλαδή το ΕΚΑΒ θα διαθέτει οδηγούς για να μεταφέρουν αναλώσιμο υλικό, νοσηλευτικό υλικό, προσωπικό, κλπ, αντί να μεταφέρουν τους ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η ένταξη των οδηγών στο ΕΚΑΒ, δεν πρόκειται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην επείγουσα βοήθεια σε πληρώματα ασθενοφόρων και σε ασθενοφόρα. Θα συνεχιστεί η σημερινή άθλια κατάσταση και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Η ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με προσλήψεις και όχι με την ανακατανομή του ήδη ανεπαρκούς προσωπικού και μάλιστα άσχετου με το αντικείμενο. Παράλληλα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μέρος των εργασιών που σήμερα καλύπτουν οι οδηγοί των νοσοκομείων. Οι οδηγοί των νοσοκομείων μέχρι σήμερα κάλυπταν υπηρεσίες όπως, σε ορισμένες περιπτώσεις τη μεταφορά ΑΜΕΑ και προσωπικού, τη μεταφορά δειγμάτων αίματος, τη μεταφορά κινητών μονάδων αιμοδοσίας, τη μεταφορά νοσηλευόμενων ασθενών για προγραμματισμένες εξετάσεις και θεραπείες κά.

Η κατάσταση στον τομέα της Υγείας στα νησιά μας, και όχι μόνο βέβαια, παντού συνεχίζει να είναι δραματική, εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς γιατρό για μήνες το Καρκινάγρι, το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο «λειτουργεί» με ελάχιστο προσωπικό, τα νησιά των Φούρνων είναι αυτή τη στιγμή χωρίς γιατρό, το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να διακομίσει δυο ταυτόχρονα περιστατικά και όλο αυτό συμπληρώνεται με την διαθεσιμότητα των οδηγών του Νοσοκομείου μας από τις 8 του Απρίλη. Μπαίνει πλαφόν στη συνταγογράφηση, η συμμετοχή στα φάρμακα γίνεται ασήκωτη, τα χαράτσια πολλαπλασιάζονται…… Ζούμε καθημερινά την αγωνία αν αρρωστήσει κανείς, που να απευθυνθούμε, τι να κάνουμε, πόσο θα μας στοιχίσει το ταξίδι, ο γιατρός, οι εξετάσεις, η εγχείρηση, τα φάρμακα.

Ο κάθε Ικαριώτης όμως, πρέπει να έχει παροχές Υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει φροντίδα ανάλογα με το τι χρειάζεται, τι ανάγκη έχει, κάθε στιγμή χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους να είναι πολυεργαλεία, «παιδιά για όλες τις δουλειές». Και ολίγον νοσηλευτές και ολίγον καθαρίστριες. Και ολίγον οδηγοί και ολίγον διασώστες. Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη και την εμπορευματοποίηση της υγείας!

Κυβέρνηση, η Τρόικα, η ΕΕ, δε διστάζουν στο βωμό του κέρδους, να θυσιάσουν και το στοιχειώδες βασικό μας δικαίωμα, την υγεία. Αυτοί οι ίδιοι που μας στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ψυχαγωγία, που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, που απολύουν, που θεριεύουν την ανεργία.

Η πολιτική αυτή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή! Τα μέτρα αυτά έχουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Εκφράζουμε την καθολική αντίθεση μας με την διαθεσιμότητα των οδηγών των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και των φυλάκων –νυχτοφυλάκων, που μετατρέπονται σε βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουν σήμερα οι συνάδελφοι διαθέσιμοι οδηγοί καθώς και στον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου (όπως άλλωστε το εκφράσαμε και από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στις 9 Απριλίου)

Διεκδικούμε

  • Να ανατραπούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

  • Να επιστρέψουν όσοι είναι σε διαθεσιμότητα στις δουλειές τους

Να απαιτήσουμε, να διεκδικήσουμε παροχή σε όλους δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία. Για ένα σύγχρονο, ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας. Για δημόσια, ενιαία, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Γιατί είναι αγώνας για την υγεία μας!

Γιατί είναι αγώνας για τη ζωή μας!

 

Ικαρία 23/4/2014

 

 

Το Δ.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ